Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Rumeni macesni na planini Krstenica

Prejšnji vikend se mi je smejalo do ušes. In še naprej. Najprej sva v soboto uživala v kičastem jesenskem vremenu na Veliki planini, nato pa jo v nedeljo mahnila še na mnogim nepoznano Planino Krstenico. Majhna planina z nekaj tradicionalnimi lesenimi hišami se nahaja nad Bohinjem in je te dni odeta v prekrasne rumene macesne. S planine je tako čudovit pogled v vse smeri, da si težko predstavljam še sploh kaj lepšega. Malica na travniku ima nepredstavljivo vrednost in to so trenutki, za katere je vredno živeti.

DSC_5315

Na Planino Krstenica se podate s parkirišča na Planini Blato, kjer pustite svoj avtomobil. Nikakor ne pozabite kupiti parkirnega listka spodaj ob cesti, ki pelje do Planine Blato. Vaš prispevek je namenjen širjenju in obnavljanju ceste, po kateri se vsi zelo radi vozimo. Do cilja vodita dve poti in sicer ena vodi po gozdni cesti do vrha, druga pa po gozdni poti. Midva sva izbrala drugo, ki nama je bila res všečna. Le ne smete je zgrešiti. Nahaja se takoj za prečenjem zapornice na desni strani. S ceste boste videli samo kratko jeklenico za varovanje dveh korakov. Naprej ni nobene jeklenice več in je pot zelo lepa, a na trenutke tudi nekoliko strma. Do vrha sva potrebovala slabo uro in pol zmerne hoje. A na vrhu – darilo narave!

DSC_5252

DSC_5270

DSC_5275

DSC_5289

DSC_5294

DSC_5301

DSC_5321

DSC_5348

DSC_5376

DSC_5283

DSC_5411

DSC_5441

Popoln dan v naših gorah sva zaključila s poznim kosilom pri planinski koči Kosijev dom na Vogarju. Pred tem sva se odpravila še do razgledne točke na Vogarju, ki je nekaj deset metrov stran od koče. Čudovit pogled na Bohinjsko jezero z okolico, ki je odeta v pisane jesenske barve.

DSC_5452

DSC_5460

DSC_5483

Osnovne informacije:

  • izhodišče: parkirišče na Planini Blato (1.147 m)
  • cilj: Planina Krstenica (1.670 m)
  • čas hoje: 1 h 30 min
  • težavnost: lahka neoznačena pot
  • višinska razlika: 523 m

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: