Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): S skuterjem naokoli v Kalawu (10. dan)

Desetega dne na potovanju nisva imela planiranega. Doma sva razmišljala sicer še o enem enodnevnem trekingu, a nama je agencija rekla, da nimajo tega na voljo, da je vse ostalo bolj oddaljeno in da celo ne bo nič drugače kot je bilo včeraj na trekingu. Tako da sva se odločila za jutranji obisk tržnice v centru, nato pa sva si izposodila skuter in se zapeljala po cesti, ki pelje južno od Kalawa. Na zemljevidu sem namreč videla lepe riževe terase. Hitro je bilo vsega lepega konec, ko nama je počila zračnica na grdem makadamu. Domačini so naju rešili in kar na kombiju sva nazaj v mesto prišla skupaj z naloženim skuterjem. Ogledala sva si še poseben budistični tempelj v jami in seveda tudi malce lenarila po dolgem času.


TRŽNICA V KALAWU

Končno sva si privoščila spanec brez budilke in umirjen zajtrk brez hitenja. Nato sva se sprehodila kar peš mimo znamenite železniške postaje do centra Kalawa in se sprehodila po vsakodnevni tržnici. V Burmi še ne poznajo sodobnih trgovin, zato je vse potrebno kupiti na odprtih tržnicah. Vsi pridelki se tam prodajajo z nič kilometri, kar je res super. Sveže in dobro. Prodajajo seveda vse – meso, sadje, zelenjavo, posodo, oblačila, igrače, pripomočke. Velik supermarket na prostem. Opazovala sva tudi življenje domačinov in si ogledala šolo. Našla sva celo pošto, od koder sva domov poslala razglednice, ki so celo že prispele. Res prav simpatično mestece.


NAJEM SKUTERJA IN NAOKOLI

Po kosilu sva si najela skuter in se popeljala proti jugu Kalawa. Na zemljevidu sem namreč videla lepe riževe terase. Sicer je bilo ravno konec zime in so počasi kmetje začeli šele orati, a vseeno je pokrajina lepa. Seveda še lepša je v času, ko riž že raste in pred žetvijo. Najprej je bila cesta zelo lepa, nato pa sva prišla do makadama. Seveda sva bila že hitro iz mesta v pravi vasi, kjer ljudje živijo v kolibah in se preživljajo izključno s poljedelstvom. Tu in tam sva na njivi videla domačina, sicer pa bolj malo. Po dvajsetih kilometrih vožnje sva prispela do res lepe malce gričevnate pokrajine, kjer se na vsako stran ceste vijejo lepe riževe terase. Cesta je postajala vse hujša in makadam je postajal poln ostrega kamenja. V hipu, ko sva rekla, da to ne bo šlo, sva predrla pnevmatiko. Ups, kaj pa zdaj. Sredi nič, na poljih domačini orjejo trdo zemljo in se nama smejejo. Seveda naju angleško nihče nič ne razume. Pomagamo si le s kazanjem. Hitro priskoči na pomoč mladenič in nama pomaga riniti motor do prvih hiš. Tam je doma mojster za popravilo motorjev. Pnevmatike ne more popraviti, ker nima celega plašča, saj je ta preluknjan tridesetkrat. Ustavijo kombi, na keson naložimo skuter in naju. Zelo počasi se odpeljemo nazaj do mesta. Kakšne vragolije. Za povrh še nihče noče od naju nobenega plačila in se lovimo po ulicah, da sploh vzamejo nekaj denarja za delo in pomoč. Skromnost je lepa čednost.


SHWE OO MIN PAGODA

Od najemnika sva takoj dobila nov skuter in se peljala še malce naokoli. Obiskala sva zelo posebno pagodo, ki je postavljena v jamo. Nobenega obiskovalca ni bilo, zato sva lahko prav začudeno hodila po rovih in si ogledovala tisoče budinih kipov, ki so v jami. Zagotovo kar malce strašljivo vse skupaj, ampak zelo posebno in drugače.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 95 EUR

  • najem skuterja za cel dan = 20.000 MMK (13,5 EUR)
  • pomoč na cesti in zamenjava pnevmatike = 13.000 MMK (8,8 EUR)
  • kosilo (njoki, lazanja, voda) = 25.800 MMK (17,4 EUR)
  • večerja (sendviča, avokado juice, tofu, pomes) = 15.000 MMK (10,1 EUR)
  • masaža celega telesa 1 uro = 20.000 MMK (13,5 EUR)
  • spanje Kalaw Vista B&B (NZ) = 35 USD (31,8 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: