Preskoči na vsebino

LONDON: Westminstrska palača z Big Benom (1. del)

Priznam, ko sem prispela v London, sem takoj zjutraj odhitela do slavnega Big Bena. Nešteto fotografij veličastne zgradbe, ki sem jih videla do takrat, so v meni budile veliko mero vedoželjnosti. Zagotovo je London okoli Westminstrske palače resnično lep in zanimiv. Na nekaj metrih se srečate z ogromno in veličastno Westminstrsko palačo, ki ji kraljuje stolp Big Ben. Čez cesto je slavna Westminstrska opatija in nekaj metrov naprej že vidite zastraženo ulico Downing Street 10, kjer že od leta 1732 domujejo vsi angleški premierji.

DSC05694


WESTMINSTRSKA PALAČA IN BIG BEN (Westminster Palace)

Westminstrska palača z Big Benom je osrednja znamenitost londonskega predela Whitehall in Westminster. Ležita ob precej široki reki Temzi, ki ločuje London in po kateri se lahko z ladjico odpeljete na izlet do slovitega mostu. Že od leta 1512 je v Westminstrski palači sedež slovitega angleškega parlamenta. Izjemno veliko in veličastno zgradbo popoljuje tudi prekrasen stolp Big Ben, ki je visok kar 106 m. Ne slovi toliko po lepi in veliki uri, temveč po 14-tonskem zvoniku, ki udarja ob vsaki polni uri. Poimenovali so ga po Siru Benjaminu Hallu, potem ko je bil leta 1858 obešen na vrh stolpa. Ura na vrhu stolpa je bila postavljena maja 1859 in predstavlja simbol Velike Britanije po svetu.

DSC05697

DSC05710

DSC05799


WESTMINSTRSKA OPATIJA (Westminster Abbey)

Wesminstrska opatija je zagotovo najbolj znana opatija na svetu, saj je med drugim tudi poslednje počivališče Angleške monarhije in drugih pomembnih Britancev (državniki, pesniki, pisatelji, dekani). Zgrajena je bila kot nekdanja benediktinska opatijska cerkev v 11. stoletju. V njej še danes potekajo vsi kraljevi obredi (kronanja, poroke, pogrebi, krsti…), a hkrati predstavlja tudi nacionalni muzej, v katerem si lahko ogledate kapele, eno najvišjih gotskih cerkvenih ladij v Angliji, grobove, pesniški kot, kronski prestol, grobnico Elizabete I, kapitelj in še mnogo več.

DSC05685

DSC05686

DSC05692


DOWNING STREET 10 – dom in pisarna predsednika vlade

Neštetokrat sem videla na televiziji vhodna vrata te znamenite ulice Downing Street 10, kjer se vedno znova postavljajo vsi angleški premierji na ogled. Pričakovala sem res veliko več, kot je v resnici. Z glavne ulice so v običajni zgradbi že 3 metre visoke rešetke, ki jih stražijo oboroženi policisti. V notranjost se vidi le nekaj dvorišča in potem ta presneta močno zastražena vrata, ki se jih ne da niti dobro fotografirati. Vse skupaj nič, ampak vedoželjnost je bila vseeno potešena. Od leta 1732 je zgradba tako dom kot tudi glavna pisarna vseh britanskih predsednikov vlade.

DSC05827

DSC05770


RAZGLEDNO KOLO LONDON EYE

Razgledno kolo (London Eye) v Londonu je res ena od novejših turističnih pridobitev (vstopnina okoli 20 £), saj so ga odprli šele leta 2000 v sklopu praznovanja novega tisočletja. Ogromno kolo, ki je visoko kar 135 m, vam omogoči čudovit 30-minutni panoramski razgled na mesto in njegovo okolico. Velikansko kolo je postavljeno ob reko Temzo nasproti Westminstrske palače.

DSC05797

DSC05809

4 Comments »

  1. London je verjetno evropska prestolnica, kjer sem bila največkrat, pa mi je vseeno z vsakim obiskom manj všeč. verjetno zaradi gneče. so mi pa res všeč njihovi muzeji in galerije, tam bi lahko bila cele dneve

      • men center ni všeč, ker mam raje srednjeevropska mesta z glavnim trgom, od koder se potem vse vije ven, so mi pa všeč drugi deli londona (camden, hackney, shoreditch, chelsea, notting hill), ker imajo vsak svoj karakter in dušo in je kot da bi bilo več mestec združenih v večjo celoto

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: