Preskoči na vsebino

OMAN IN ZAE: Z veliko izzivi na poti do Muscata (1. dan)

Potovanje v deželi Bližnjega vzhoda sva začela na ljubljanskem letališču pozno popoldan. Letela sva z Turkish Airlines najprej do Istanbula, nato pa takoj naprej do Dubaja. Ker smo že v Ljubljani konkretno zamujali in imela sva samo eno uro časa med poletoma v Istanbulu, sva se pošteno tresla celoten let do Istanbula. V mislih sem že prečrtala prtljago, kar bi pomenilo malo katastrofo. Po nevemkakšni sreči nama je v Istanbulu uspelo, ujela sva let do Dubaja in tudi čudežno je prispela najina prtljaga. Utrujena sva ob 5h zjutraj prevzela najeti avto, uredila dokumente in se odpeljala proti meji z Omanom. Prečkanje nama je uspelo šele v drugem poizkusu. Sledila je samo še vožnja do Muscata. Po 38-ih urah brez minute spanja in prevoženih 500 km sva samo še padla v posteljo.


IZ LJUBLJANE DO ISTANBULA

Na ljubljanskem letališču je šlo do vkrcanja vse po načrtu. Nisva niti pričakovala nobenih zapletov, a ko smo bili popolnoma pripravljeni na let, smo čakali in čakali. Na stezi smo bili kar 40 minut in tako pošteno zamujali. Mene je že oblival pot, saj sva imela v Istanbulu načeloma po urniku ob najinem pristanku že krcanje na novi let za Dubaj. 40-minutna zamuda pomeni zagotovo zamuda leta, v hotel, zamuda dviga avtomobila v Dubaju ter neprihod v Muscat prvi dan potovanja. Jajmene! Slabo je kazalo, 2 uri sem pošteno švicala, a k sreči je naš pilot med poletom praktično vse nadoknadil. Nato smo pristali nevemkje na stezi in smo morali še z avtobusom do letališča, tekla sva ves čas, čakali so naju na izhodu, da so nama povedali številko izhoda in prišla sva ravno, ko so se vkrcavali zadnji potniki. Uf, midva bova že prišla. Ena nevšečnost je rešena. Kaj pa najina prtljaga? Bomo videli. Jaz sem že naredila rezervni plan v mislih…

IMG_4281IMG_4282IMG_4280IMG_6404


IZ ISTANBULA DO DUBAJA IN PREVZEM AVTOMOBILA

Končno sva bila na letalu za Dubaj, se malce umirila in poizkušala nekoliko zaspati, ker je bil nočni let. A glejga zlomka? Na letalu okoli naju sva imela celotno zasedbo makedonskega simfoničnega orkestra. To je za njih bila cela žurka, pogovarjali so se, klepetali čez vse vrste, rokenrol. Ja, njim je to cel žur, ko imajo potem v Dubaju samo razvajanje in pijančevanje. No, tudi verjetno kakšen koncert, a to bodo že zmogli. Sprijaznila sva se, da pač tokrat ne bova nič spala. Po petih urah leta pristanemo v Dubaju ob 5h zjutraj po lokalnem času (-3 ure) in ena dobra novica. Prideta tudi najina nahrbtnika. Oooo, to pa je bil nasmeh do ušes in še nazaj. Brez težav dobiva vstopno vizo za UAE, ki je za nas brezplačna. Nato pa zelo udobno in hitro tudi prevzameva najeti avtomobil pri Dollarju. Uredimo tudi vse papirje za prehod meje v Oman in doplačava še za vse cestnine, dodatke in pristojbine za vožnjo v obeh državah (Oman in ZAE). Kar nekaj denarja nama poberejo še dodatno, zato sva kar malce presenečena nad zneskom. Ni poceni tale špas. V zgodnjih jutranjih urah se odpeljeva proti meji z Omanom.

IMG_6406IMG_6410IMG_6418


PREHOD MEJE V OMAN

Sonce je bilo v Dubaju že ob sedmih zjutraj tako močno, da naju je kar pošteno pogrelo. Ker ob letališču delajo polno novih cest, sva se kar nekaj časa vrtela in iskala prave izvoze. Tudi cest je ogromno. Šest, sedem pasovnice s tremi hkratnimi izvozi. Jajmene. Tudi s kartami na Garminu sva se večkrat zaštrikala pri izvozih. Končno nama uspe in se peljeva proti Omanu. Ker je petek in prost dan za vse domačine (naša nedelja), so vsi na cesti, hitijo, norijo. Domačini vozijo takšne avtomobile, da samo gledaš in se čudiš. Praktično res ne vedo, kam bi z denarjem. Odločila sva se, da greva na večjo mejo in sicer v KHAKMAT MALAHA.

IMG_6409

Cesta do tja je lepa, asfaltirana, vse je pusto, tu in tam malce zelenja. Že na izhodni meji iz ZAE naju prosijo za dokumente. Vse jim predava, a prosi še za originalno registracijo avtomobila. Imava samo kopijo. Ne, ne bo šlo. Rabiva original. Kako to? Ja, nov predpis. Pojdita po dokument nazaj v Dubaj. Tudi moj žalosten pogled ne pomaga. Utrujena za znoreti. To bi pomenilo dodatnih vsaj 6 ur vožnje tja in nazaj. Ko že obrneva avtomobil, nama drugi zaposleni potiho namigne, naj poizkusiva na drugi meji v HATTI. Hm, a on misli resno? Pa dajva, izguti nimava kaj, razen še dodatne 3 ure, če ne bo šlo skozi.

Odpeljeva se do meje v HATTI in tam brez vsakega dodatnega vprašanja dobiva ob plačilu izhodne takse za UAE dokument za izhod. Nato pa na meji z Omanom urediva še vizo. Brez ene težave in brez posebnosti. Oh, kako sva vesela. Tri stvari so šle narobe in to je dovolj za to potovanje. Z nasmeškom se odpeljeva proti Muscatu. Čaka naju še zelo dolga pot in vsaj 4 ure čiste vožnje.

IMG_4292IMG_4294


POT DO SEEBA (MUSCAT)

Na poti do Seeba, ki je predmestje Muscata, sva se dvakrat ustavila, da sva natočila gorivo, popila kavo in čaj med domačini ter v velikem trgovskem centru zamenjala nekaj denarja. Cesta je bila povsem nova štiripasovnica in povsem prazna. Tu in tam je pripeljal kakšen avtomobil. Počutila sva se kot da voziva po letališki pisti. Res hudo lepo urejeno in nadstandardno. Po petih urah vožnje okrog 16. ure popolnoma izmučena prispeva v Seeb do najinega prenočišča.

IMG_4295IMG_6413IMG_6416IMG_6424IMG_E4302IMG_6432


VEČERJA IN SPANEC V HANGING GARDEN HOME

Malce sva bila že tudi lačna, zato jo mahneva do najbližje bencinske v mini lokal. Vsi se nama čudijo, a so zelo prijazni. Na meniju sama pohanija, sendviči, v glavnem fast food. Ok, bova že preživela danes. Bilo je okusno, a noben presežek. Nastanitev je bila odlična, ker je bila v zasebni hiši v spalnem naselju. Prvo noč sem namenoma izbrala takšno, da sva se lahko v miru naspala. Lastnica nama je prinesla še sveže pripravljen prigrizek. Ob sedmih zvečer sva padla v posteljo.

IMG_6425IMG_6435IMG_6433IMG_6443IMG_6445IMG_6429IMG_4299IMG_4306


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 1.320 EUR

 • taksi prevoz od doma do Brnika = 15 EUR
 • povratni letalski karti Turkish Airlines Ljubljana – Istanbul – Dubaj = 606 EUR
 • kava na Brniku = 2,80 EUR
 • ovinjanje prtljage na Brniku (2 kos) = 10 EUR
 • najem avtomobila Nissan Sunny (11 dni) v Dubaju s polnim zavarovanjem = 285 EUR
 • doplačilo zavarovanja za avtobil za Oman in plačilo cestnine ter dajatev za Oman in ZAE za 11 dni = 187,1 EUR
 • voda, kava, čaj ne bencinski v Dubaju = 35 AED (7,9 EUR)
 • izstopna taksa na UAE na meji (2 odrasla) = 71,22 AED (16 EUR)
 • turistična viza za Oman (2 odrasla) = 40 OMR (90 EUR)
 • bencin v Omanu = 6 OMR (13,30 EUR)
 • večerja in trgovina = 4,20 OMR (9,3 EUR)
 • spanje v Hanging Garden Home (NZ) = 35 OMR (77,8 EUR)

Prevoženi kilometri = 500 km

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,18 USD; 1 EUR = 0,45 OMR; 1 EUR = 4,26 AED

Na potovanju sva videla, da je najbolje dvigovati denar na bankomatih. Nikjer ni težav, devizni tečaj je najboljši in provizija je 1% dvignjenega zneska na Unicredit Banki.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: