Preskoči na vsebino

CIPER 2022: Afroditina skala in arheološko mesto v Paphosu (7. dan)

Napočil je zadnji dan za raziskovanje Cipra in tudi zadnji del vožnje z najetim avtomobilom. Na poti v mesto Paphos sva se ustavila na znameniti turistični točki Petra tou Romiou ali Afroditina skala. Naredila sva nekaj fotografij, nato pa se odpeljala v center Paphosa in si ogledala arheološko mesto, ki naju je dodobra presenetilo. Lepo ohranjeno z zelo lepimi talnimi mozaiki. Po ogledih sva se udobno namestila v najinem krasnem hotelu in se sprehodila do mesta po krasni poti ob plaži na vrhunsko kosilo. V Paphosu je bilo več turistov in tudi že malce bolj vedro vzdušje, ki sva ga kar pogrešala. Zvečer sva se še enkrat odpravila na isti sprehod ter na prigrizek in pijačo. Paphos nama je bil všeč.


PETRA TOU ROMIOU (APHRODITE’S ROCK)

Po zajtrku sva se odpeljala proti Paphosu. Vmes sva naredila kratko postojanko pri znameniti turistični točki, ki se imenuje Petra tou Romiou oziroma Afroditina skala/plaža. Petra tou Romiou (“Rimska skala”) je morska skala ob plaži. Po eni od legend je ta skala kraj rojstva boginje Afrodite, morda zaradi penečih se voda okrog kamnin, zato je znana kot Afroditina skala.


KATO PAPHOS ARCHEOLOGICAL SITE (Unesco)

Dopoldne sva si ogledala še zelo zanimivo arheološko mesto v centru Paphosa. Arheološki park Kato Pafos zajema večji del pomembnega starogrškega in rimskega mesta, ki pa je še vedno v fazi izkopavanj. Najdišča in spomeniki izvirajo iz prazgodovine do srednjega veka. Med najpomembnejšimi do zdaj odkritimi ostanki so štiri velike in dovršene rimske vile: Dionizova hiša, Aionova hiša, Tezejeva hiša in Orfejeva hiša, vse z odlično ohranjenimi mozaičnimi tlemi, zlasti z Orfejevim mozaikom. Poleg tega so z izkopavanji odkrili agoro, asklipieion, baziliko, odeion in helenistično-rimsko gledališče ter nekropolo, znano kot “Grobnice kraljev”, ki si jih midva nisva ogledala. Nea Paphos je ena od treh delov, ki tvorijo arheološki kompleks Paphosa, in je bil leta 1980 vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, zaradi izjemnih mozaikov in starodavnih ostankov ter zgodovinskega verskega pomena. Zagotovo zelo zanimiv ogled na Cipru.


LETOVIŠKO MESTO PAPHOS

Po ogledu sva bila že kar izmučena, tako da sva se odpeljala do hotela in se udobno namestila. Hotel je bil ponovno izredno lep z ogromno sobo, lepo teraso, odličnim bazenskim kompleksom in v tem hotelskem delu zagotovo najlepšo plažo. Od hotela do centra mesta sva imela dobra 2 kilometra, kar sva popoldne in zvečer kar dvakrat prehodila in naredila več kot 10 km peš. Najprej sva šla na kosilo v center, nato pa še zvečer na pijačo in prigrizek. Imajo zelo lepo urejeno sprehajalno pot ob plaži, zato je sprehod res pravi užitek. Paphos nama je bil zelo všeč.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 260 EUR

  • vstopnina Paphos Archeological Site = 9 EUR
  • kava, čaj, orange juice = 9,30 EUR
  • kosilo (meze predjed, ribica, musaka, voda) = 51,20 EUR
  • hitri testi Covid v lekarni za domov = 10 EUR
  • bencin = 43,70 EUR
  • sladoled = 3 EUR
  • magnetki za domov = 3 EUR
  • 2 Aperola, tuna tatar, kruh = 43 EUR
  • Amphora Hotel & suits (NZ) = 88 EUR

Prevoženi km = 106 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: