Preskoči na vsebino

HRVAŠKA: S kolesom po nacionalnem parku Brijuni

Na izlet v nacionalni park Brijuni sva se odpravljala kar nekaj let in prejšnji vikend nama je le uspelo. Dve uri vožnje iz osrednje Slovenije je potrebno do Fažane, od koder vozi ladja v nacionalni park. Za raziskovanje največjega otoka sva si midva izbrala kolesi, saj je otok prevelik za pešačenje. Otok je v večini poraščen z prekrasnimi zelo starimi pinijami, kar pričara posebno vzdušje. Štiri ure sva se vozila po asfaltiranih stezicah in si ogledala živalski vrt, odtise dinozavra, botanični vrt, arheološke ostanke in nabirala D vitamin na osamljenih plažah. Skoraj polovico otoka zaseda posebno golf igrišče. Odličen izlet za prve spomladanske dni.

DSC_4381


KAKO DO BRIJUNOV?

Do Fažane pri Puli sta le dve uri vožnje iz osrednje Slovenije, kar je mala malica za vsakega voznika. Avto parkirate na označenem parkirišču, ki jih je kar nekaj po malem mestecu. Pazite le, da imate pri sebi dovolj kovancev kun za plačilo parkirnine, saj z drugimi plačilnimi sredstvi plačilo ni možno. V pristanišču je uradna pisarna nacionalnega parka Brijuni, kjer kupite vstopnico za nacionalni park, ki vključuje prevoz z ladjico do otoka, vstopnino v nacionalni park in 4-urni najem koles, ki jih prevzamete na otoku. Za doplačilo je tudi na voljo izposoja golf avtomobilčka, ki pride prav predvsem za starejše oziroma družine z manjšimi otroci. Moram priznati, da sva najprej želela Brijune prehoditi, a na koncu sem videla, da peš nimaš nobene možnosti, saj so ogromni. Že v štirih urah na kolesu sva komaj obredla glavne znamenitosti. Na voljo so tudi tiste simpatične prikolice za kolesa za mlajše otroke.

DSC_4487

DSC_4481

DSC_4480

DSC_4285

DSC_4156


VOŽNJA S KOLESI PO STEZICAH

Največji užitek ob obisku je prestavljala umirjena vožnja po praznih asfaltiranih stezicah nacionalnega parka. Skoraj povsem raven teren vodi od ene do druge znamenitosti največjega otoka Brijunov. Med vožnjo sva srečala na stotine galebov, zajčke, veveričke in tudi divjad. Brijuni so zagotovo najlepši zgodaj spomladi, saj so zeleno obarvani in še ni prevroče. Čisto razvajanje duše.

DSC_4178

DSC_4228

DSC_4370

DSC_4408

DSC_4416

DSC_4462

DSC_4457


ŽIVALSKI VRT

Mene sicer zelo stisne pri srcu, ker nisem ne ljubiteljica ne zagovornica živalskih vrtov, a za mlajše obiskovalce, je simpatičen manjši živalski vrt prava popestritev. V živalskem vrtu si lahko ogledate noja, slona, žirafe, osličke, lamo, koze in tudi slona. Prisrčno, a žal ne zame.

DSC_4247

DSC_4284

DSC_4308

DSC_4320

DSC_4335


ODTISI DINOZAVRA

Povsem blizu živalskega vrta si na plaži lahko ogledate tudi prave odtise dinozavra, njegov model v pravi velikosti ter umetno narejeno gnezdo z jajci.

DSC_4289

DSC_4293

DSC_4297


BOTANIČNI VRT

Bolj kot živalski vrt je v mojem planu obiska vedno botanični vrt. Majhen, krasen, spokojen. Žal še rastline niso cvetele, zato je bilo bolj pusto. A kakšen teden pozneje bi se na tem mestu znašli v pravem botaničnem raju.

DSC_4386

DSC_4394

DSC_4399


PLAŽE IN OPUSTOŠENE ZGRADBE

Žalostna zgodba opustošenih in propadlih zgradb se odvija na Brijunih. Včasih je Tito gostil prave holivudske zvezde, danes pa je vse prazno in zapuščeno. Kljub vsemu sva videla vsaj eno svetlo točko, saj eno od precej zgradb celo obnavljajo. Plaže na Brijunih so lepe in urejeno je tudi kopališče, ki seveda zaživi v poletnem obdobju.

DSC_4183

DSC_4421

DSC_4445


CERKVE IN ARHEOLOŠKI OSTANKI

Na brijunih je precej cerkva in tudi arheoloških ostankov iz davnih časov. Ker je časa zmanjkovalo, sva si ogledala cerkev in arheološke ostanke vil ter pravega mesta iz časov rimskega cesarstva. Rimska vila se nahaja v zalivu in so jo začeli graditi že v 1. st.p.n.š.. Zgrajena je bila okoli zaliva in je obsegala več objektov. Največji in najobsežnejši ostanki pa so v zalivu Dobrika, kjer je Kastrum in so vidni zidovi ogromne vile, ki so jo prav tako začeli rimljani graditi že v 1. st.p.n.š. Razprostira se na 1 ha velikem področju Brijunov.

DSC_4168

DSC_4475

DSC_4428

DSC_4429

DSC_4439

DSC_4440

DSC_4454


GOLF IGRIŠČE

Na Brijunih ne morete spregledati tudi golf igrišča, ki se zaprostira na večjem delu otoka. Igrišče z 18 luknjami je prav posebno, saj se končni udarci ne izvajajo na prekrasni zeleni travnati površini, ampak na pesku. Stezice peljejo mimo golf igrišča tudi do živalskega vrta, zato je potrebno paziti na glavo.

DSC_4208

DSC_4206

DSC_4212


Skupni stroški izleta za 2 osebi = 97,5 EUR

  • gorivo na relaciji Kamnik – Brijuni (480 km) = 35 EUR
  • cestitnine Hrvaška = 10,6 EUR
  • parkirišče v Fažani za 4 ure = 3 EU
  • 2x vstopnina park Brujuni (ladja, vstopnina odrasli, kolo) = 45,1 EUR
  • sok in kava na Brijunih = 3,80 EUR

 

 

4 Comments »

  1. Ja, super ideja. Hvala. Ali je potrebna kakšna rezervacija (ladja+kolo)?
    Mi planiramo nekaj podobnega v septembru.

    • Super! Ne, rezervacije niso potrebne. Pridete na pomol in si kar kupite kombinirabe karte (ladja+kolo). Septembra bo super, ko se poleze stevilo dnevnih kopalcev. Uzivajte!

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: