Preskoči na vsebino

ITALIJA – RIM IN VATIKAN: Panteon, vodnjak Trevi in Španske stopnice (1. dan)

V Rim in Vatikan sva se odpravila z letalom iz Trsta in sicer v zgodnjih jutranjih urah. Najprej do letališča z avtomobilom, nato pa sva imela polet z Alitalio iz Trsta že ob 7. uri zjutraj. Tako sva v Rimu pristala čez eno uro, hitro našla avtobus za center mesta na glavno postajo Termini in ob 9h že začela z ogledom mestnih znamenitosti. Bil je krasen dan. Peš sva se odpravila naprej do trga Republike, nato pa do mestne hiše in naprej do Beneškega trga ter si privoščila kosilo na trgu s pogledom na zgodovinski Panteon. Po ogledu notranjosti sva se sprehodila do trga Navona z lepimi fontanami ter nadaljevala med prijetnimi ulicami do slovitih Španskih stopnic. Le nekaj ulic sva bila oddaljena od čudovitega vodnjaka Trevi, kjer se je seveda trlo turistov. Seveda nisva nič drugega pričakovala in se smejala množici na vsa usta. Lepo počasi sva se odpravila do najinega hotela, ki je bil v mirnem in bolj bogatem predelu. Privoščila sva si pico in odličen italijanski sladoled v pravi slaščičarni. Njami.


DO LETALIŠČA V TRSTU IN Z AVTOBUSOM DO CENTRA RIMA

Od doma sva se odpravila ob treh zjutraj. Najino postajališče je bilo zasebno parkirišče pri letališču v Trstu, kjer sva za slabe štiri dni parkirala najin avtomobil. Parkirišče je res super in varno, tako da ga lahko brez skrbi uporabite. Imenuje pa se Ronchi Park – spletna stran http://www.ronchippark.it/sl/. Tukaj izpolnite podatke in vse naprej drži. Oni vas tudi potem odpeljejo na letališče in ko prispete, vas pridejo iskati. Letališče je seveda zelo majhno in edini lokal se je odprl nekaj minut pred odhodom, tako da sva na hitro popila kavo in čaj ter se vkrcala potem na letalo. Poleteli smo z Alitalio in let je trajal eno uro. Ob pristanku sva se odpravila do avtobusov in hitro našla avtobus za center mesta do postaje Termini. Zelo poceni in zelo dobra izbira. Avtobus vozi slabo uro do postaje Termini.


PIAZZA DELLA REPUBBLICA (TRG REPUBLIKE)

Postaja Termini se nahaja v strogem središču mesta, zato sva kar peš nadaljevala najino raziskovanje glavnega mesta Italije. Rim je precej majhen in ga lahko lepo brez javnih prevozov prehodite v treh dneh, če imate vsaj nekaj kondicije. Po nekaj korakih sva prišla do trga Republike, kjer je lepa fontana ter ob njemu stoji lepa cerkev Svete Marije, ki je bila zgrajena v 16. stoletju po načrtih Michelangela.


PALLAZO DEL QUIRINALE (KVIRINALSKA PALAČA)

Nadaljevala sva proti Kvirinalski palači in med potjo naletela na posebne vogale zgradb, ki imajo vsak svojo prekrasno fontano (San Carlo alle Quattro Fontane). Nato pa prispela do trga Quirinale, kjer je palača in res lep obelisk. Nahaja se na kvirinalskem griču, tako da imate lep pogled na rimske zgradbe in ulice. Palačo je dal leta 1573 zgraditi papež Gregor XIII in jo uporabljali kot papeško rezidenco do leta 1871. Takrat je postala kraljeva rezidenca na novo ustanovljene Kraljevine Italije. Palača je že od leta 1947 ena od treh uradnih rezidenc predsednika Italije.


PIAZZA VENEZIA (BENEŠKI TRG)

Čez nekaj trenutkov sva že zagledala prve zgodovinske ostanke starega Rima in bila navdušena. Pot sva namreč nadaljevala do Beneškega trga, kjer se nahaja tudi lepa cerkev Santa Maria di Loreto ter ogromen bel spomenik Viktorja Emanuela II. Trg velja za najpomembnejšega in je središče celega mestnega dogajanja. Na trg vodijo vse najpomembnejše ulice in ceste: Via 4 Novembre, Via del Plebiscito, Via del Corso in Via dei Fori Imperiali. Glavni na trgu je veličasten spomenik, ki pa so ga gradili med letoma 1895 in 1911 po načrtih arhitekta Sacconija. Posvečen je bil 50. obletnici združitve Italije in v spomin prvemu kralju združene Italije, Viktorju Emanuelu II. Po prvi svetovni vojni so spomeniku dodali še grob neznanega vojaka, tako da ima danes spomenik tudi vlogo oltarja domovine.


FILMSKI PANTEON

Le nekaj ulic stran se nahaja sloviti Panteon, ki ga vsi dobro poznamo iz kulis Rima. Panteon ali “tempelj vseh bogov” je nekdanji rimski tempelj in dandanes cerkev. Postavljen je na mestu starejšega templja, ki ga je naročil zgraditi Mark Agripa v času vladanja cesarja Avgusta in sicer že 27. st. pr. n. št. Dokončal ga je cesar Hadrijan in posvetil leta 126. Le-ta je obdržal napis starega templja, ki je pogorel. Okrogla stavba s portikom velikih granitnih korintskih stebrov pod pedimentom. Ob vstopu vas čaka pravokotno predverje, nato pa vstopite v okroglo dvorano z prečudovito betonsko kupola in osrednjo odprtino (okulus). Skoraj dva tisoč let po tem, ko je bila zgrajena, je Panteonova kupola še vedno največja nearmirana betonska kupola na svetu. Višina okulusa in premer notranjega kroga sta enaka in merita 43 metrov. Velja za eno najbolj ohranjenih starih rimskih stavb, predvsem zato, ker je bila v svoji zgodovini stalno v uporabi. Od 7. stoletja dalje je Panteon služil kot cerkev in tako je še dandanes.


PIAZZA NAVONA

Po kosilu sva nadaljevala do trga Navona, ki ga je oblikoval Bernini v slogu starorimskega hipodroma, ki se je nahajal na tem mestu v preteklosti. V času antičnega rima je na tem mestu stal stadion, ki je bil zgrajen leta 85. Stadion je lahko sprejel kar 30.000 gledalcev. Dandanes na trgu stojijo trije čudoviti vodnjaki, ki vabijo poglede. Na sredini je vodnjak štirih rek (Fontana del Quattro Fiumi), ki je bila zgrajena leta 1651.


PIAZZA DI SPAGNA (ŠPANSKI TRG)

Najbolj nakupovalna ulica Rima vas pripelje do Španskega trga s slovitimi Španskimi stopnicami. Španske stopnice štejejo 138 stopnic in veljajo za najširše stopnice v Evropi. Posedanje žal ni več dovoljeno na stopnicah, na kar opozarjajo tudi zelo strogi policisti. V 18. st. sta načrt zanje naredila arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi. Veljajo za eno najbolj priljubljenih turističnih točk v Rimu. Na trgu se nagaja tudi lepa fontana, na vrhu stopnic pa cerkev, ki si jo je seveda vredno ogledati. Če ni drugega razloga, vsaj da si odpočijete noge in se malce ohladite od vročih rimskih ulic.


FONTANA DI TREVI (VODNJAK TREVI)

Zagotovo ena največjih znamenitosti pa vodnjak Trevi. Že ulice, ki so vodile do vodnjaka, so to izrazito nakazovale. Prodajalci na vsakem vogalu, italijanski sladoled ter množice turistov. Baročni vodnjak Trevije zasnoval v 18. stoletju Nicola Salvi in se z reliefom device poklonil stari vraži. Z njeno pomočjo so odkrili vodni izvir, ki vodnjak Trevi napaja še danes. Njegovi popularnosti pa so prispevali tudi filmi in kot pravi popevka Tree Coins in the Fountain, mora vsak, ki se želi vrniti v Rim, v vodnjak čez ramo vreči kovanec. Ni kaj dodati – res lep vodnjak!


V HOTEL IN NA VEČERJO TER SLADOLED

Do hotela sva se lepo sprehodila, se udobno namestila in si v sosednji ulici privoščila odlično italijansko pico ter čez cesto res pravi italijanski sladoled v slaščičarni iz leta 1947. Sladoled je bil fantastičen. Samo poglejte gnečo? In to sami domačini, ki so prihajali na sladoled celo z avtomobili. Kaj takšnega pa še ne?! Midva pa sva zavila v prvo slaščičarno in naletiva na najboljši sladoled v Rimu. Vesela!


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 415 EUR

  • cestnina Italija = 1,30 EUR
  • parkirišče Trst za 4 dni = 20,70 EUR
  • rogljič, kava, čaj, sendvič s pršutom, voda na letališču = 14,10 EUR
  • povratna letalska karta Trst – Rim (Alitalia) = 222 EUR
  • avtobus Rim letališče – Termini postaja = 12 EUR
  • voda, čokolada = 3,50 EUR
  • kosilo (karbonara, lazanja, kava) = 34 EUR
  • večerja pica, bruskete, Coca Cola = 19,50 EUR
  • sladoled (6 kepic) = 6 EUR
  • hotel Roma Veneto Relais (NZ) = 82 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: