Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Čudoviti Jalovec s Slemenove špice (1.911 m)

Le kakšen dan sva zamudila rumene macesne na Slemenovi špici nad Vršičem. Že jutranja vožnja po gorski cesti na Vršič je bila resnično pravljična. Cesta na Vršič se je lesketala v popolnoma oranžnih odtenkih, saj je bila posuta z debelo preprogo odpadlih macesnovih iglic. Avto sva parkirala na vrhu prelaza in jo mahnila na Slemenovo Špico, s katere je prekrasen pogled na sosednje vrhove Julijskih Alp. Ker je bil dan brez oblaka in z odlično vidljivostjo, sva v daljavi lahko opazovala tudi mogočni avstrijski Grossglockner (Veliki Klek).

DSC_5879

Na začetku poti nas čaka precej strm del po pobočju, ki vodi na Mojstrovko in Slemenovo špico. A že ko pridemo nekaj metrov višje, nas narava obdari s čudoviti pogledi v dolino in na vrhove. V skali lahko vidimo tudi znamenito Ajdovsko deklico. Nadaljujemo desno in kmalu zavriskamo od veselja. V jasnem in sončnem dnevu, kot je bil najin, namreč seže razgled daleč daleč v Avstrijo in je prečudovit. V daljavi vidimo Dobrač, Grossglockner in tudi pogorje Visokih tur, kjer vsako leto smučava na ledeniku Mölltal.

DSC_5946

DSC_5929

DSC_5768

DSC_5784

Nadaljujemo po zelo senčni ravninski poti, zato je bila še huda jutranja slama tudi ko sva se vračala. V daljavi že zagledamo cilj, ki se blešči v sončnih žarkih. Slemenova špica je visoka 1.911 metrov in na njej se bohotijo prekrasni macesni. Prav zato je v jesenskem času tako priljubljena pohodniška destinacija.

DSC_5781

DSC_5917

DSC_5776

Za konec še nekaj višinskih metrov in kmalu prispemo na jaso, s katere lahko občudujemo prečutoviti Jalovec. Pogled v dolino Tamarja in na planiško velikanko se odpre prav na vrhu, s katerega je resnično krasen pogled v vse smeri. Nedeljsko kosilo s takšnim razgledom je nekaj najlepšega in neprecenljivega. Svež zrak, prijetne jesenske temperature in modro nebo.

DSC_5829

DSC_5836

DSC_5837

DSC_5846

DSC_5850

DSC_5855

DSC_5873

DSC_5886


Osnovne informacije:

  • Izhodišče: Vršič (1611 m)
  • Cilj: Slemenova špica (1911 m)
  • Višinska razlika = 500 m
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Čas hoje: 1 h 30 min

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: