Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Z električnim kolesom iz Kamnika na Veliko planino

Vožnja z gorskim kolesom po makadamskih neobljudenih cestah je pri Matjažu vedno prva izbira, moja prva ljubezen pri športu pa je še vedno planinarjenje. Mnogi ste opazili, da zadnja leta nisva prav veliko kolesarila, ker sem jaz izgubila voljo, saj nikakor nisem mogla dohitevati Matjaža pri njegovi kolesarski kondiciji. Tako sem jaz na smrt trpela, on pa se je med najino vožnjo hudo dolgočasil. Pred dvema letoma sem začela razmišljati o električnem kolesu, a so bila še veliko predraga. Ne toliko zaradi lenobe, ampak da bova lahko kolesarila z Matjaževim tempom. Še pred letom dni sem imela velike osebne zadržke do električnih koles, tako kot jih imam do “poletnih” gondol v visokogorju. A sem vseeno začela razmišljati in se zanimati.


TESTNA VOŽNJA

Prijatelj mi je svetoval, da moram biti pri izbiri predvsem pozorna na moč baterije in velikost sprednjega zobnika, da se lahko pripeljem domov, če mi zmanjka baterije. Našla sem model ženskega kolesa Specialzed Levo Hardtail 29″ 2019, ki ima velik sprednji zobnik, osem prestav in tri električne prestave za pomoč. Ta model sem izbrala zato, ker ga imajo v naši prodajalni koles na izposojo. Peljala sem ga na daljši sprehod in bila popolnoma navdušena. Med testno vožnjo sva navozila kar 40 km in 1.200 metrov višincev. Okvir je nalašč zame, sedež vrhunski in vožnja res odlična. Kolo je precej težko, a se zaradi velikega sprednjega zobnika po ravnem zelo lepo pelje tudi brez pomoči baterije. To je precej pomembno, če se vam zgodi, da vam na poti domov zmanjka baterije. Sicer pa vam s prvo stopnjo pomoči baterije le-ta izniči težo kolesa.

Če boste torej vozili z 20% baterije (1. stopnja), bo to ravno toliko, kot če vozite navadno gorsko kolo. V drugi stopnji (50% pomoči) je vožnja v klanec ravno prijetna. V klancu navzgor ne trgaš mišic in se ne preteguješ na vse moči, da si naslednji dan potem kot skisana kumarica, ampak lepo poganjaš, še vedno športno kolesariš in tudi po domače zašvicaš. A še vedno uživaš v vožnji. To pomoč imam jaz najraje v klanec. S 100% pomočjo (torej v tretji) pa gre dobesedno kolo v klanec samo od sebe. Poganjati je potrebno le toliko, da vrtiš pedala, ampak gre skoraj lažje kot po ravnem. Tokrat pa res čutiš pomoč baterije in je praktično brezveze. To sem samo poizkusila, a verjetno pride prav, ko si res utrujen po veliko že navoženih višincih. Sicer pa je treba z baterijo zelo previdno, saj polnjenja ni

Baterija načeloma zdrži 5 ur vožnje in je potrebno biti previden pri njeni uporabi. Pri testu sem je jaz porabila le 60%, tako da bi še lahko kam prišla. Naslednji dan sem bila utrujena ravno prav – kot bi prehodila 10 km in pri tem naredila 600 višincev. Ker mi je kolo predvsem konstrukcijsko zelo ustrezalo, sem po testu kolo nemudoma kupila in vrnila veselje v našo družino, ker bo od sedaj naprej gorsko kolesarjenje ponovno na tedenskem sporedu. Redna cena je 2.549 EUR, kar še ni tako hudo za električno kolo.


PRVA PRAVA VOŽNJA NA VELIKO PLANINO

V petek sva se za zajtrk podala na Veliko planino z mojim novim kolesom. Prva prava vožnja in že konkretna tura v hribe. Izhodišče je bil Kamnik, nato pa v Stahovico in do Kranjskega Raka, ter proti Veliki planini. Po glavni makadamski cesti naprej do Tihe doline in na Zeleni rob na štruklje. Do vrha sva potrebovala 2 uri in 40 minut ter naredila 30 km in 1.350 m višinske razlike. Električno kolo se je izkazalo za odlično potezo in res lepo sem pripeljala na vrh. Nisem pa uporabljala baterije nikoli na 100% pomoči in je res bilo odlično. Matjaž je seveda vozil na svoje noge in brez vsake pomoči. Kapo dol! Tri porcije odličnih štrukljev, lepi razgledi in počasi nazaj v dolino. Novih 30 km tokrat več ali manj samo navzdol do Kamnika. Porabila sem le 70% celotne baterije. Vrhunsko in navdušenje nikakor ne pojenja!

Opomba: objava ni plačana in kolo sem si kupila sama s svojim denarjem. Za kolo tudi nisem dobila nobenega popusta in proizvajalec ne ve za to objavo.


1 komentar »

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.