Preskoči na vsebino

PRAGA: Stare mesto in Karlov most (4. del)

Desni breg Vltave sestavljajo trije predeli. Stare Mesto (Old Town) z velikim mestnim trgom in pogledom na cerkev, mestno hišo z znamenitim stolpom in veličastno astrološko uro. Samo nekaj korakov nas loči od judovskega predela Josefov (Jewish Quater), ki je znan po starodavnem pokopališču in Sinagogi. Glavne znamenitosti predela Nove Mesto (New Town) krasijo nacionalno gledališče, operna hiša ter lep nacionalni muzej.
b4068-dsc_0200

Središče starega mestnega jedra krasi gotska cerkev in velik trg.


KARLOV MOST

V Pragi desni in levi breg Vltave povezuje znameniti Karlov most (Karluv most), na katerem je vsak trenutek zbrana nepregledna množica turistov. Vhod na most na obeh straneh stražita stolpa, na katera se je možno tudi (za doplačilo) povzpeti. Do leta 1741 je bil Karlov most edina povezava med desnim in levim bregom Vltave v Pragi. Dolg je 520 m in je zgrajen iz kamnitih blokov. Most so zgradili leta 1357 in je nadomestil takratni most. Sprva je bil brez kipov in prvega so dodali leta 1683. Danes most krasijo kipi, ki so večinoma le kopije prvotnih.
df0d0-dsc_0175

Z obeh straneh most ščitita visoka stolpa, s katerih se ponuja lep razgled.

44a96-dsc_0670

Karlov most je bil v preteklosti edina povezava med desnim in levim bregom Vltave v Pragi.


MESTNI TRG

Na glavnem trgu najdemo krasen kip Jana Husa ter čudovit pogled na arhitekturo zgradb, ki ga obkrožajo. Trgu daje poseben čar tudi pogled na dvojno kupolo gotske cerkve (Church of Our Lady before Tyn) ter na mestno hišo s stolpom. Na trgu je precej živahno od jutra do poznega večera, saj so na vsakem koraku ulični umetniki, ki neprestano zabavajo množico turistov. Na trgu je tudi precej stojnic s tradicionalno hrano ter seveda veliko gostinskih lokalov.
7800f-dsc_0263

Glavni mestni trg s kipom Jana Husa v sredini in krasnimi zgradbami.

2d0ec-dsc_0272

Veličastni kupoli cerkve segata visoko v nebo in krasita mestni trg.


MESTNA HIŠA

Ena od najbolj markantnih podob Prage je gotovo stara mestna hiša (Old Town Hall), ki krasi mestni trg. Zgrajena je bila leta 1338 in skozi stoletja se je osnovna zgradba dogradila še z ostalimi deli današnje podobe zgradbe. Danes je njena podoba zelo barvita in je zgrajena, zaradi dograjevanja, tako v gotskem kot tudi renesančnem slogu. Stolp je visok 69,5 m in seveda ponuja (za doplačilo) res lep razgled na mesto. Povzpnete se lahko po stopnicah ali z dvigalom. Vhod na stolp je skozi TIC, ki je v rdeče obarvanem delu zgradbe (namig, ker ni nobene oznake in smo se vsi po vrsti izgubljali).
bad67-dsc_0725

Mestna hiša je bila zgrajena leta 1338.

3ee29-dsc_0247

Pogled s stolpa mestne hiše na trg in sosednje zgradbe.


ASTROLOŠKA URA

Ja, lahko potrdim, da je to najlepša ura, kar sem jih videla. Postavljena ni prav visoko od tal, zato jo lahko res občudujete zelo od blizu. Prva ura se je na mestni hiši pojavila že v 15. stoletju, nato pa jo je mojster Hanus predelal leta 1490. Obstoječi mehanizem te mojstrovine je izpopolnil Jan Taborsky med letoma 1552-1572. Še danes velja za eno izmed najstarejših in najbolj zapletenih ur, kar so jih kadarkoli naredili.
c9fe1-dsc_0236

Astronomska ura velja za pravo svetovno mojstrovino.

Ura je sestavljena iz treh glavnih delov: astronomske številčnice, ki prikazuje položaj sonca in lune na nebu in še druge astronomske podrobnosti, sprehoda apostolov”, vsakournega prikaza kipcev apostolov in drugih gibajočih se figur, ter koledarske številčnice, kjer medaljoni predstavljajo posamezne mesece. Vsako polno uro med 9.00 in 23.00 se začne predstava – kipec Smrti pozvoni z zvoncem in 12 apostolov se pojavi nad njim. Petelin zakikirika in čas je za Turka, ki odkima z glavo v znak nejevere, za skopuha, ki gleda svojo vrečo zlata in za nečimrnost, ki občuduje svojo podobo v ogledalu.
37a5f-dsc_0292

Sestavljena je iz treh delov. Na sliki astronomska številčnica s kipi ob strani.


 

1 komentar »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: