Preskoči na vsebino

ŠRILANKA: Kdaj, zakaj in kako?

Na vsakem potovanju želiva spoznati nekaj novega. Bodisi kulturo, hrano, naravo, pokrajino, zgodovino, rastline. Potovanja nikoli ne začrtava do potankosti, ampak kupiva letalske karte in nato naju pot vodi, kakor nama ustreza v tistem trenutku. Za potovanje na Šrilanko sva se odločila zaradi kulture, majhnosti, plaž, sonca, morja, čajev. Doživela sva mnogoveč, saj naju je zelo presenetila s svojo pestrostjo na tako majhnem ozemlju. Doživela sva mnogo novih stvari, tako da naju je res navdušila. Vse kar toplo priporočam vsem – doživite jo z lokalnimi avtobusi. Ker Šrilanka je vožnja z avtobusi. Šele ko boste tam, boste zares razumeli o čem govorim.
62a65-20130201_srilanka180

Vožnja z lokalnimi avtobusi po Šrilanki je pravo doživetje.

KDAJ IN KAKO?
Že tri leta zapored potujem februarja. Zakaj februarja? Naveličam se zime, mraza in snega. Februar je največkrat pri nas tudi najbolj hladen mesec v letu. Do odhoda smučam, potem pa natikače v nahrbtnik in v tople kraje. Šrilanka ima februarja idealno klimo – vroče, poletno, nedeževno obdobje. Sicer sva potem izvedela, da je vzhodna obala takrat neprimerna (zaradi dežja), ampak midva nisva videla niti kaplje dežja ob obali. V hribovitem delu (Nuwara Eliya z okolico) je seveda klima drugačna in je precej deževalo ter ves dan rosilo.
fc457-20130201_srilanka539

Čudovita zelena pokrajina pokrita z nasadi čajevca.

PRIPRAVE NA POTOVANJE
Kakšne pol leta pred odhodom kupim vodič (tokrat Inside Guides). Zelo so priročni in piše ravno toliko, kolikor me zanima in potrebujem informacij. Prvič zelo hitro preletim knjigo in si pripravim približen potek potovanja. Priznam, da je nato vedno drugačen. Preberem tudi kakšne popotniške bloge ter forum na STA. Po prebranem sva se odločila, da bova potovala brez šoferja. Veliko ljudi se odloči za osebnega šoferja. Jaz to obliko močno odsvetujem. Osebno najraje potujem v lastni režiji in odločam se za destinacije, kjer je to možno. Če je prenevarno, raje ne greva. Še pred odhodom sva imela v mislih kombinacijo z Maldivi, vendar sva si tekom samega potovanja premislila. Veliko popotnikov združi potovanje na Šrilanki z nekaj dnevi poležavanja na Maldivih, ker so tako blizu.
51a04-20130201_srilanka222

Gneča na mestni avtobusni postaji.

PORABA IN STIL POTOVANJA
Vedno potujeva backpackersko. Določiva si tudi dnevni budget potovanja. Za Šrilanko sva imela 110 eur/dan na potovanju ter letalske karte, ki sva jih kupila za 700 eur/osebo (Emirates iz Benetk). Torej skupaj za polnih 26 dni 4.500 EUR. Ja, veliko boste rekli za potovanje v ta del sveta. Tudi mene je presenetilo, kako je vse drago. Seveda jo lahko doživite veliko ceneje, vendar jaz imam osnovno pravilo: kadar grem na potovanje spim vsaj dostojno, privoščim si najboljšo hrano in ogledam si vse, kar je na moji poti. In ker nisva šla na Maldive, je ostalo precej denarja, ki sva ga porabila za razvajanje na Šrilanki.
24fd2-20130201_srilanka937

Maldive sva zamenjala za samotne plaže na severo-vzhodu države.

PLAŽE, SONCE, MORJE
Do sedaj sem bila na Filipinih in na Tajskem. Z lahkoto lahko rečem, da so tukaj prav tako ali pa še lepše plaže. Predvsem pa so drugačne. Bolj široke, mivka je bolj oranžna, struktura je nekoliko bolj groba. Je pa pomembno dejstvo – na plaži si lahko čisto sam, saj še ni toliko turističnih kapacitet in turistov. To pa je meni osebno neprecenljivo.
c50ab-20130201_srilanka1101

Plaže na Šrilanki so presenetljivo široke, lepe in čiste.

POKRAJINA – 50 ODTENKOV ZELENE
Pokrajina je prekrasna in zelo raznolika. Od prekrasnih plaž do nepreglednih površin čajevca, reke z mangrovami, prekrasna savana v safariju, osamelci sredi čisto ravne pokrajine, slapovi na poti, urejeni vrtovi, mnoga zelišča. Nenazadnje prekrasna riževa polja, ki se bohotijo v vseh odtenkih zelene barve.
0fb30-20130201_srilanka377

Pokrajina na Šrilanki je raznolika in seveda prekrasna.

9d0a3-20130201_srilanka543

Na Šrilanki vas spremlja na vsakem koraku 50 odtenkov zelene.

PESTER ŽIVALSKI SVET
Na Šrilanki iskreno nisem pričakovala preveč živali. Niti nisem vedela, kaj ponuja. Doživela pa sva že prvo uro ogromnega iguana na hitri cesti in potem še celo vrsto raznih živali v naravi –  krokodili, morske želve, največji sinji kiti na svetu (blue whales), sloni, ptiči, leopardi, bivoli. Opice in iguani so pa tako in tako na vsakem koraku.
1aed3-20130201_srilanka383

Velike iguane srečate na vsakem koraku potovanja.

41f92-20130201_srilanka401

Na Šrilanki domujejo prijazni azijski sloni – mama z mladičkom.

PLANTAŽE ČAJEV
Kot ljubiteljica pravih čajev sem neizmerno uživala na Šrilanki. Gričevnata pokrajina porasla s čajevcem je nekaj najlepšega kar sem kdaj videla in doživela. Neprestano rosenje naredi izjemen okus pravega čaja. Na Šrilanki raste najboljši pravi čaj na svetu. Za ljubitelje čaja enostavno neprecenljivo.
35836-20130201_srilanka511

V hriboviti notranjosti vas pričakajo prostrane plantaže čajevca.

950ed-20130201_srilanka519

Pobiralke čajevca so samo ženskega spola in sicer samo tamilke.

PRAVI SAFARI
Ja, na Šrilanki lahko doživite pravi safari – tudi tega nisem vedela pred odhodom. Celo sva razmišljala, da bi to izpustila, saj nama nikakor ni šlo v glavo, da je lahko na Šrilanki tako izjemen safari. Nekako sva si ga puščala za Afriko. Iz prve roke – vsekakor vredno obiska in sicer popoldan, saj so živali proti večeru prav “razigrane”.
b8286-20130201_srilanka419

Opazovanje slonov v njihovem naravnem okolju – neprecenljivo.

32294-20130201_srilanka394

Prekrasna savana pokriva večji del jugo-vzhodnega dela države.

SINJI KITI (BLUE WHALE)
Največje presenečenje pa so bili največji kiti na svetu – sinji kiti (angl. Blue Whales). Ko sva izvedela za ta izlet, sva se odločila zanj, čeprav sem imela res zelo zelo malo pričakovanj. Ali celo sploh nobenih! In zgodilo se je obratno – eno uro smo lahko nemo opazovali največje živali na svetu. Iz majhnega mesteca Mirissa z ladjo odplujete na odprto morje in čakate, da se na površje dvigne kit, ki pride po novo zalogo zraka za potop. Z eno besedo – veličastno! Najlepši dan mojega življenja.
a3d51-20130201_srilanka296

Orjaški sinji kiti (Blue Whales) so največje živali na svetu.

LJUDJE IN KULTURA
Ljudje so izjemno prijazni, ustrežljivi in nikakor ne nasilni. Največ je budistov, zato vas budistična kultura spremlja po celi državi na vsakem koraku. Angleško govorijo zelo slabo, pa vendar dovolj dobro, da lahko brez težav potujete po državi. Na vsakem koraku vam pomagajo in pri “nori” vožnji z lokalnimi avtobusi vam vedno pomagajo in so res ustrežljivi.
fc88d-20130201_srilanka901

Zlati tempelj (Golden Tempel) je med najbolj obiskanimi kulturnimi znamenitostimi.

116eb-20130201_srilanka120

Budizem je najbolj razširjena vera, zato jo srečamo na vsakem koraku.

3ae11-20130201_srilanka67

Ljudje so prijazni, ustrežljivi in nenasilni, zato je potovanje zelo prijetno.

MASAŽE
Šrilanka je dežela Ayurvede in seveda so tukaj na voljo takšne in drugačne masaže na vsakem koraku. Midva sva si jih kar nekaj tudi privoščila na najini poti. Nepozabna je bila masaža z vročimi brisačami v hotelu Ranna.
HRANA
Ne vem sicer zakaj, ampak ulične hrane za na pot ni prav dosti. Veliko je majhnih, lokalnih restavracij, kjer si lahko zelo poceni privoščite obrok. Na avtobusnih postajah pa je večinoma možno kupiti čipse, oreščke, sadje in ostale sladkarije. Sveže sadje najdete na vsakem koraku in je res odlično. Midva sva jedla pretežno v najinih hotelih in hrana je bila več kot izvrstna. Okusne morskedobrote brez meja. Ni pa bila poceni in to ni niti pomembno.
de23e-20130201_srilanka935

Izvrsten tunin zrezek na posteljici pireja iz buč in popečeno mlado čebulo.

9049a-20130201_srilanka107

Prevažanje kokosa na kolesu ni preprosto opravilo.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: