Skip to content

KOSTARIKA: Vulkan Poas (21. dan)

Med obiskom Kostarike lahko izbirate med ogledom kraterja vulkana Poas ali Irazu. Oba sta dokaj lahko dostopna bodisi iz glavnega mesta San Jose bodisi iz Alajuele. Midva sva se odločila za prvega, ker je iz Alajuele le-ta bližje. Zbudiva se v krasen in sončen dan. Včeraj zvečer je celo padlo nekaj kapelj dežja – prvič na potovanju. V recepciji so nama povedali, da so to bile sploh prve kaplje dežja v letošnjem letu v Alajueli. Danes smo 1.3.2014. To je dan za krater vulkana Poas.
fb439-2014_kostarika248

Fascinanten krater še delujočega vulkana Poas.

Čeprav sva mislila, da točno poznava, s katere postaje pelje bus na vulkan Poas, sva se pošteno zafrknila. Tudi receptorka nama ni dala točnih navodil, zato se pošteno namučiva. S tem, da sva si vse natančno prebrala na internetu in še sva pošteno iskala pravi bus. Jao… Še sreča, da naju je opazil prodajalec sadja, kako izgubljeno tavava po ulici gor in dol, zato naju usmeri do pravega izhodišča.
83417-2014_kostarika246

Avtobusna postaja, s katere vsak dan odpelje bus do vulkana Poas ob 9.15.

Končno zagledava še nekaj drugih turistov in nama pošteno odleže. Iz Alajuele pelje samo en avtobus na dan točno ob 9.15. Če zamudiš, je jutri nova priložnost. Avtobus je čisto poln, saj je sobota in res vrhunsko vreme. Na nebu ni niti enega samega oblaka. Joj, kako se nama smeji. Videla bova krater delujočega vulkana Poas. Na busu je tudi veliko domačinov, saj je krater s parkom tudi za njih krasna izletniška točka.
feaba-2014_kostarika251

Iz kraterja vulkana se pošteno dimi, nam pa dela preglavice vonj po “gnilih jajcih”.

Bus se ponovno vzpenja po hriboviti pokrajini porasli s kavovci. Povzpnemo se na višino 2.600 metrov nad morjem in zrak je precej redkejši, vročina ni več tako huda, sonce pa zelo močno. Kupimo vstopnice za park in pešačimo v koloni po asfaltirani in lepo urejeni poti kakšne pol ure. Tam nas pričaka seveda množica turistov in krasen krater delujočega vulkana Poas. Premer kraterja je 1.300 metrov in iz njega se pošteno dimi, zato je v zraku moteč vonj po žveplu (beri gnila jajca). Slikanje levo, desno, zgoraj, spodaj, dokler ne začneva pošteno kašljati in se odpraviva še do jezera.
111c3-2014_kostarika252

Krasno jezero, ki je nastalo ob napolnitvi kraterja z deževnico.

V še enem kraterju, se je napolnilo z deževnico, je sedaj krasno jezero. Vrneva se do izhodiščne točke, kjer je še zelo zanimiv “vulkanski” muzej ter manjša okrepčevalnica in trgovina s spominki. Nič pametnega za početi, zato se res dolgočasiva do 14.30, ko odpelje bus nazaj proti Alajueli. Sva pa zelo, zelo vesela, ker nama je uspelo videti krater vulkana v njegovi najlepši podobi. Jupi za zaključek potovanja.
e1977-2014_kostarika254

Pacifiški ognjeni obroč. Kostarika ima kar 13 vulkanov.

Da končava v stilu kot sva začela, si na tržnici privoščiva še zadnje kosilo na Kostariki med domačini. Tržnica kot vse druge, v oči mi je padla le stojnica s čipsom na kilogram. To je pa mogoče samo tukaj. Jao, Kostarika, malce bolj pazite na zaužite kalorije.
8486a-2014_kostarika259

Stojnica s čipsom na kilogram na tržnici.

bdae2-2014_kostarika260

Riž z rakci in zelenjavo – porcija za cel teden.

3bf77-2014_kostarika261

Zrezek z zelenjavo in krompirjem.

Skupaj celotni stroški dneva = 85 eur
  • hotel Catedral = 46 eur
  • avtobus do vulkana Poas = 5.000 ¢ (6,9 eur)
  • vstopnina Poas = 20 $
  • kosilo na tržnici = 6.000 ¢ (8,2 eur)
  • trgovina = 5.570 ¢ (7,6 eur)
Tečaj: 1 EUR = 730 ¢
65ec0-2014_kostarika226

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: