Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Risova kolesarska pot v Kočevskem Rogu (51 km)

Kočevje naju je z izborom kolesarskih poti pozitivno presenetilo. Ko sva se odločila za eno izmed mnogih lepo opisanih kolesarskih poti na njihovi spletni strani, nisva vedela kaj pričakovati na samem licu mesta. Izbrala sva si krajšo Risovo kolesarsko pot, ki pa je še vedno pomenila kar 51 km in 800 višinskih metrov. Izhodišče je v Kočevju ob prekrasno urejenem Kočevskem jezeru, kjer je tudi lepo in veliko urejeno brezplačno parkirišče. Za ogrevanje vas lepa asfaltirana cesta pripelje do gozda, nato pa skozi res čudoviti Kočevski gozd po prekrasni makadamski cesti do mnogih znamenitosti – Željnske jame, grobišče pod Krenom, ostanke vasi Trnovec, gozdni rezervat pragozd Rajhenavski Rog, ostanke Roške žage in Kraljico Roga (najvišja jelka daleč naokoli). Ker ni posebej nič označena in je z glavne poti, sva jo žal po nesreči izpustila. Pot se vseskozi lepo dviga in spušča, tako da z višinsko razliko nihče ne sme imeti prevelikih težav. In tudi ne s prevoženimi kilometri. Nama je pot tako hitro minila, da sva kar presenečeno hitro prispela nazaj do Kočevskega jezera, ki je sedaj res zgledno urejeno kopališče s prav simpatičnim lokalom. Res presenečena nad zelo lepo regijo Slovenije. Prideva kmalu nazaj!


Osnovne informacije:

 • začetek in konec poti = Kočevsko jezero
 • dolžina poti = 51 km
 • višinska razlika = 800 m
 • oprema = gorsko kolo, čelada

2 Comments »

 1. Andreja, odlično! Rad berem tvoje zapise; všeč mi je tudi tvoja natančnost in sistematičnost :).

  Tole Kočevsko me že dolgo mika. A kaj, ko vedno pomislim na medvede in si premislim. Nekako si ne želim srečati medvedke z mladiči na svoji poti, čeprav bi jih od daleč prav rad pogledal. Saj verjetnost najbrž ni prav velika, a vseeno. No, vidva takšnega srečanja očitno nista imela, saj bi sicer to napisala. Kakorkoli že, zanima me, kako sta se s tem potencialnim srečanjem spopadla. Sta imela vsaj ves čas malo neprijetnega občutka ali pa sta to kar odmisila in se čisto sprostila?

  Lep pozdrav, France

  • France, najlepsa hvala. 😊 Sicer ste mi pa krasno vprasanje zastavili, na katerega sem ze v osnovi pozabila odgovoriti. Ja, imela sva v mislih medvede. Tudi nisva bila kaj prevec glasna, pa tudi na celem krogu sva srecala le 3 kolesarje in eno skupinico pohodnikov. Res samotno in odrocno podrocje. Kako sva se spopadla? Gledala sva cesto dalec vnaprej, sicer pa upala, da se res ne srecamo. 🐻 V glavnem, tudi ni prislo do srecanja! 👍

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: