Skip to content

SLOVENIJA: Mogočna Martuljška slapova

Nič prej kot lansko leto sem izvedela, da obstajajo Martuljški slapovi. Po nekaj zbranih informacijah sem si zadala, da jih bova v letošnji sezoni obiskala. Nedelja je bila nalašč za obisk, saj so se gneče umirile, sonce je posijalo na Slovenijo in dan prej je močno deževalo, kar je pomenilo precej vode in malo obiskovalcev. Čisto nič se nisem zmotila. Najprej sva se povzpela do prvega slapu in nato še do drugega. Izjemen izlet sva na koncu kronala s planinskim kosilom pri Ingotu na planini Jasenje. Vse skupaj – čista nedeljska poezija!

DSC_4165

Parkirišče za avtomobil se nahaja na glavni cesti, ki pelje do Kranjske gore. Ko prispete v vas Gozd Martuljek, vas levi ovinek popelje čez most in takoj za mostom čez Savo Dolinko zavijete levo na makadamsko parkirišče. Tam pustite jeklenega konjička, si obvezno obujete prave pohodniške čevlje in tudi pohodniške palice vam sploh ne bodo odveč. Po kolesarski stezi se odpravite v smeri proti Kranjski gori in kmalu zagledate oznako za levo smer proti Martuljškim slapovom.

DSC_4160

Do prvega slapu je zmerne hoje 40 minut. Pot se začne po gozdu, nato pa zelo hitro preide v ozko pot skozi Martuljško sotesko. V daljavi se že sliši slap in kaj kmalu pridemo do lesenega mostu, s katerega zagledamo čudovit prvi Martuljški slap. Nadaljujemo po precej strmi in mokri gozdni poti do širše gozdne ceste, kjer lahko zavijemo nazaj proti avtomobilu ali pa nadaljujemo do planine Jasenje (Koča pri Ingotu) na kosilo oziroma do drugega slapu, ki je še od koče oddaljen približno novih 40 minut.

DSC_4173

DSC_4189

DSC_4193

Midva sva se potrudila in nadaljevala do vrha. Priznam, da nisem pričakovala tako strme poti po gozdu, tako da sem kar sopihala na vrhu. Zadnjih nekaj korakov je potrebno poprijeti za nekaj klinov, a je pot vseeno razmeroma lahka. Odpre se tudi pogled v dolino in še nekaj klinov nas loči do mogočnega drugega slapu, ki je skrit za skalo. Vsekakor je vredno malce stisniti zobe in premagati nekaj klinov za čudoviti pogled na mogočen slap.

DSC_4226

DSC_4254

DSC_4262

DSC_4282

Med spustom sva se najprej ustavila pri leseni kapelici in si seveda privoščila kosilo na planini Jasenje v Koči pri Ingotu.

DSC_4290

DSC_4302

DSC_4305

DSC_4309

Osnovne informacije

  • izhodišče: parkirišče Gozd Martuljek
  • vrh: II. Martuljški slap
  • višinska razlika na poti: 480 m
  • čas hoje: 2 uri
  • dolžina: 8 km
  • opomba: obvezna oprema je prava pohodniška obutev

2 Comments »

  1. Kaj naj rečem … poti se križajo, jaz sem bila tu pred 2 tednoma. Vedno bolj spoznavam, da je tudi doma lahko lepo.

    • Saša, zelo dobro vem, da si bila, ker sem z velikim veseljem prebrala tvojo objavo na blogu in si ogledala celotno pot. 🙂 Doma je najlepše, samo iz dnevne sobe je potrebno na zrak. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: