Preskoči na vsebino

CIPER 2022: Choirokoitia, Laneia in obalni Limassol (6. dan)

Zbudil naju je prekrasen sončni vzhod, ki sva ga lahko opazovala kar iz hotelske postelje. Zajtrk nama je polepšal dan, saj je bil naravnost enkraten. Odpeljala sva se proti zahodu po glavni cesti in se najprej ustavila pri mošeji Hala Sultan Tekke, kjer sva lahko opazovala prekrasne flaminge. Naslednja postojanka je bil ogled neolitske naselbine Choirokoitia, katere zgodovina sega v 7. tisočletje pred našim štetjem. Ker sva imela dovolj časa, sva se odpeljala še malce na sever v simpatično vasico Laneia. Hotelsko nastanitev sva imela ob plaži v predmestju Limassola, tako da sva se popoldne sprehodila po plaži do prekrasnega parka v Limassolu in si privoščila odlično kosilo.


MOŠEJA HALA SULTAN TEKKE IN FLAMINGI

Po lepem sončnem vzhodu in vrhunskem zajtrku na strehi prelepega hotela sva se odpeljala proti vzhodu. Prva postojanka je bila mošeja Hala Sultan Tekke, ki pa jo obkroža velik močvirnat del, kjer se v zimskih mesecih zadržujejo jate flamingov. Okolica mošeje je zelo lepo urejena z lepo pohodno potjo. Zelo od blizu pa lahko občudujete tudi prelepe flaminge. Priznam, da so bili ob najinem času prisotni komarji, ki so se naju kar hitro polastili, zato sva morala kar hitro zapustiti območje.


NEOLITSKA NASELBINA CHOIROKOITIA (Unesco)

Ob hitri cesti najedete še eno zelo zanimivo zgodovinsko postojanko. Gre za neolitsko naselbino Choirokoitia, katere zgodovina sega v 7. tisočletje pred našim štetjem. Je lepo urejena in seveda en del tudi lepo obnovljen, tako da si lahko zelo nazorno prestavljate življenje na tem mestu pred 9.000 leti. Uau, midva še nisva videla starejšega kraja na svetu, tako da sva bila navdušena. Ogledala sva si okrogle hiše, ki so jih rekonstruirali, da si lažje predstavljamo. Nekaj naslednjih vasic pa je v prvotni obliki, do katerih se sprehodite po nekaj stopnicah. V neokolitiku naj bi bilo na Cipru okrog 20 podobnih vasic. Opaziti je, da so se takrat že začeli ljudje združevati in delovati v vaseh kot skupnosti. Zelo zanimiv ogled in vreden postanka.


VAS LANEIA

Ker sva imela dovolj časa, sva se odpeljala še malce na sever na podeželje do vasice Laneia. Vas je zelo majhna z nekaj hišami, okolica pa je zelo vinorodna. V vasi boste našli lepe tradicionalne hiše, v nekaterih pa so celo postavili muzeje na prostem, ki so odprti ves čas. Le-ti prikazujejo nekdanje življenje v vasi. Ker še nisva bila lačna, sva si samo privoščila kavico in čaj na sončku, ki naju je prijetno grel.


OBALNI LIMASSOL

V Limassolu sva si namenoma rezervirala lep hotel izven centra, ker sva planirala dolg sprehod ob obali do mesta in nazaj v popoldanskem času. Najin hotel je bil zelo lep, imela sva ogromno sobo, veliko teraso s pogledom na morje in krasen bazen. Tudi plaža je bila sicer majhna, a lepa. Ko sva se namestila, sva se sprehodila kar 7 km v eno smer do zelo urejenega parka in pristanišča v Limassolu, kjer najdete tudi dobre restavracije in lokale z odlično ponudbo. Privoščila sva si sveže stisnjen pomarančni sok, odlično kosilo in vrhunski sladoled preden sva se odpravila na dolg sprehod po obali nazaj do hotela.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 130 EUR

  • vstopnina Choirokoitia Archeological Site = 5 EUR
  • kava, čaj, Coca Cola Laneia = 5,50 EUR
  • orange juice, sladoled Limassol = 4,50 EUR
  • kosilo (ravioli s sirom in špinačo, pork kebab, voda) = 21,10 EUR
  • trgovina = 3,40 EUR
  • Harmony Bay Hotel (NZ) = 90 EUR

Prevoženi km = 179 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: