Skip to content

SLOVENIJA: Slap Kozjak v kamnitem amfiteatru

Po koncu turistične sezone sva se tudi midva odpravila na krožno pot do Posočja skozi Idrijo in naprej v Bovec, kjer sva si privoščila tradicionalno kosilo v gostišču Martinov hram. Nadaljevala sva skozi dolino Trenta do Kekčeve domačije. Domov sva se odpeljala čez Vršič in Kranjsko goro. Pot je res dolga in ovinkasta, a je vseeno več kot vredno nameniti čas in energijo za takšne slovenske bisere. Osnovni namen vožnje je bil ogled slapu Kozjak. Veliko sva slišala lepih besed, zato sva še sama preverila. Zaključek – zagotovo najlepši slap v Sloveniji in med lepšimi v širnem Svetu.

DSC_4438

Slap Kozjak se nahaja v Kobaridu. Ko se pripeljete v Kobarid, vas lepo označene table vodijo do odcepa, ki sledi kmalu za Napoleonovim mostom čez reko Sočo. Lepo označeno parkirišče se nahaja nekaj 100 metrov stran, kjer je tudi potrebno plačilo parkirnine (1 EUR/uro). Za ogled boste potrebovali vsaj 2 uri, če ne več. Odvisno od števila obiskovalcev, saj je prostora pri slapu le za nekaj oseb. Midva nisva imela nikogar pred seboj in sva potrebovala za celoten ogled uro in pol. Parkirišče je tudi izhodišče za kobariško zgodovinsko pot.

DSC_4321

DSC_4326

Lepo označene table vas nato vodijo do slapu. Najprej po makadamski poti med travniki, nato pa po gozdu. Zelo kmalu zagledate najlepšo reko na svetusmaragdno Sočo, ki izvira nedaleč stran od vijugaste ceste na Vršič. Pot je večji del zelo lahka, le na koncu je potrebno stopiti po nekaj mokrih kamnih in nezavarovanih lesenih mostovih, zato priporočam primerno obutev.

DSC_4338

DSC_4422

DSC_4346

DSC_4364

DSC_4370

Mogočen slap Kozjak je ujet v kamniti amfiteater, kar ugotovite ob prihodu do visokih skal. Tam se je potrebno sprehoditi po nezavarovanih lesenih poteh ob skalah, ki vas vodijo povsem do slapu. Žal ga drugače sploh ne vidite, saj je povsem skrit za skalami. A ko pridete do njega, boste osupli nad njegovo lepoto. V temačni dvorani se nahaja 15 m visok slap Kozjak, katerega voda zaliva tolmun modro-zelene barve. Tolmun obkrožajo stene iz kraških jam.

DSC_4379

DSC_4392

Zemljevid krožne poti

Slap Kozjak

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: