Preskoči na vsebino

CIPER 2022: Vzhodna obala – Salamis, Famagusta in Ayia Napa (5. dan)

Po domačem zajtrku sva se odpeljala s polotoka Karpas po glavni cesti do ostankov starogrškega mesta Salamis, ki sva si ga tudi ogledala. Cvetoča polja so naju še naprej navduševala na vsakem koraku. Najina naslednja postojanka je bilo zanimivo obalno mesto Famagusta, ki ima prav tako kot Nikozija lepo benečansko obzidje. Ogledala sva si zanimivo mošejo Lala Mustafa Pasha, ki so jo zgradili iz krščanske katedrale. Posladkala sva se še z zadnjimi baklavami in se odpeljala do nacionalnega parka Cape Greco na skrajnem jugo-vzhodu države. Ogledala sva si lepe klife in jame, ki so jih izdolblo morje. Popoldne sva si privoščila vrhunski ribji meze v popolnoma praznem turističnem mestu Ayia Napa, kjer sva tudi prenočila.


SALAMIS

Po zajtrku sva se odpeljala po glavni cesti s polotoka Karpas proti vzhodni obali Severnega Cipra. Najina prva postojanka je bil ogled ostankov starogrškega mesta Salamis. Najzgodnejše arheološke najdbe segajo v 11. st. pr. n. š. Salamis je v 8. in 7. st. pr. n. š. ohranjal neposredne povezave z Bližnjim vzhodom in tudi z Egejskim morjem. Mesto ima bogato zgodovino skozi vsa stoletja pod različnimi vplivi. Dandanes na mestu vidimo obsežne ruševine. Gledališče in telovadnica sta bili obnovljeni. Na osrednjem dvorišču gimnazije so razstavljeni številni kipi, ki so večinoma brez glave. Medtem ko je tu prvotno stal Avgustov kip, je nekaj stebrov in kipov prvotno krasilo gledališče, sem pa so jih prinesli šele po potresu v 4. stoletju. V njem je lahko do 15.000 gledalcev, vendar je bilo uničeno v 4. stoletju. Danes je gledališče obnovljeno, a ne v prvotni velikosti. Mesto je z vodo oskrboval vodovod iz Kythrea, ki je bil uničen v 7. stoletju. Vodo so zbirali v velikem zbiralniku blizu agore.


FAMAGUSTA

Najina naslednja postojanka je bilo simpatično mesto Famagusta, ki je vso zgodovino igrala pomembno pristaniško vlogo Cipra in postojanko na Svilni poti. Famagusta je še dandanes znana po izredno lepem in ohranjenem benečanskem obzidju, ki je nekdaj skrbno varovala mesto. Na beneške čase spominja tudi kip beneškega leva ob starih mestnih vratih. Osrednji del starega mesta zaznamuje lepa ulica s trgovinami in restavracijami, najbolj pa oko pritegne tržnica ter seveda prečudovita mošeja Lala Mustafa Pasha, ki ima nadvse zanimivo podobo. Ni namreč klasična mošeja, ampak je “prezidana” iz obstoječe katoliške katedrale, s tem da so katedralo samo preuredili in malenkost prezidali. Tako ima danes namesto enega zvonika minaret, notranjost pa je kljub gotski zasnovi zelo skromna. Po ogledu mošeje sva se odpravila še do zelo znane slaščičarne Petek, kjer sva se posladkala z baklavami in si za pot kupila še temno čokolado z lešniki.


ZAPUŠČENO OBMOČJE – FAMAGUSTA GHOST TOWN

Blizu Famaguste je tudi še eno zapuščeno območje Varosha, ki so ga morali leta 1974 zapustiti Grki, ko je bila turška invazija na Ciper. Še dandanes je to območje popolnoma prazno, brez prebivalcev in pod vojaškim nadzorom. Tudi fotografiranje je prepovedano in vojska zelo resno straži celotno območje.


ČEZ MEJO NAZAJ IZ SEVERNEGA CIPRA V CIPER

Na zemljevidu sva poiskala mejni prehod Famagusta in se z avtom zapeljala do meje. Gre za povsem resno prečkanje meje iz Severnega Cipra (Turčija) nazaj v Ciper (EU). Morala bi imeti opravljen celo hitri test za korono, pa sva čisto pozabila in se policistom opravičila. Na srečo so naju samo prijazno opozorili in vseeno spustili čez mejo.


CAPE GRECO NATIONAL FOREST PARK

Tokrat sva imela praktično najslabše vreme na celotnem potovanju. Bilo je oblačno, malce je pihalo, a ni deževalo. Odpeljala sva se do nacionalnega parka Cape Greco, ki se pohvali z zelo lepo pokrajino na skrajnem jugo-vzhodnem delu države. Po rtu je speljanih veliko pohodnih in kolesarskih poti, midva pa sva za raziskovanje izbrala kar avtomobil. Odpeljala sva se do nekaj lepih razglednih točk in do najlepših zanimivosti nacionalnega parka. Povsod lahko zelo blizu pridete kar z osebnim avtom, seveda pa bo v vsakem primeru treba narediti nekaj korakov. V poletnih mesecih je Cape Greco tudi prijetna postojanka za kopanje.

Monument of Peace

Sea Caves

Bridge of Lovers


TURISTIČNA AYIA NAPA

Ker sva že bila cel dan na poti, sva bila že pošteno lačna. Ayia Napa je sicer zelo lepo in znano turistično mesto na Cipru, ki poleti privabi množice turistov. Celotno mesto je bilo tokrat popolnoma prazno. Ni delal niti en hotel, niti ena trgovina, niti ena restavracija, niti en lokal. Vozila sva se po ulicah gor in dol in iskala eno odprto restavracijo. Našla sva jo potem v pristanišču, kjer sva celo naletela na nekaj turistov. Naročila sva si ribji meze za 2 osebi, ki pa ga nikakor nisva mogla pojesti do konca. Bilo je pa več kot odlično.


HOTEL NAPA SUITS

Spala sva v precej novem hotelu Napa Suits, ki je bil tudi eden redkih odprtih in delujočih v tem času. Soba je bila popolnoma nova, zelo lepo in pa luksuzno opremljena in res krasna. Priporočam.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 166 EUR

  • vstopnina Salamis = 3,3 EUR
  • kava, čaj, baklave, rogljiček Famagusta = 8 EUR
  • čokolada za domov 400 g = 9,3 EUR
  • piškotki na ulici = 3 EUR
  • kosilo (fish meze za 2 osebi, voda) = 51,5 EUR
  • spanje Napa Suits Hotel (NZ) = 90,6 EUR

Prevoženi km = 155 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: