Preskoči na vsebino

OMAN IN ZAE: Kanjon Jebel Shams in mistične starodavne vasice (7. dan)

Že pred osmo uro zjutraj sva bila v centru Bahle in na majhni tržnici spila kavo z domačini. Nato sva si ogledala ogromno trdnjavo Bahla, ki je tudi na Unescovem seznamu. Po ogledu sva se odpeljala visoko v hribe na ogled največjega kanjona arabskega sveta Jebel Shams. Pogled v kanjon je hkrati strahovit in prekrasen. Ozračje postane zelo prijetno, zato sva kar nekaj časa uživala v samotnem pogledu na kanjon. Kavica v resortu na vrhu hriba, nato pa nazaj po strmi cesti in zopet v hribe do starodavnih vasic. Sprehodila sva se skozi mistično vasico Misfah, ki jo obkrožajo nasadi dateljev. Vrhunec dneva pa ogled starodavne vasi Al Hamra, kjer sva si ogledala čisto pravo omansko tradicionalno hišo. Popoldanska kavica, čaj in datelji z domačini so več kot prijali. Še postanek v Nizwi na ogromni tržnici, kjer sva si zvečer nakupila zalogo dateljev za domov.

DSC_9579


MAJHNA TRŽNICA V BAHLI

Ker sva mislila, da se trdnjava v Bahli odpre že ob 8.30 sva bila tam že ob 8h zjutraj. Odpre se šele ob 9h, zato sva se sprehodila po majhni tržnici čez cesto. Domača tržnica je ravno odpirala svoja vrata, domačini so prihajali v svoje mini prodajalne ter skupaj pili jutranjo kavo in klepetali. V Omanu ob kavi vedno jedo tudi datelje, ki so resnično sveži in odličnega okusa. Datelje je potrebno jesti vedno v neparnem številu, saj vam to prinaša moč. Prijaznost domačinov nima meja. Seveda so tudi nama ponudili kavo, datelje in druženje. Tako prijaznih in gostoljubnih ljudi še na potovanjih nisva srečala. In tudi izobraženih. Vsi govorijo odlično angleščino in tudi vsi so poznali Slovenijo (ex Jugoslavija). Neverjetno.

DSC_9181

DSC_9185

DSC_9193


TRDNJAVA V BAHLI (BAHLA FORT)

Seveda sva bila v trdnjavi prva obiskovalca in tako sva imela celo trdnjavo zase med ogledom. Trdnjava je največja v Omanu in je postavljena v samo središče Bahle. Trdnjavo so zgradili vladarji Nabahina v predislamskem času med 12. in 17. stoletjem. Hkrati so okrog trdnjave zgradili tudi 12 km visokega obrambnega zidu, ki je ščitil trdnjavo in vas pred napadalci. Trdnjava in obrambni zid sta zgrajena iz blatne opeke, ki je še vedno izjemno lepo vidna in ohranjena. Obrambni zid je še vedno viden in ohranjen na nekaterih odsekih. Trdnjavo so leta 1987 popolnoma renovirali. Sprehodite se lahko po trdnjavi, si ogledate vse prostore, v središču je ogromno dvorišče. Ob koncu ogleda sva celo srečala slovenski par in skupino domačih učencev.

DSC_9173

DSC_9332

DSC_9329

 

 

DSC_9240

DSC_9252

DSC_9263

DSC_9267

DSC_9271

DSC_9268

DSC_9274

 

DSC_9297

DSC_9300

DSC_9303

DSC_9322

DSC_9323

DSC_9317

DSC_9229


NA VRH JEBEL SHAMS Z RAZGLEDOM NA KANJON

Po ogledu trdnjave v Bahli sva jo mahnila z najinim navadnim avtomobilom v hribe. Cilj je bil razgledna točka na Jebel Shams s pogledom na globok kanjon. Cesta je asfaltirana, vijugasta in dokaj strma, a gre čisto lepo do vrha. Zadnji 5 kilometrski odsek je res makadamski, ampak je makadam lep in povsem nezahteven, tako da gre čisto normalno z navadnim avtomobilom do vrha. 4WD avtomobila za ta del raziskovanja Omana ne potrebujete. Na vrhu je lepa razgledna točka na kanjon Jebel Shams. Jebel Shams pomeni v arabščini gora sonca in je del celotnega gorovja Al Hajar. Jebel Shams je najvišji vrh z 2,848 m nadmorske višine. Zaradi višine je seveda tukaj klima veliko prijetnejša kot v dolini. Temperatura se je spustila na dobrih 20 stopinj, kar je idealno za nekoliko razvajanja na sicer zelo močnem soncu. Pozimi temperature padejo tudi blizu ničle. Kanjon je globok 1000 metrov in ob pogledu nanj nama je dobesedno zastal dih.

DSC_9363

DSC_9364

DSC_9367

DSC_9399

DSC_9383

DSC_9393

DSC_9400

DCIM100GOPROG0077537.

DSC_9427


JEBEL SHAMS RESORT

Nisva se mogla upreti kavici in malici v Jebel Shams Resortu. Nekaj metrov stran od razgledne točke se nahaja čudovit resort z različnimi možnostimi spanja. Od luksuznih apartmajev do kampiranja na dvorišču. Ko sva sedela na vrtu, sem globoko obžalovala, da nisva tukaj spala zadnjo noč in se ponoči razvajala z zvezdnatim nebom. Če bi potovala še enkrat v Oman, bi zagotovo prespala tukaj v tem resortu namesto v Bahli. Obkrožale so naju simpatične koze, ki so dobesedno lezle v najin avtomobil skozi odprto okno. Zakon. Od tukaj se lahko podate na krajše in daljše trekinge po kanjonu ter pobližje doživite tudi globino kanjona. Nama je tokrat zmanjkalo časa.


VAS NA POTI NAZAJ

Ko sva se peljala nazaj v dolino, sva ob cesti zagledala čudovito starodavno vas, ki je zaradi njene blatne gradnje sploh ne opaziš. Enake barve kot hribi vasicam dajejo pravo zavetje (zadaj je cela vas, dobro poglejte). Pod vasico pa vrtički zelene barve in dateljeve palme. Kot v pravljici. Prekrasno! Nekaj najlepših trenutkov Omana za moj okus.


SKORAJ ZAPUŠČENA VASICA MISFAH S STARO HIŠO

Najina naslednja postojanka je bila starodavna vasica Misfah, kjer sva si ogledala staro tradicionalno hišo Misfah Old House. Avto sva pustila na majhnem parkirišču, nato pa peš skozi vas. Tokrat so table prvič opozarjali na oblačila turistov. Nikjer drugje nisva zasledila opozoril. Kljub temu domačini niso bili prav nič proti našemu stilu oblačenja, ki je malce bolj odkrit kot pri domačinih. Do stare hiše se sprehodiš skozi ozko vas na pol podrtih hiš in skozi dateljeve nasade, ki hiše obkrožajo. Fanstastični vodni namakalni sistemi Aflaj (Unesco) za vrtove in domačne uporabo se vijejo skozi vasico do vsake hiše. Res čudovito. Hiša Misfah Old House je odprta za obiskovalce, v njej je restavracija in tudi prenočišča. Za naju je bilo prepozno, ko sva hotela rezervirati prenočišče (že zasedeno kar nekaj časa pred odhodom v Oman). Sicer pa na terasi spijete kavico in čaj z datelji s pogledom v dolino. Prekrasno doživetje Omana.

 


MISFAT AL ABRIYYIN – RAZGLEDNA TOČKA NA VAS MISFAH

Nazaj grede sva zelo naključno prepustila svoj parkirni prostor slovenski družini, s katero smo se srečali že na večernem ogledu želv. Koliko Slovencev v Omanu?! Kdo bi si mislil. Jaz že ne. Ustavila sva se že na razgledni točki v vasi Misfat Al Abriyyin, od koder je lep razgled na nasad dateljevih palm, starodavno vas Misfat in prekrasno gorovje v ozadju. Lepo, res lepo.


STARI DEL AL HAMRE IN TRADICIONALNA HIŠA BAIT AL SAFAH

Nepričakovano in zadnji trenutek sva se odločila še za ogled tradicionalne hiše Bait Al Safah. Garmin vas pripelje v zelo staro tradicionalno vas, kjer ni žive duše. Hiše so zapuščene, tu in tam kakšen domačin, skozi vas teče namakalni sistem Aflaj. Cesta je ozka, celo enosmerna, avto pustiš kar med hišami. Ni prostora. Ko sva se sprehodila do tradicionalne hiše sva se počutila kot v enem strašnem filmu. Misli so nama uhajale v Bejrut. Jao, jao. S pomočjo Google Maps najdeva hišo Bait Al Safah, ki ima odprta vrata. Je tudi edina hiša, ki še cela stoji in so jo renovirali za oglede. Stopiva notri, se sezujeva in odideva v prvo nadstropje. Tam srečava nekaj turistov in vodičev. Prijazno nam razkažejo pravo tradicionalno omansko hišo, nam razložijo tradicionalne običaje v kuhinji, pokažejo tradicionalna oblačila in nas popeljejo skozi prostore. Na koncu nam postrežejo s kavo, čajem in seveda datelji. Prijeten klepet z domačini je pika na i.

 

 


RAZGLEDNA TOČKA NA STARI DEL AL HAMRE

Čisto po naključju sva zapeljala še na razgledno točko, kjer je čudovit razgled na starodavno vas ter ogromen nasad dateljevih palm ob vasi. Al Hamra ni nikoli imela trdnjave ali obzidja, čeprav ima res dolgo tradicijo.


SPANJE V HOTELU NIZWI

Čakala naju je še vožnja do Nizwe, kjer sva to noč prespala. Pred odhodom v hotel sva se ustavila še v centru mesta, kjer sva že v večernih urah obiskala tržnico dateljev, pokusila mnoge vrste (brezplačno) in si nakupila zalogo za domov. Pokusila sva tudi sveže datelje, ki so zelo podobni okusu nezrele slive. Prijaznost domačinov res ne pozna meja. Super družba so domačini. Ne bom niti razlagala, kako zelo utrujena sva ob 21. uri zvečer padla v posteljo v hotelu.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 121,6 EUR

  • vstopnina Bahla Fort = 1 OMR (2,2 EUR)
  • kava in čaj Jebel Shams Resort = 1,3 OMR (2,9 EUR)
  • kava, čaj, datelji, voda Misfah Old House = 1 OMR (2,2 EUR)
  • vstopnina hiša Bait Al Safah = 6 OMR (13,3 EUR)
  • pica, 2x pepsi in voda = 2,8 OMR (6,2 EUR)
  • kartice 4x, znamke 4x, 3xmagnetek = 6,6 OMR (14,7 EUR)
  • datelji za domov 4 kg = 6 OMR (13,3 EUR)
  • spanje Safari Hotel Nizwa (NZ) = 30 OMR (66,7 EUR)

Prevoženi kilometri = 210 km

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,18 USD; 1 EUR = 0,45 OMR; 1 EUR = 4,26 AED

Na potovanju sva videla, da je najbolje dvigovati denar na bankomatih. Nikjer ni težav, devizni tečaj je najboljši in provizija je 1% dvignjenega zneska na Unicredit Banki.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: