Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Rumeni macesni do koče na Kamniškem sedlu (1.864 m)

Včeraj sem sanjala na kavču o rumenih macesnih in priznam tudi potočila solzo, ker res ne morem razumeti zapiranja državljanov na regije, zaradi “epidemije”. Le zakaj bi bilo bolj tvegano hoditi po gozdu od “vsakodnevnega” nakupovanja v trgovinah. Naša Osrednjeslovenska regija ima le malo izbire za izhodišče v sredogorje in visokogorje, kjer se nahajajo macesni. Edina izbira za izhodišče je Kamniška Bistrica, zato sva se po dolgih letih odpravila do koče na Kamniškem sedlu (1.864 m). In dobila čudovito nagrado!


Parkirišče je bilo prepolno že ob 7:30 zjutraj in vzpenjati smo se začeli praktično v koloni. Odločila sem se, da malce počakam, nato pa lepo nadaljevala bolj v samoti med pisanimi bukvami in lepimi razgledi na dolino Kamniške Bistrice. Pot je bila precej mokra in spolzka. Bilo je precej toplo za zadnji oktoberski vikend. Prisopihala sva do znanega počivališča Pri Pastirjih, kjer stoji zasilni bivak.


Kmalu pridemo iz gozda na prostran travnik, ki pa me je povsem navdušil. Macesni so bili odeti v čisto pravo rumeno barvo in moje srce se je napolnilo z nepopisnim veseljem. Sledil je še vzpon po razglednem pobočju, a žal nas je počasi ujela nizka oblačnost, ki naju je spremljala do planinske koče na Kamniškem sedlu. Koča je seveda zaprta, a malica je bila varno spravljena v nahrbtniku. S pogledom na Brano sva si jo z veseljem privoščila. Razgleda na Logarsko dolino tokrat žal ni bilo.


Po isti poti sva se vrnila nazaj do izhodišča in še enkrat naredila daljši postanek pri čudovitih rumenih macesnih. Vesela!


Osnovne informacije:

  • izhodišče: Dom v Kamniški Bistrici (601 m)
  • cilj: Koča na Kamniškem sedlu (1.864 m)
  • skupaj hoje = 3 ure gor in 2,5 ure nazaj
  • višinska razlika na poti = 1.263 m
  • obvezna oprema: gorski pohodniški čevlji (nizki ali visoki), palice

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: