Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Z gondolo na vrh kolonialne Salte (13. dan)

Prebudila sva se v čudovito in sončno jutro. Glede na včerajšnji potop sva bila kar malce razočarana. A verjetno je bilo jutro dan poprej povsem enako. Tropsko vreme pač prinese popoldanske nevihte in veliko padavin. Dokaj v miru sva pojedla zajtrk in se odpravila na letališče. Čakal naju je direkten let v Salto, ki je izhodišče za prekrasne izlete v čudovito naravo ter bolj divji in odmaknjeni svet Argentine. Prispela sva za čas kosila, zato sva si privoščila odličen in predvsem velik steak, nato pa se sprehodila med ulicami Salte in si ogledala nekaj stare kolonialne arhitekture. Zvečer sva se z gondolo odpeljala na hrib San Bernardo nad mestom, kjer sva pričakala lep sončni zahod. S hriba sva se le še peš odpravila do najinega hostla, ki sva ga imela povsem v centru mesta.


Z LETALOM IZ IGUAZUJA V SALTO

Čudovito in sončno jutro nama je polepšalo jutro. Čeprav sva si močno želela imeti tudi takšno vreme pri ogledu čudovitih slapov, nama žal le-to ni bilo usojeno. V miru sva zajtrkovala, nato pa na letališče in z letalsko družbo Aerolineas Argentinas poletela direktno v Salto. Po novem je na voljo le ena takšna linija na dan, zato si je potrebno dosti vnaprej rezervirati karto. Večina letov je najprej v Buenos Aires in potem v Salto. Lahko pa se seveda odpravite z avtobusom, a vožnja bo v tem primeru sicer udobna, a zelo dolga. Razdalje so v tem delu sveta res ogromne. Iz tropov sva priletela v vinsko pokrajino. Zanimivo že na prvi pogled iz letala.


HOSTAL EL RELAX IN STEAK ZA KOSILO

V Salti sva se namestila v hostlu El Relax, ki je res urejen in ga vodi nemški par. Privatna hiša z nekaj apartmaji je postavljena v strogi center. Pohitela sva na kosilo, saj je tukaj navada, da so od 15h do 19h restavracije zaprte. Ujela sva še zadnji vlak za odlično kosilo, ki je bilo nič drugega kot odličen in predvsem ogromen steak.


LEPA KOLONIALNA SALTA

Popoldan sva se sprehodila po ulicah Salte, ki ima z bližnjo okolico približno 619.000 prebivalcev. Strogi center je zelo majhen in ima pravokotne ulice, zato se je lahko znajti. Salta se nahaja v dolini Lerma na nadmorski višini 1.152 metrov na severozahodnem delu Argentine in je hkrati tudi glavno mesto province z enakim imenom. Je drugo največje mesto v regiji in leži ob vznožju Andov. Mesto je umeščeno ob nekaj manjših gričkov, ki so lepo zeleni. Vreme je toplo in suho s povprečno letno temperaturo 16 stopinj. V prvih treh mesecih pade največ padavim, včasih pa Salto pestijo tudi večje enotedenske prašne nevihte. Salta je zelo turistično mesto, saj ima zgodovinsko ozadje in s tem veliko stare kolonialne arhitekture. V mestu stoji prekrasna cerkev Sv. Frančiška. Na glavnem trgu imajo lep majhen park, kjer se nahaja tudi glavna katedrala. V muzejih se nahajajo predmeti in umetniška dela avtohtonih civilizacij, ki so tukaj živele v preteklosti. Salta se namreč nahaja na najjužnejšem območju Inka imperija. Salta je bila nekoč tudi izhodišče znamenite železniške proge Tren a las Nubes, katere progo si lahko ogledate še danes na enodnevnem izletu iz Salte. Hkrati je odlično izhodišče za mnoge čudovite izlete z najetim avtomobilom ali s turističnimi agencijami, ki jih kar mrgoli med ulicami.


Z GONDOLO NA HRIB SAN BERNARDO

Ker sva se precej obotavljala, sva ujela zadnjo vožnjo z gondolo na vrh hriba San Bernardo. Priljubljen hrib za rekreacijo domačinov se vzpenja iz samega središča mesta. Midva sva se na vrh pripeljala z gondolo, nazaj v mesto pa sva morala kar peš, saj sva bila za gondolo prepozna. Precej stopnic je bilo nazaj do mesta, a je prav prijalo. Na hribu je prijeten park in kar za nekaj stopinj hladneje. Pričakal naju je lep razgled na celotno mesto in dolino ter krasen sončni zahod.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 553 EUR

  • prevoz do letališča Iguazu = 300 ARS (18,4 EUR)
  • letalski vozonici Aerolineas Argentinas Iguazu – Salta (direkten let) = 422 EUR
  • taksi prevoz do Hostal El Relax iz letališča = 160 ARS (9,8 EUR)
  • kosilo (steak, pomes in voda) = 405 ARS (24,9 EUR)
  • kava, čaj in rogljički = 110 ARS (6,76 EUR)
  • enosmerna vožnja z gondolo na hrib = 150 ARS (9,21 EUR)
  • spanje Hostal El Relax (NZ) = 62 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP; 1 EUR = 16,52 ARS

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: