Preskoči na vsebino

HRVAŠKA: Celodnevni izlet po hrvaški Istri

Na praznični velikonočni ponedeljek sva se tudi midva odpravila na celodnevni izlet. Tokrat sva po mnogih letih ponovno izbrala hrvaško Istro, ker je bil res krasen sončen dan po dolgem času. V teh koncih sveta sva se skupaj nazadnje potikala le pred leti, ko sva se odpravila na izlet po nacionalnem parku Brijoni. Od doma sva se najprej odpeljala do lepega slapa Sopot, ki je res pravi dragulj. V opoldanskem času sva se sprehodila po krasnem Rovinju, ki je bil za najin okus (pre)poln obiskovalcev. Sledila je vožnja do majhne, a zelo znane istrske vasice Motovun. Za konec pa sva se ustavila še v vasici Grožnjan, kjer sva si privoščila tudi pozno odlično domače kosilo. Krasen izlet.


SLAP SOPOT

Kar precej let sem imela nagledan slap Sopot, ki se predvsem in samo v zgodnje-spomladanskem času pokaže v najlepši luči. Slap je seveda najlepši, ko je dovolj vode, da se naredi krasen turkizen tolmun, v katerem se seveda najbolj pogumni lahko tudi okopate. Dostop do slapa je zelo enostaven, saj se z avtomobilom pripeljete praktično do njega. Najprej sva si slap ogledala z vrha, nato pa še po zelo kratki (zelo neurejeni) poti povsem do njega. Lepo.


ROVINJ

Ne pomnim, kdaj sva bila nazadnje v Rovinju. Dolgo je tega. Dve, tri desetletji. Ravno prav, da sva si oba osvežila spomin. Parkirala sva na urejenem parkirišču ob morju in se sprehodila po ulicah verjetno najlepšega mesta hrvaške Istre. Bilo je sončno in lepo vreme, zato sva še toliko bolj uživala. Malo manj pa sva uživala ob res veliki gneči, a se nisva pritoževala. Prav fino je bilo posedati in opazovati tudi ostale obiskoalce, kako vsi uživamo in se martinčkamo po dolgih deževnih dneh. Rovinj je res lep.


MOTOVUN

Nikoli še nisem bila v najbolj opevani in poznani vasici v hrvaški Istri – Motovun. Že od daleč sva zagledala simpatično vasico na hribu, ki je zelo podobna našemu Štanjelu. Kar spodaj sva parkirala avto na urejenem parkirišču (cena za 1h parkirišča je 1 EUR) in se nato z avtobusom odpeljala do vasice (5,6 EUR povratna vozovnica za oba). Seveda bi lahko šla tudi peš, a naju je malce že preganjal čas. Motovun ima dolgo zgodovino in se je razvil na mestu nekdanje prazgodovinske utrdbe. V 10. in 11. stoletju so kraju gospodovali poreški škofje in patriarhi iz Ogleja, od leta 1278 pa je bil kraj v posesti Beneške republike. Najstarejši del mestnega jedra je obzidan z dobro ohranjenim obzidjem iz 13. in 14. stoletja. Danes le ta služi kot sprehajališče, s katerega je lep razgled na okolico. Na glavnem trgu stoji trdnjava – zvonik iz 13. stoletja. Ob trdnjavi je baročna cerkev sv. Stjepana zgrajena leta 1614 in sicer na mestu starejše cerkve po načrtih beneškega arhitekta Paladia. Nasproti cerkve leži Komunalna palača, ki je bila zgrajena v 12. stoletju ter nato razširjena in obnavljena v 16. in 17. stoletju. Večina ostalih stavb je iz 16. in 17. stoletja. Mesto leži ob nekdanji železniški progi Porečanka, s čimer je bilo na zahodu dobro povezano s Porečem, na severu pa s Slovenijo in Italijo. Motovun ima danes le okoli 500 prebivalcev in prevladuje nad dolino reke Mirne. V dolini Mirne pa je Motovunski gozd (Motovunska šuma), kjer pod hrasti uspevajo tartufi. Le-ti tako seveda tudi prevladujejo v kulinariki Motovuna.


GROŽNJAN

Za konec najine istrske dogodivščine pa sva se ustavila v še manjši, a zelo simpatični vasici Grožnjan. Ozemlje Grožnjana je bilo naseljeno že v prazgodovini, saj so v okolici odkrili prazgodovinska arheološka najdišča. V času rimskega imperija so zgradili številne stavbe, obzidja in pristanišče Bastia, območje je bilo zelo dejavno pri trgovanju. Srednji vek je zaznamoval nov val priseljevanja in številne napade, ter izgradnjo novih obzidij in gradov. Grožnjan je danes poznan kot mesto umetnikov. Med izvajanjem projekta revitalizacije so številne zapuščene hiše preuredili v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjaju nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, poletna mednarodna filmska šola ter Mednarodni kulturni center hrvaške glasbene mladine. Midva sva se sprehodila po ulicah in si privoščila odlično domače istrsko kosilo – fuže s tartufi in njoke z divjačino.


Cena celodnevnega izleta = 100 EUR

  • parkirišče Rovinj = 2 EUR
  • kava in Coca Cola Rovinj = 5 EUR
  • prigrizek v Rovinju = 9 EUR
  • parkirišče Motovun = 1 EUR
  • avtobus na Motovun in nazaj = 6 EUR
  • kosilo Grožnjan = 27 EUR
  • bencin = 50 EUR

Prevoženi km = 500 km

3 Comments »

  1. Super izlet, tega pa sva tudi mi2 že naredila in sem ga ob tvojih fotografijah podoživljala. Samo v Motovunu sem na njihovi tržnici poskusila tartufov namaz in sem potem imela prebavne probleme par dni 😦
    Nisem ubogala Danila, ki mi je pokušino odsvetoval, češ, ne veš kako dolgo že ima odprt ta namaz. Imel je prav 😉

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: