Preskoči na vsebino

CIPER 2022: Spomladansko cvetenje na polotoku Karpas (4. dan)

Odličen zajtrk v najini namestitvi naju je nasitil za precej naslednjih ur raziskovanja Severnega Cipra. Ob obali sva se odpeljala proti vzhodu in nato po strmi vijugasti cesti do gradu Kantara, ki nudi čudovit razgled na celoten polotok Karpas. Z vožnjo sva nadaljevala po majhnih odročnih vasicah, kjer osamljeni domačini pridelujejo vino, mandlje, olive in olivno olje ter iz domačega odličnega sadja kuhajo nadvse okusne domače marmelade. Celotna pokrajina je rumeno žarela od cvetočih rastlin, ki se jih nisva mogla nagledati. Kosilo sva si privoščila v edini odprti restavraciji ob morju, nato pa se popoldne sprehodila po lepi Golden Beach na skrajnem vzhodu države.


GRAD KANTARA

Po vrhunskem zajtrku v najini nastanitvi sva se odpeljala do grada Kantara, ki sva si ga ogledala. Po lepi obalni cesti sva se peljala nekaj deset kilometrov, nato pa zavila desno in se po vijugasti cesti povzpela zelo visoko do gradu. Ostanki gradu so še dobro vidni, najbolj pa seveda prepriča mir in tišina ter prečudovit razgled na polotok Karpas. Natančen datum gradnje ostaja neznan, najbolj verjetna teorija je bizantinsko obdobje. Združuje bizantinske in frankovske arhitekturne elemente, leta 1525 je ostal zapuščen, leta 1560 pa opuščen. Ime je dal bližnjemu samostanu Kantara, posvečen Panagia Kantariotissa ali Gospe Kantarske in verjetno ustanovljen v 11. ali 12. stoletju.


VOŽNJA MED VASICAMI NA POLOTOKU KARPAS

Po ogledu sva se vrnila na obalno cesto, potem pa kaj kmalu zavila z glavne ceste na stransko cesto, ki vodi po sredini polotoka skozi majhne vasice, kjer živi skromno število domačinov v zelo osnovnih bivanjskih razmerah. Nisva se mogla načuditi lepotam pokrajine, saj naju je ves čas spremljalo bujno cvetenje spomladanskih travniških cvetlic. Nasadi oljk, trt, mandljevcev, različnega sadja. Ustavila sva se v eni vasi in si nakupila dobrot na lokalni tržnici. Seveda ni bilo nikjer žive duše. Prelepo!


KOSILO OB MORJU

Ker je že bil čas kosila in vse restavracije na poti so bile zaprte (ker ni sezone), naju je že skrbelo. Malo sva povprašala in edina odprta restavracija je bila v Oasis Hotelu ob morju. Seveda sva bila edina gosta, z veseljem sva naročila, kar so splohj imeli in bilo je odlično.


GOLDEN BEACH

Po kosilu sva se odpeljala še do slavne in najlepše plaže na otoku – Golden Beach. Cesta je na nekaterih odsekih kar slaba, zato je vožnja izredno počasna. A naju to ni motilo, ker sva med vožnjo opazovala cvetočo pokrajino. Sprehodila sva se po lepi plaži, ki je precej široka in dolga. Morje je prečudovito, a za moj okus seveda še veliko prehladno za kopanje (cca. 16 stopinj). Sprehod je bil čudovit. Nato sva si privoščila še čaj in kavico v lokalu nad plažo pred povratkom nazaj do najine nastanitve.


GLARO GARDEN

Ko sva iskala nastanitev na polotoku Karpas ni bilo prav nobene izbire, ker sva bila izven glavne sezone. Izbrala sva edino na voljo in sicer Glaro Garden. Izjemno lepe hiške, lep vrt, namestitev zelo osnovna, a prijetna z gostoljubnim lastnikom, ki nama je tudi v tradicionalni zunanji glineni peči spekel večerjo – zelo okusno ovčetino in krompir. Seveda je zmanjkalo elektrike, zato smo jedli ob svečah in je bila prava romantika.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 143 EUR

  • bencin = 32 EUR
  • piškoti, pomarančni sok = 8,70 EUR
  • kosilo (kalamari, škampi, meze, voda) = 17,30 EUR
  • kava in čaj = 2,50 EUR
  • domača večerja (meze, ovčetina, solata) = 28 EUR
  • Glaro Garden Hotel (NZ) = 54,60 EUR

Prevoženi km = 190 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: