Preskoči na vsebino

ITALIJA – RIM IN VATIKAN: Kdaj, zakaj in kako?

V Evropi je kar nekaj prestolnic, ki jih je enostavno potrebno videti in doživeti. In Rim je zagotovo ena izmed tistih, ki je še manjkala na mojem seznamu obiskanih metropol. Večno mesto se nama je izmikalo leta in leta, ko nisva našla dopusta in prostih dni v koledarju. Letos je bil podaljšani praznični vikend v avgustu z enim prostim dnevom kot nalašč za ta kratek štiridnevni obisk Rima in seveda hkrati tudi Vatikana. V Rim sem si želela predvsem zaradi nezabrisanega prepleta zgodovine in sedanjosti. Mnoga leta sem sanjala pogled na Kolosej, si zamišljala trg v Vatikanu in želela vstopiti v Sikstinsko kapelo. Seveda pa je Italija tudi vedno najina prva kulinarična izbira, kar seveda še dodatno popestri potovanje. Bilo je res lepo!


KDAJ?

Na kratko raziskovanje Rim in Vatikana sva se odpravila sredi avgusta in sicer od 15. – 18.8.2019. Zakaj ravno avgusta, ko so med glavnimi počitnicami največje gneče turistov? Najin izbor termina se je izkazal kot odlična poteza, saj so vsi italijani cel avgust na počitnicah in so ulice prazne domačinov. Seveda je bilo turistov zelo zelo veliko, a turistov je vedno veliko. In hkrati sva imela štiri dni krasno vreme. Sončno, toplo, brez oblaka in celo zelo vroče. A med ozkimi ulicami vedno najdeš dovolj sence, da se lahko spretno izogibaš soncu in žarkom. Med raziskovanjem prestolnic mene najbolj moti dež in se ga poizkušam spretno izogibati, če je le mogoče. Tokrat nama je res uspelo najti popolno vreme.


ZAKAJ?

V Rim in Vatikan sva se odpravila predvsem raziskovati metropolo in najmanjšo državo na svetu. Seveda je Rim ena najlepših prestolnic na svetu, hkrati pa je s svojim zgodovinskim čarom nekaj zares posebnega. Kolosej, Panteon, vodnjaki, trgi, katedrale, muzeji, španske stopnice, parki te ob ogledovanju nikakor ne pustijo hladnega. V Vatikanu kraljuje mogočen trg z baziliko sv. Petra, ki je resnično nekaj posebnega in seveda eden najpomembnejših romarskih svetišč sveta. Ogledala sva si tudi vatikanski muzej s čudovitimi zbirkami ter vstopila v mistično Sikstinsko kapelo.


KAKO?

 • LETALSKE VOZOVNICE
  • Rim in Vatikan res nista daleč tudi z avtomobilom iz Slovenije, a midva sva se vseeno odločila za letalski prevoz. Iz Trsta sva letela z Alitalio in sicer naju je povratna letalska vozovnica stala 222 EUR (111 EUE na osebo).
 • PREVOZ V RIMU

  • Po pristanku sva se z avtobusom odpeljala do glavne postaje v središču Rima (postaja Termini) in sicer za 6 EUR/osebo, kar je izjemno ugodno. Vožnja je trajala slabo uro in je res bilo super ter predvsem poceni.
  • V Rimu sva vse prehodila peš, saj sva imela za raziskovanje 3 dni časa. Hotel sva si rezervirala blizu centra, tako da sva mestni avtobusni prevoz uporabila samo dvakrat in si takrat kupila enkratne vozovnice (1,5 EUR/osebo/vožnjo).
 • PRENOČEVANJE
  • Tri noči sva spala v super hotelu Roma Veneto Relais z odlično lokacijo. Imela sva nočitev z odličnim zajtrkom, prijaznim osebjem, lepo sobo z veliko kopalnico. Nahaja se v bogatejšem delu Rima in je le nekaj minut oddaljen od glavne železniške postaje Termini in tudi do centra mesta ter glavnih ogledov sva vedno odšla kar peš. Za nočitev z zajtrkom za dve osebi sva odštela 82 EUR/noč, kar je skupaj znašalo 246 EUR ali 123 EUR/osebo.
 • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
  • Seveda je Italija v EU, tako da so primerni Evri in seveda kreditne kartice so povsod sprejete, zato ni velikih nevšečnosti in presenečenj na poti.
 • VARNOST
  • V vseh prestolnicah in enako velja tudi za Rim in Vatikan je potrebno zelo paziti na žeparje in vse ostale nepridiprave. Zelo veliko pozornosti je potrebne na prepolnih avtobusih in metrojih, ker je tega res veliko. Ves čas glejte svojo torbo, imejte jo pred seboj in ne izpustite izpred oči torbe z dokumenti in denarjem. Tudi žepi niso varni. Sicer je po mestu ogromno policije in vojske, tako da ste lahko res varni in se počutite dobro.
 • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
  • Italijani so znani po tem, da ne govorijo prav veliko tujih jezikov. Sicer se stanje izboljšuje zadnja leta, a je vseeno priporočljivo znati vsaj nekaj osnovnih besed italijanščine. Če pri tem še niste vešči, vas lahko za na potovanje zelo hitro naučijo nekaj osnov italijanščine v Jezikovnem mestu.

Coris 3

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: