Preskoči na vsebino

ITALIJA – RIM IN VATIKAN: Sikstinska kapela, Vatikanski muzeji in Bazilika sv. Petra (2. dan)

Drugi dan v Rimu sva imela že vnaprej načrtovan ogled Vatikana, saj sva se morala precej potruditi, da sva dva meseca pred odhodom sploh dobila vstopnice za Vatikanske muzeje in Sikstinsko kapelo, ki sva si jo res želela ogledati. Še sreča, da sem odprla denarnico in kupila dražji vstopnicibrez čakanja v vrsti“, ker sva zjutraj izbuljila oči ob pogledu na množico pred vhodom. Mi smo lepo šli notri brez čakanja. Ogledala sva si večji del muzejev, seveda pa naju je res najbolj očarala skrivnostna Sikstinska kapela, ki je popolnoma obnovljena. Sledilo je več kot eno urno čakanje na vstop v Baziliko sv. Petra, ki je prav tako lepa, a pregrešno zapravljiva za moj okus. Po ogledih sva zbrala moči še za sprehod do Angelskega gradu in čez most do cvetnega trga (Campo de Fiori). Večer sva preživela ob dobri večerji blizu hotela in si seveda sladico ponovno privoščila v najini že dobro poznani italijanski slaščičarni.


VATIKANSKI MUZEJI

Vatikan ali uradno Vatikanska mestna država je najmanjša država na svetu in je popolnoma obkrožena z glavnim mestom Italije – Rimom. Vatikan je uradno prebivališče papeža in ozemlje Svetega sedeža, ki z governatoratom predstavlja njegovo osrednjo oblast. Kot suverena država Vatikan zagotavlja papežu popolno samostojnost in ga ščiti pred zunanjim političnim vplivom. Država je dobila ime griču na desnem bregu reke Tibere. V Vatikanu se nahaja najpomembnejša rimskokatoliška cerkev na svetu, bazilika sv. Petra in je ena najpomembnejših romarskih središč sveta. V samem Vatikanu si lahko ogledate tudi bogate in ogromne Vatikanske muzeje z nešteto zbirkami. Muzeje je ustanovil papež Julij II. že v zgodnjem 16. stoletju. V njih je razstavljen del ogromne zbirke umetnin, ki so jih v dolgi zgodovini zbrali papeži, velike zbirke najbolj znanih kipov iz rimskega obdobja in najpomembnejše mojstrovine renesančne umetnosti na svetu. Muzeji posedujejo približno 70.000 del, od katerih je razstavljenih približno 20.000 del. Ogromen muzej sva si precej na hitro ogledala, najbolj so naju prevzeli zemljevidi, oblačila in seveda različne poslikave.


SIKSTINSKA KAPELA

V sklop muzejev pa spada tudi skrivnostna Sikstinska kapela, ki sva si jo oba precej močno želela ogledati. Majhna kapela, v kateri morata vladati tišina in mir, je bila prepolna obiskovalcev. A vseeno, stropne poslikave Michelangela so prečudovite. Sploh pa misterioznost prostora, njegove zgodovine in seveda konklav, ki jih prirejajo v kapeli ob novih volitvah papeža. Zagotovo vredna ogleda.


TRG IN BAZILIKA SVETEGA PETRA

Ogromen trg sv. Petra zelo dobro poznamo iz televizijskih prenosov, a v živo je še toliko bolj graciozen. Nahaja se neposredno pred baziloko svetega Petra in v sredini se nahaja štiri tisoč let star obelisk iz Egipta, ki so ga na tem mestu postavili že leta 1568. Sto let kasneje je Gian Lorenzo Bernini zasnoval trg z mogočnim toskanskim štirivrstnim stebriščem. Vstop na trg je z italijanske strani svoboden in ni omejen z regulativami o prečkanju meddržavnih meja. Trg sva si imela čas dodobra ogledati, saj sva več kot eno uro čakala na žgočem soncu v vrsti za vstop v baziliko. Bazilika svetega Petra je ena od štirih velikih bazilik v Rimu. Je najznamenitejša zgradba Vatikana, njena izrazita kupola pa krasi vse panoramske poglede na Rim. Gradnja sedanje bazilike se je začela 18. aprila 1506 in je trajala do leta 1626. Je največja cerkev v krščanskem svetu, saj pokriva kar 2,3 ha in sprejme več kot 60.000 ljudi. Je eno najsvetejših mest krščanstva. Čeprav vatikanska bazilika ni uraden papežev sedež kot sedež rimskega škofa (to je Lateranska bazilika), je gotovo njegova glavna cerkev in v njej se odvija večina papeških ceremonij. Med drugim so vzrok velikost, lokacija in bližina papeške rezidence, ki se nahaja v desnem krilu zgradb okoli trga.

 


ANGELSKI GRAD (CASTEL SANT’ ANGELO)

Lepo trdnjavo v Rimu je dal zgraditi rimski cesar Hadrijan kot mavzolej za svojo družino, kasneje pa je bil v rabi kot zapor oziroma trdnjava. Danes je muzej, ki ga sicer nisva obiskala, sva pa se sprehodila mimo njega. Mavzolej je bil zgrajen med letoma 135 in 139. Ime je dobil po kipu angela, ki je na vrhu stavbe. Pozneje so mavzolej uporabljali za posmrtno počivališče tudi drugih cesarje in sicer vse do leta 217. Shranjene vaze s pepelom so bile uničene leta 410, ko so Vizigoti oplenili Rim. Leta 401 so ga spremenili v trdnjavo, nato pa so jo papeži od 14. stoletja dalje uporabljali kot grad v primeru napada na Rim. Vatikan je grad uporabljal tudi kot zapor.


CVETNI TRG (CAMPO DE’ FIORI)

Peš sva nadaljevala do cvetnega trga, kjer se menda zvečer precej dogaja. Sredi dneva pa so tukaj stojnice, ki so precej razočarale s ponudbo, ki ni niti malo podobna pravi italijanski tržnici. Vsi prodjalci popolnoma enake izdelke s popolnoma enakimi cenami.


VEČERJA V BLIŽNJI GOSTILNI

Počasi sva se sprehodila po že znanih ulicah do najinega hotela in si zvečer privoščila okusno večerjo v sosednji restavraciji. Nato pa še posladek pri že znani sosedi v pravi italijanski slaščičarni na vogalu.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 264 EUR

 • voda 2x mala in 2x velika = 3,40 EUR
 • vstopnina za Vatikanske muzeje in Sikstinsko kapelo brez vrste = 72 EUR
 • 2 sendviča s pršutom in mocarelo = 13 EUR
 • kava in Coca Cola na trgu = 8,50 EUR
 • 4x razglednice in znamke Vatikan = 6,60 EUR
 • 4x razglednice in znamke Rim= 7 EUR
 • karti za avtobus = 3 EUR
 • magnetek = 1,50 EUR
 • večerja = 60 EUR
 • sladoled = 6,50 EUR
 • nočitev Roma Veneto Relais (NZ) = 82 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: