Preskoči na vsebino

CIPER 2022: Načrt potovanja (8 dni)

Za letošnjo zimo sva sicer imela povsem druge načrte, a sva jih morala spremeniti, zaradi osebne odločitve. Tako sva imela na voljo le 5 dni dopusta zadnji teden v marcu za kratke počitnice. Seveda je k odločitvi “kam” uspešno pripomogla še vedno korona. Ker nimava izpolnjenih pogojev PC, imava zelo omejene možnosti za potovanje. Ciper je vse to omogočil, zato je bil zelo lahka izbira za potovanje. Mogoče za mnoge ne najbolj optimalno z vidika temperatur, a midva imava zelo rada prve obmorske spomladanske žarke. Le 8-dnevno potovanje po Cipru z najetim avtomobilom se je pokazalo kot odlična izbira in nad državo sva bila navdušena. Tudi vreme je izjemno lepo sodelovalo, tako da sva res uživala v vsakem trenutku potovanja.


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Letos konec marca so nama osebne okoliščine prinesle le teden dni preostalega dopusta in temu sva prilagodila izbor potovanja. Ker sva imela na voljo omejeni kratek čas 8 dni, sva si izbrala Ciper. Mogoče ni bil čisto idealen čas z vidika vremena, a vseeno z najinega vidika odličen. Na Cipru je bilo konec marca že prijetno toplo ob obali, v hribih pa še vedno zelo mrzlo in zasneženo. Morje za kopanje še ni primerno toplo po najinem okusu, je pa zato Ciper cvetel v vseh možnih barvah travniških rož. Bilo je prelepo. Z najetim avtomobilom sva naredila 1000 km. Prevozila sva cel krog po Cipru in turškem Severnem Cipru. Prehodila sva več kot 70 km in to je bil tudi najin osnovni namen. Potovanje je zagotovo doseglo vrhunec ob vsakodnevnih kulinaričnih razvajanjih. Vsekakor odličen izbor.

Preberi cel članek


HOTELI NA POTI

Potovanje po Cipru sva izbrala v zgodnje spomladanskem času in sicer zadnji teden marca. Izbor potovanja v tem letnem času ima prednosti in seveda tudi nekaj slabosti. Ena od slabosti je ta, da je večina hotelov in nastanitev še zaprtih. Izbirate lahko le med manjšim številom odprtih nastanitev v vsakem kraju. Naju pravzaprav to sploh ni zmotilo, ker je bilo še vedno dovolj izbire za najin cenovni razred.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Na Cipru ne boste nikoli lačni. Kvečjemu obratno. Domov boste zagotovo prišli s kakšnim kilogramom (pre)več. Tudi pri nama je bilo enako, saj se je izredno težko upreti odlični kulinariki na vsakem koraku. Seveda je ponudba svežega sadja in zelenjave v poletnih mesecih še veliko več kot sva je bila deležna midva, a vseeno je bilo vse izjemno okusno. Največ sva si privoščila ribjih jedi, saj sva vendarle bila na morski destinaciji. Najbolj sva se razvajala ob začetnih predjedeh, ki so bile vedno izjemno okusne.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Za enotedensko potovanje po Cipru sva se odločila predvsem zaradi kratkega časa, ki sva ga tokrat imela na razpolago. Na voljo sva imela le en teden konec marca, ki sva ga nekako morala izkoristiti. Ciper se je izkazal za krasno destinacijo v zgodnjespomladanskem času, saj praktično ni bilo turistov, pokrajina pa je izstopala v spomladanskem cvetenju divjih rož. Poceni letalske karte za direkten let v Paphos iz Zagreba so naju še dodatno prepričale. Za celotno potovanje sva skupaj odštela le 1.785 EUR oziroma 893 EUR na osebo. V to so prišteti tudi vsi trije hitri Covid testi, ki sva jih še vedno morala oba delati. Izbirala sva tudi dražje hotele (zaradi gretja) in niti malo nisva gledala na cene hrane na poti. Ogledala sva si tudi vse znamenitosti na poti.

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA (8 dni)

Nacionalni park polotok Akamas (1. dan)

Kratko spomladansko potovanje sva začela z vožnjo v Zagreb na letališče, od koder sva z letalsko družbo Ryanair poletela na Ciper v mesto Paphos. Mesto se nahaja na južni obali Cipra. Po opravljenem PCR korona testu in nato zelo enostavnem vstopu v državo, sva na letališču prevzela najeti avto. Toyota Corolla naju je spremljala celotno potovanje od začetka do konca. Takoj sva se odpeljala na sever države in sicer v vasico Polis. Že ob prvih kilometrih sva lahko doživela pravi Ciper – gričevnat, suh in tokrat spomladansko cvetoč. Udobno sva se namestila v hotelu, nato pa si privoščila dolg sprehod ob obali v nacionalnem parku Akamas. Občudovala sva klife, lepo morje, krasno obalo, pšenična polja in raznolike cvetlice. Po prihodu nazaj sva si privoščila prvi ribji meze v tamkajšnji restavraciji. Oooo, to je Ciper. Raj za naju.

Preberi cel članek


Zasnežena pobočja na gorovju Troodos (2. dan)

Z obalnega področja sva se odpeljala po zajtrku po zelo vijugasti cesti v gorovje Troodos. V poletnih mesecih hribi in iglasti gozd nudijo več kot prijetno ohladitev. Pozimi v hribih pade sneg in na pobočjih se odlično smuča. Med vožnjo do vrha sva se ustavila ob cesti in si ogledala veliko čredo muflonov. Sledil je ogled prečudovitega samostana Kykkos, ki vključuje tudi muzej. Sledila je vožnja po starih, ozkih vasicah in ogled dveh izjemno starih cerkva. Po odličnem kosilu sva pripeljala pod goro Olimp do najinega hotela. Domačini so veselo smučali na zasneženih pobočjih, midva pa sva se odpravila v vas Platres na pohod do lepega slapu Millomeris in na odlično večerjo.

Preberi cel članek


Nikozija in turški Severni Ciper (3. dan)

Mrzlo noč v gorovju Troodos sva super preživela, saj je bilo v našem hotelu centralno ogrevanje s pravimi radiatorji. Še sreča. Po zgodnjem zajtrku sva se odpeljala proti severu in sicer v glavno mesto Nikozijo. Sprehodila sva se po simpatičnem mestu in tudi prestopila čisto pravo mejo v Severni Ciper, ki je priznana samo s strani Turčije. Ogledala sva si prelep karavanseraj Büyük Han in benečansko mestno obzidje. Sledilo je prečkanje meje še z avtomobilom v Severni Ciper in vožnja do prelepega gradu St. Hilarion s čudovitim razgledom na severno obalo Cipra. Kosilo sva si privoščila v vasici Bellapais ob pogledu na ostanke samostana. Pozno popoldne sva preživela med obalnim sprehodom v simpatični Kyrenii.

Preberi cel članek


Spomladansko cvetenje na polotoku Karpas (4. dan)

Odličen zajtrk v najini namestitvi naju je nasitil za precej naslednjih ur raziskovanja Severnega Cipra. Ob obali sva se odpeljala proti vzhodu in nato po strmi vijugasti cesti do gradu Kantara, ki nudi čudovit razgled na celoten polotok Karpas. Z vožnjo sva nadaljevala po majhnih odročnih vasicah, kjer osamljeni domačini pridelujejo vino, mandlje, olive in olivno olje ter iz domačega odličnega sadja kuhajo nadvse okusne domače marmelade. Celotna pokrajina je rumeno žarela od cvetočih rastlin, ki se jih nisva mogla nagledati. Kosilo sva si privoščila v edini odprti restavraciji ob morju, nato pa se popoldne sprehodila po lepi Golden Beach na skrajnem vzhodu države.

Preberi cel članek


Vzhodna obala – Salamis, Famagusta in Ayia Napa (5. dan)

Po domačem zajtrku sva se odpeljala s polotoka Karpas po glavni cesti do ostankov starogrškega mesta Salamis, ki sva si ga tudi ogledala. Cvetoča polja so naju še naprej navduševala na vsakem koraku. Najina naslednja postojanka je bilo zanimivo obalno mesto Famagusta, ki ima prav tako kot Nikozija lepo benečansko obzidje. Ogledala sva si zanimivo mošejo Lala Mustafa Pasha, ki so jo zgradili iz krščanske katedrale. Posladkala sva se še z zadnjimi baklavami in se odpeljala do nacionalnega parka Cape Greco na skrajnem jugo-vzhodu države. Ogledala sva si lepe klife in jame, ki so jih izdolblo morje. Popoldne sva si privoščila vrhunski ribji meze v popolnoma praznem turističnem mestu Ayia Napa, kjer sva tudi prenočila.

Preberi cel članek


Choirokoitia, Laneia in obalni Limassol (6. dan)

Zbudil naju je prekrasen sončni vzhod, ki sva ga lahko opazovala kar iz hotelske postelje. Zajtrk nama je polepšal dan, saj je bil naravnost enkraten. Odpeljala sva se proti zahodu po glavni cesti in se najprej ustavila pri mošeji Hala Sultan Tekke, kjer sva lahko opazovala prekrasne flaminge. Naslednja postojanka je bil ogled neolitske naselbine Choirokoitia, katere zgodovina sega v 7. tisočletje pred našim štetjem. Ker sva imela dovolj časa, sva se odpeljala še malce na sever v simpatično vasico Laneia. Hotelsko nastanitev sva imela ob plaži v predmestju Limassola, tako da sva se popoldne sprehodila po plaži do prekrasnega parka v Limassolu in si privoščila odlično kosilo.

Preberi cel članek


Afroditina skala in arheološko mesto v Paphosu (7. dan)

Napočil je zadnji dan za raziskovanje Cipra in tudi zadnji del vožnje z najetim avtomobilom. Na poti v mesto Paphos sva se ustavila na znameniti turistični točki Petra tou Romiou ali Afroditina skala. Naredila sva nekaj fotografij, nato pa se odpeljala v center Paphosa in si ogledala arheološko mesto, ki naju je dodobra presenetilo. Lepo ohranjeno z zelo lepimi talnimi mozaiki. Po ogledih sva se udobno namestila v najinem krasnem hotelu in se sprehodila do mesta po krasni poti ob plaži na vrhunsko kosilo. V Paphosu je bilo več turistov in tudi že malce bolj vedro vzdušje, ki sva ga kar pogrešala. Zvečer sva se še enkrat odpravila na isti sprehod ter na prigrizek in pijačo. Paphos nama je bil všeč.

Preberi cel članek


Ulične mačke in polet domov (8. dan)

Po odlično prespani noči sva si še pred zajtrkom privoščila dolg sprehod ob plaži. Seveda naju je ponovno spremljalo veliko uličnih mačk, ki jih do sedaj niti nisem omenjala. Na Cipru namreč živi po nekaterih podatkih kar 1,5 milijona uličnih mačk, kar je enkrat več kot je število prebivalcev. Mačke srečate povsod in na vsakem koraku. So zelo prijazne, ljudje jih imajo radi in jih tudi dobro hranijo. Očitno jim Ciper več kot odgovarja za življenje. Po zajtrku sva se počasi odpeljala na letališče in vrnila najeti avto. Z letalskim prevoznikom Ryanair smo poleteli proti letališču v Zagrebu.

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Ciper sva si vedno puščala za rezervo. Ko bova nekam morala na hitro, poceni, ne bova imela dovolj časa. In tako je bilo letos. Čeprav je k odločitvi veliko prinesla tudi korona, saj imava veliko potovalnih omejitev, ker nimava PC. Ciper se je izkazal za super izbiro. Sploh v tem spomladanskem času, ko še ni gneče turistov in se narava šele prebuja. Temperature so bile odlične za raziskovanje otoka, kar je tudi bil najin prvotni namen. Na Ciper nikoli nisva želela zaradi kopanja, ampak raziskovanja in dobre hrane. Spomladi pa vas bomo na vsakem koraku še razveselile divje cvetlice. Naju je to najbolj razveseljevalo na poti. Hrana je preprosto odlična. Sva kar izbirčna, ampak tukaj ni bilo krožnika, ki bi naju razočaral. Na poti ne bi spremenila ničesar.

Ciper in Severni Ciper sta res super izbira. Ampak ne za poležavanje, temveč za raziskovanje. Svet je lep.

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: