Preskoči na vsebino

BIH: Podaljšani vikend v Sarajevu

Zagotovo ste opazili, da se v zadnjih letih po Balkanu ne potepava pogosto. Pravzaprav naju je v te konce po skoraj desetih letih poneslo potovanje po Balkanu s poudarkom na raziskovanju celinske Grčije. Zakaj ne? Ker sva se prestolnic bivše skupne Republike oba dodobra “najedla” med dolgoletnim službovanjem pri najboljšemu sosedu v prejšnjem desetletju. V Sarajevo sva se vrnila po desetih letih in je še vedno simpatična prestolnica. Tudi tokratni vikend v Sarajevu je bil predvsem poslovno obarvan, a sva kljub temu našla nekaj ur za čevapčiče in sprehod po znameniti Baščaršiji. Sarajevo je majhna prestolnica, a do nje je žal še vedno grozljivo dolga pot z avtomobilom. Med glavne znamenitosti zagotovo uvrščam sprehod po starem delu mesta z mnogimi zanimivostimi, sprehod ob reki Miljacki, ogled še vedno zanimivega olimpijskega mesta ter ogled tunela, ki so ga uporabljali med grozljivo vojno.


SARAJEVO – PRESTOLNICA BOSNE IN HERCEGOVINE

Sarajevo je največje in glavno mesto Bosne in Hercegovine. Velja za enega najpomembnejših mest na Balkanu. Sarajevo je v primerjavi z velikimi svetovnimi prestolnicami relativno majhno mesto, vendar ima zelo bogat duhovni, zgodovinski in naravni videz. Ima nekaj manj kot 500.000 prebivalcev, zato si ga lahko v podaljšanem vikendu v miru ogledate. Ustanovili so ga leta 1461 Osmani. Po okupaciji Avstro-Ogrske leta 1878 je mesto dobilo evropski pridih. V tem času se je mestno jedro pomembno razvilo, zgrajene so bile značilne administrativne zgradbe kot je mestna hiša (Vijećnica). Svetovno slavo uživa že od leta 1914, ko je atentator Gavrilo Princip v Sarajevu ustrelil prestolonaslednika, nadvojvodo Franca Ferdinanda in s tem dal Avstro-Ogrski povod za vojno proti Srbiji, ki je prerasla v prvo svetovno vojno.


BAŠČARŠIJA

Po prihodu v Sarajevo sva se udobno namestila v Hotelu Holiday, ki ima izjemno lokacijo in tudi brezplačno parkirišče za goste. Od hotela sva se v popoldanskih urah sprehodila do centra mesta in seveda po znameniti Baščaršiji. Mesto je bilo tudi zelo lepo okrašeno, ker sva ga obiskala v prazničnem času. Mene vedno prevzame starinski bazar in labirint tlakovanih uličic, ki so polne trgovin raznoraznih umetnin. Najbolj se lesketajo bakrene džezve in posode. Na sredini mestnega trga stoji čudoviti vodnjak Sebilj. Vodnjak ohranjajo in seveda lahko kdorkoli pije iz njegovih pip. Na zelo majhnem mestu v centru boste našli številne verske zgradbemošeje iz obdobja Osmana Otomanskega, pravoslavne, katoliške in evangeličanske cerkve in celo židovske sinagoge. V centru gori tudi vječna vatra, ki gori neprestano že od 2. svetovne vojne v spomin vojnim in civilnim žrtvam. Skozi mesto teče slavna reka Miljacka, ob kateri stoji čudovita zgradba Viječnica. Zgrajena je bila kot mestna hiša, po 2. sv. vojni pa so jo uporabljali kot knjižnjico, danes pa je protokolarni objekt. Nad mestom se bohotijo ostanki trdnjave. Če se do nje povzpnete v večernih urah, bo mesto zaživelo v osvetljenih uličicah.


ČEVAPČIČI PRI ŽELJI

V Sarajevu si enostavno morate privoščiti čevapčiče v Čevapđinici Željo, ki se nahaja na Baščaršiji. Petka, desetka ali petnajstka s kajmakom ali brez in jogurt. Zagoto najboljši obrok v Sarajevu priljubljen predvsem pri domačinih. In ja, v Sarajevu še vedno kadijo v vseh zaprtih prostorih. Uf, kako smo se tega odvadili. Ampak tudi to spada k obisku v Sarajevu.


OLIMPIJSKI STADION

Leta 1984 je Sarajevo gostilo IX. zimske olimpijske igre. Vsi se spomnimo znamenite maskote športnega sveta – naš Vučko. Že pred desetletjem sem si ogledala stadion, manjši muzej ter seveda mesto, kjer so prižgali olimpijski ogenj. Lepi spomini.


SARAJEVSKI PREDOR

V leti 1992 in 1996 je žal v Sarajevu potekala ena od najbolj krvavih vojn v novejši evropski zgodovini. Mesto je bilo 1425 dni pod nenehnim obleganjem srbske paravojaške vojske. V času obleganja je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi vseh narodnosti, ranjenih pa skoraj 50.000 ljudi. Še dandanes si lahko ogledate sarajevski predor, ki je bil zgrajen med obleganjem leta 1993. Zgradili so ga izpod steze letališča Butmir, pod nogami vojakov Združenih narodov in le 50 m vstran od položajev vojske Republike srbske. Povezoval je dva položaja bosanske armade (Dobrinjo in Butmir), zato so ga na kratko imenovali kar Tunel D-B. Predor je bil dolg okoli 720 m in visok okoli 1,50 m, na nekaterih delih pa do 1,80 m in je bil največja skrivnost Sarajeva. Predor so izkopali prostovoljci, ki so delali v osemurnih izmenah. Celotni izkop je bil opravljen ročno, s krampom in lopato, material pa so odvažali na samokolnicah. Dela so pričela januarja 1993 in se končala šest mesecev kasneje. Leta 1994 so v predoru postavili tračnice, po katerih so premikali mali voziček. Po njegovi zaslugi je v z vseh strani oblegano Sarajevo prihajala hrana, orožje, cigarete in drug prepotreben material. Danes je ohranjenih samo okoli 20 m predora, preostali del se je porušil.


Celotni stroški za potovanje v Sarajevo za 2 osebi =  253 EUR

  • diesel gorivo (1.100 km) = 100 EUR
  • povratna cestnina Hrvaška = 2 x 12 EUR = 24 EUR
  • povratna cestnina BiH = 2 x 3,5 EUR = 7 EUR
  • 2x nočitev v Hotelu Holiday (NZ) = 122 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: