Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Prekrasen vzpon do Olpererhütte na fotogenično “lojtrco”

Zajtrk v hotelu Persal je bil šele ob 7.30, zato sva se na hitro okrepčala in se odpeljala po čudoviti dolini do parkirišča pri turkiznem akumulacijskem jezeru, ki ga ustvarja ogromen jez Schlegeis. Precej visoko sva se pripeljala že z avtomobilom, a še vedno naju je čakalo približno 700 metrov prehojene nadmorske višine do cilja. Najin pohodniški cilj je bila koča Olpererhütte in seveda nekaj korakov oddaljena zelo fotogenična lojtrca. Kar precej časa sva preživela na vrhu, nato pa se lepo počasi spustila nazaj po isti poti do izhodišča. Germknödl sva si privoščila v koči pri jezeru, nato pa se zapeljala do Innsbrucka. Želela sva si ogledati znamenito skakalnico Bergiesel, a sva žal zamudila zadnji vlak. Sledila je samo še vožnja do prenočišča v vasi Dormitz pri prijazni Gerti. Čudovit dan!


VZPON DO OLPERERHÜTTE IN ZNAMENITO LOJTRCO

Od hotela Persal nisva bila oddaljena več kot 30 minut do parkirišča pri jezeru, kjer je izhodišče planinske poti do koče Olpererhütte. Vendar je gorska cesta zelo ozka in poteka le enosmerno z daljšimi zastoji pred semaforjem. Cesta je tudi plačljiva. Parkiršče je bilo že ob 8:30 zjutraj grozljivo polno, tako da sva dobila praktično zadnje mesto. Hoditi sva začela že pred deveto zjutraj. Začeli smo v koloni obiskovalcev, potem pa sva očitno našla eno luknjo, tako da sva hodila do vrga praktično sama. Vseskozi so naju spremljali čudoviti razgledi na najvišje vrhove in prečudovito jezero. Hvaležna sva bila za oblačno vreme pri vzponu, ker je bilo precej vroče. Pot je sicer lepa, a praktično kamnita, zato imejte dobro obuvalo in pohodne palice. Lepo se vzpenja od začetka brez pretirane klančine. Do vrha sva potrebovala slabi 2 uri. Nekaj korakov naprej od koče pa se nahaja fotogenična brv, kjer je seveda kolona za fotografiranje. Brv je narejena nad deročim potokom za prečenje. A Instagram je seveda naredil svoje in je to ena najbolj obleganih točk. Tako med mladimi kot med starimi. Tudi midva se nisva mogla upreti lojtrci. Še lepše fotografije pa so nastale malce stran, kjer sva si vzela čas za razgled, malico in globok vdih pred odhodom nazaj v dolino. Nazaj grede se je razjasnilo, posijalo je sonce in naredilo prečudovite prizore. Priznam, da se lahko ta pohodniški vzpon kosa z lepotami Patagonije. Prekrasno! Tudi če ne bi bilo “lojtrce”.

 


INNSBRUCK

Z vožnjo sva nadaljevala po kosilu proti Innsbrucku in se ustavila pri skakalnici Bergisel. Želela sva se povzpeti do vrha, od koder je prekrasen razgled na Innsbruck. A je žal bilo že zaprto in odpeljal nama je zadnji vlak.


GUESTHOUSE GERTI V DORMITZU

Čakalo naju je še nekaj vožnje do najinega prenočišča pri Gerti v vasici Dormitz. Zasebna hiša z več apartmaji, odlično opremljeni, zelo čisto, super parkiršče, zelo mirno in najbolj prijazna gospa. Najbolj pa naju je navdušila seveda naslednji dan z izjemnim zajtrkom. Priporočam!


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 116,20 EUR

  • vstopnina Zillertall Strasse (cesta do parkirišča) = 12,50 EUR
  • kosilo (voda, Coca Cola, 2x Germknödl) = 18,70 EUR
  • wc Innsbruck = 1 EUR
  • nočitev v Guesthouse Gerti (NZ) = 80 EUR
  • turistična taksa = 4 EUR

Nikar ne pozabite na turistično zdravstveno zavarovanje za tujino – midva prisegava na CORIS.

Prevoženi km = 172 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: