Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Zgodaj zjutraj na vrhu Grintovca (2.558 m)

Kako zelo sem si želela osvojiti Grintovec že dolga leta. A sem bila v svoji glavi prepričana, da ne zmorem. Zakaj? Ker sva pred štirimi leti naredila samo vzpon do Kokrskega sedla (1.793 m) in sem že umirala od utrujenosti. Kokrsko sedlo pa je le na pol poti do najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp. Grintovec je s svojimi 2.558 metri res najvišji vrh in potrebno je pregrizti kar 1.658 metrov višinske razlike. Za primerjavo – s Pokljuke je na Triglav približno 1.900 metrov višincev. Ta petek je bila vremenska napoved prava, a sva morala zaradi vročine in napovedane zgodnje oblačnosti ter neviht na pot zgodaj zjutraj.


Na parkirišču V koncu (peljete še naprej po cesti od koče v Kamniški Bistrici) sva parkirala pred 4. uro zjutraj, si nadela v trdi temi naglavne svetilke in jo mahnila proti Kokrskemu sedlu. Samo midva in trda tema. Prijetna temperatura naju je spremljala vse do sedla. Po dobri uri hoje se je začelo daniti in sva lahko svetilki pospravila. Po dobrih dveh urah hoje sva bila nekaj minut po 6. uri zjutraj že na Kokrskem sedlu. No, sploh ni bilo tako težko kot prvič. Pa še brez zajtrka sva prišla gor. Hiter zajtrk in naprej. Najin kralj se je že lesketal v prvih sončnih žarkih. Še vedno nisva srečala nobenega planinca. Od sedla se kar hitro vzpenjaš proti vrhu, tako da si že po nekaj korakih visoko nad kočo na sedlu in tudi razgled se odpre na vse smeri neba. Čudovit dan brez oblaka. Po eni uri sva prispela potem do zadnjega dela, ki je povsem kamnit. Ni konca in ni konca. Še sreča, da so lepi razgledi. Po dveh urah hoje sva osvojila vrh. Družbo nama je delal samo en planinec. Čudovito. Eden najlepših vrhov v naši lepi Sloveniji. Nagrada za vzpon: nič oblakov. Domač mamin jabolčni zavitek za malico in lepo nazaj po isti poti. Ne vem sicer, kaj je težje. Gor ali dol. Kratek postanek ponovno v koči na Kokrskem sedlu in naprej do parkirišča. Za takšna planinska doživetja je vredno živeti. Hvala Slovenija!


PARKIRIŠČE V KONCU DO KOKRSKEGA SEDLA – 2 uri 10 min

Pot sem podrobno opisala že pred leti in podnevi. Tokrat je bila tema in nisva veliko fotografirala. Pri koči se je najin Grintovec že lesketal v prvih jutranjih žarkih.


OD KOČE NA KOKRSKEM SEDLU NA VRH GRINTOVCA – 2 uri


NAZAJ Z VRHA GRINTOVCA DO KOKRSKEGA SEDLA – 1 ura 30 min


S KOKRSKEGA SEDLA DO PARKIRIŠČA V KONCU – 1 ura in 30 min


Osnovne informacije

  • izhodišče: V koncu (Kamniška Bistrica) – 900 m
  • vrh: Grintovec (2.558 m)
  • višinska razlika na poti: 1.658 m
  • čas hoje gor: V koncu – Kokrsko sedlo – Grintovec = 4 ure 15 min
  • čas hoje navzdol po isti poti: 3 ure

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: