Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Aktiven jesenski oddih na sončnih Golteh

Sončen jesenski vikend sva izkoristila za kratek oddih na Golteh, ki jih sicer nisva obiskala prvič, a zagotovo tudi ne zadnjič. Že pred leti sva se sredi poletja sprehodila po tematski krožni poti in si ogledala Alpski vrt. Ni skrivnost, da obožujeva vikend oddihe v naših hribih, kjer si na svežem zraku nabereva novih moči. Tokrat gondola ni obratovala, zato sva se na Golte pripeljala po cesti z avtomobilom povsem do hotela, kjer sva tudi prenočila. Tokrat sva se odločila, da prehodiva tematsko krožno pot v obratni smeri kot nazadnje. Najprej sva si privoščila planinsko kosilo v Mozirski koči, nato pa krenila po poti. Bil je čudovit jesenski dan z visokimi temperaturami in obilo sonca. Hodila sva slabe tri ure, se ustavljala in uživala v prekrasnih pogledih na sosednje vršace.


IZHODIŠČE – HOTEL GOLTE ****

Moderno opremljen Hotel Golte 4* se nahaja na nadmorski višini 1.410 m. Do hotela se lahko pripeljete z avtomobilom ali z gondolo (poletni in zimski meseci) iz vasi Radegunda. Tokrat sva se midva pripeljala kar z avtomobilom in ob kavici v prijetnem hotelskem lobiju naredila najin pohodniški plan.


MOZIRSKA KOČA IN ALPSKI VRT

Tokrat sva se odločila, da bova krožno pot po Golteh prehodila v obratnem vrstem redu kot sva jo prehodila že pred leti. Celotna tematska krožna pot je dolga 6,5 km in bo ob zmerni hoji traja 2-3 ure, naredili pa boste približno 380 metrov višinske razlike. Hodite pa malo gor in dol, tako da noge ne trpijo prav veliko. Malce sva bila že lačna, zato sva jo najprej ucvrla do Mozirske koče, kjer sva si privoščila planinsko kosilo. Odlična gobova juha in žganci z ocvirki ter za posladek jabolčni zavitek.


KAPELICA JEZUSA – DOBREGA PASTIRJA in STARI STANI

Od Mozirske koče sva jo mahnila kar po bližnjem pašniku na vrh hriba mimo kapelice Jezusa – dobrega pastirja. Kapelica je žal zaprta za ogled, je pa izredno fotogenična tudi od zunaj. Strmo pobočje vam pobere nekaj moči, a ob krasnih pogledih nazaj je hoja precej lažja. Pot bi na razpotju lahko podaljšala do Ledenice, a sva se odločila za bližnjico do Starih stanov. Pot je zelo lepa in poteka v manjšem delu tudi po gozdu. Sicer pa je sončna in zelo prijetna za lep sončen jesenski dan. Kmalu prispeva do Starih stanov, kjer si lahko ogledamo stari pastirski stan.


SMUČIŠČE NA SEVERNEM POBOČJU IN KOČA TRIJE PLOTI

Po smučišču sva jo mahnila navzgor do najvišje točke. Privoščila sva si oddih in se kopala v sončnih žarkih. Martinčkanje z lepimi pogledi na sosednje vrhove, ki sva jih že veliko tudi osvojila. Pri planinski koči trije ploti se nahaja tudi veliko akumulacijsko jezero.


HOTEL GOLTE – NASTANITEV IN RAZVAJANJE V SAVNAH

Od akumulacijskega jezera sva imela še dobrih 15 minut hoje nazaj do hotela, kjer sva se udobno namestila v najini sobi s pogledom. Soba je bila prijetna, udobna, čista in lepo opremljena. Po napornem dnevu sva si pred večerjo privoščila še sprostitev v hotelskem wellnesu. Nad oblaki sva se razvajala s savnanjem v štirih različnih savnah: parni, finski, bio in infrardeči savni. Prijeten dan sva zaključila še z dobro bifejsko večerjo v hotelski restavraciji. Meni je najbolj teknil domač savinjski želodec.


Stroški dneva za 2 osebi = 22,70 EUR

  • kosilo v Mozirski koči (2 juhi, 1 žganci z ocvirki, 1 jabolčni zavitek) = 15 EUR
  • kava in čaj v hotelu = 3,70 EUR
  • kava in Cocta v Hotelu = 4,00 EUR
  • nastanitev v Hotelu Golte (PP) in vstop v Wellnes center sva dobila brezplačno z njihovim povabilom

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: