Preskoči na vsebino

CIPER 2022: Nacionalni park polotok Akamas (1. dan)

Kratko spomladansko potovanje sva začela z vožnjo v Zagreb na letališče, od koder sva z letalsko družbo Ryanair poletela na Ciper v mesto Paphos. Mesto se nahaja na južni obali Cipra. Po opravljenem PCR korona testu in nato zelo enostavnem vstopu v državo, sva na letališču prevzela najeti avto. Toyota Corolla naju je spremljala celotno potovanje od začetka do konca. Takoj sva se odpeljala na sever države in sicer v vasico Polis. Že ob prvih kilometrih sva lahko doživela pravi Ciper – gričevnat, suh in tokrat spomladansko cvetoč. Udobno sva se namestila v hotelu, nato pa si privoščila dolg sprehod ob obali v nacionalnem parku Akamas. Občudovala sva klife, lepo morje, krasno obalo, pšenična polja in raznolike cvetlice. Po prihodu nazaj sva si privoščila prvi ribji meze v tamkajšnji restavraciji. Oooo, to je Ciper. Raj za naju.


NA LETALIŠČE V ZAGREB IN POLET NA CIPER

Zbuditi sva se morala že ob dveh ponoči, saj sva imela polet proti Cipru že v jutranjih urah. Prijetna vožnja do zagrebškega letališča, od koder sva nazadnje letela v Avstralijo februarja 2018. V zgodnjih jutranjih urah smo poleteli z Ryanairom (leteli pa smo z letalom od Laude) proti mestu Paphos na južni obali Cipra. Let traja le slabe 3 ure, zato je hiter in prijeten. Ker smo leteli podnevi, sem lahko naredila tudi nekaj lepih fotografij Cipra iz zraka ob pristanku. Letalsko družbo Ryanair pa lahko samo pohvalim.


NAJEM AVTOMOBILA IN VOŽNJA NA SEVER

Po prihodu na Ciper sva morala naprej narediti PCR korona testa (ker nimava P ali C), nato pa sva lahko vstopila v državo in se prosto gibala. Rezultate sva dobila po SMS-ju na telefon čez nekaj ur. Ob izhodu sva prevzela najin najeti avto pri agenciji Andreas Petsas & Sons, ki sva ga prej rezervirala na njihovi spletni strani. So izredno prijazni in dali so nama celo večji avto kot sva ga rezervirala in plačala. dobila sva Toyoto Corollo, ki sva jo vozila celotno potovanje. Na Cipru vozijo na levi strani, kar marsikomu na začetku predstavlja kar veliko težav pri vožnji. Vseeno le ni tako lahko kot izgleda na prvi pogled. Vozila sva na sever države po lepi pokrajini polni oljk, pomarančevcev, limonovcev in obrezanih trt do nacionalnega parka Akamas, kjer sva imela tudi rezervirano prvo nočitev.


NACIONALNI PARK POLOTOK AKAMAS

Celoten polotok Akamas je neposeljen nacionalni park, ki ima precej lepih pohodnih poti. Midva sva se odločila za pohodno pot ob morju in se imenuje Aphrodite Nature Trail. Začne se na označenem parkirišču in vodi vse ob obali do konca polotoka. Verjetno bi celotna pot nanesla kakšnih 20 km ali celo več v eno smer. Midva sva bila seveda za takšen podvig preutrujena in sva si privoščila dobrih 5 km v eno smer do Modre lagune (Blue Lagoon). Pot je zelo lepa, sončna, ves čas ob morju in tokrat z veliko cvetočimi rastlinami. Pot se tudi rahlo vzpenja in spušča, tako da boste naredili kakšnih 200 višinskih metrov. Ker sva hodila popoldne, sva bila praktično sama na celi poti. Le dvakrat so se mimo pripeljali hrumeči štirikolesniki, ki si jih lahko izposodite za raziskovanje polotoka na kolesih. Veliko bolj ekološka in primerna bi bila izposoja električnih koles. Žal tega še ni v ponudbi.


BATHS OF APHRODITE IN KOSILO

Ob prihodu nazaj sva se sprehodila še do Baths of Aphrodite skozi majhen botanični vrt. Prevzela naju je lakota in hitro sva se znašla v istoimenski restavraciji na parkirišču, od koder je mikavno dišalo. Naročila sva si ribji meze, ki naju je dobesedno navdušil. Sveže in nepozabno okusno. Priporočam!


HOTEL APHRODITE BEACH HOTEL

Hotel sva imela zelo blizu, ker sva tako načrtovala dan. Večina hotelov in restavracij v tem delu je bilo še zaprtih, zato tudi ni bilo veliko izbire. Hotelska soba je bila lepa in kopalnica popolnoma nova, naju je pa ponoči precej zeblo, ker nisva imela debelih odej. grela sva se s klimo, ki je nekako zadoščala za ogrevanje prostora med spanjem.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 782,4 EUR

 • hitri test korona za odhod = 14 EUR
 • gorivo do Zagreba in nazaj = 33 EUR
 • dva sendviča, kava, čaj, voda 3x = 25 EUR
 • parkirišče za avto Zagreb letališče = 84 EUR
 • povratne letalske vozovnice Zagreb – Paphos (Ryanair) = 206 EUR
 • najem avtomobila za 8 dni = 227 EUR
 • dodatno zavarovanje avtomobila za Severni Ciper (3 dni) = 31,85 EUR
 • kovid PCR testiranje ob prihodu na Ciper = 38 EUR
 • kosilo (ribji meze, voda) = 38,50 EUR
 • caj 2x, voda 2x v hotelu = 10 EUR
 • trgovina (prigrizki…) = 14,56 EUR
 • nočitev Aphrodite Beach Hotel (NZ) = 60 EUR

Prevoženi km = 120 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: