Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): Budistično romarsko mesto “Golden Rock” (19. dan)

Po šestih dneh uživancije sva se morala po zajtrku posloviti od prekrasne plaže Ngapali. Nikoli do sedaj nisva preživela celih 6 dni na istem mestu, a tukaj nama pravzaprav še ni bilo dovolj. Niti nama ni bilo dolgčas. Z veseljem bi še podaljšala. A hkrati naju je že vleklo novim dogodivščinam naproti. Poletela sva v Yangoon, tam pa naju je že na letališču prevzel šofer, ki naju je odpeljal proti romarskemu središču Golden Rock ali Zlata skala. Vozili smo se dobrih pet ur z enim kratkim postankom. Šofer naju je peljal samo do vasi Kinpun, od tam pa s tovornjakom po vijugasti in zelo strmi cesti do vrha hriba. Tam stoji tretje največje budistično romarsko mesto, kjer se bohoti zelo znana Zlata skala. Čudovita skala je čisto zares nekaj posebnega, samo mesto pa nudi prekrasen pogled na hriboviti in neposeljeni Myanmar.


POLET V YANGOON IN VOŽNJA DO KINPUNA

Po zajtrku sva imela kratek polet proti Yangoonu. V Thandwe je res mini letališče ob morju, ki ima na strehi celo razgledno ploščad. Na letališču naju je prevzel šofer, ki naju je odpeljal v vas Kinpun. Na cesti je bilo najprej precej divje, potem pravzaprav zelo malo prometa, seveda proti koncu pa ponovno prava norišnica. Do Golden Rocka ne morete s svojim prevozom, ampak na vrh hriba do budističnega središča vozijo predelani tovornjaki, ki naložijo na keson 50 ljudi na klopi. Tovornjak z namenom naložijo do zadnjega milimetra, ker med divjo vožnjo navzgor ali navzdol tako premetava, da bi drugače popadali vsi s kesona. Prvič v življenju sem se spraševala, če je ta vožnja res pametna. Vozniki tovornjaka so res pravi norci, a druge izbire žal ni. Seveda sva na tovornjaku s samimi domačini in smo se hecali ob nori vožnji. Ker sva spala na gori, naju je šofer počakal do zjutraj v vasi Kinpun.


GOLDEN ROCK ALI ZLATA SKALA

Tovornjak ima še eno postajo – to je povsem nova gondola do vrha, a seveda je nihče ne uporablja, ker je prevoz s tovornjakom do vrha poceni, gondola pa je kar zasoljena cena. Midva sva šla s tovornjakom do vrha. S seboj nisva imela vse prtljage, ampak samo za 1 noč. Ostalo sva pustila pri šoferju. Še sreča, ker na vrhu je bolj malo in seveda je treba do hotela peš. Ni daleč, ampak vseeno ni potrebe vlačiti s seboj velikih nahrbtnikov. Hitro v najin hotel, nato pa do budističnega središča. Zlata skala ali pagoda Čaiktijo (Kyaiktiyo) je znano budistično romarsko mesto v Myanmarju, kar se je videlo tudi po številu domačih obiskovalcev. Le-teh je bila večina in videlo se je, da je njihov življenjski cilj, za katerega verjetno varčujejo nekaj let. Pridejo cele družine, z vso hrano, odejami in potem prespijo kar na tleh romarskega središča. Znamenita zlata skala je majhna pagoda (7,3 m), ki so jo zgradili na vrhu granitnega balvana, in je v celoti prekrita z zlatimi lističi, ki jih lepijo romarji izključno moškega spola. Po legendi je Zlata skala sama nevarno sedela na šopu Budovih las. Zdi se, da uravnoteženje skale res premaguje gravitacijo, saj imaš ves čas občutek, da bo pravkar padla. Skala in pagoda sta na vrhu gore Čajktijo. Že sam pogled na Zlato skalo, ki kljubuje gravitaciji, naj bi bil navdih za kogar koli, da se spreobrne v budizem. Zelo lepo! In zelo umazano…


MOUNTAIN TOP HOTEL

Uf, kar pa zamerim Myanmarcem, pa je nečistoča svojih lepih templjev. Grozljivka! V vse templje je potrebno iti bos. Torej ni dovoljeno niti nogavic, kar pomeni, da je stik z golo kožo neizbežen. Tla in površine pa tako zelo umazane, da sem skoraj bruhala vsakič znova. Po celi državi niso v templjih slišali za vodo, metlo in čistočo. Res grozno! Obožujem arabski svet in njihove mošeje, ki so tako zglancane, da bi s tal lahko jedel. Tukaj pa je vse drugače. Gravžasto. Večinoma sva imela s seboj vlažilne robčke (nikar jih ne pozabite) in potem drgnila noge vsakič znova. Po vsakem templju. Ker jaz si svojih čevljev žal ne dam na takšne noge. Da ne govorim o vsakodnevnem polurnem drgnjenju z milom potem pod tušem, da sem izkoreninila vsak dan to trdovratno umazanijo. Za povrh pa so nama tukaj še ukradli natikače, ki sva jih pustila pred templjem. Tatiči, tatiči. Pa sva šla bosa še do hotela. No, če pridejo komu res prav, jih pa naj ima. V glavnem, hotela na vrhu sta samo dva in imata zato grozljivo zasoljene cene. Če želiš spati na gori, je to to. Hotel je v redu, nič posebnega, soba majhna, so prijazni. Zaključek – ne bi več spala na gori, ker ni vredno svojega denarja, ampak bi šla iz Yangoona na enodnevni izlet.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 472,5 EUR

  • enosmerna letalska vozovnica Thandwe – Yangoon (Yadanarpon Airlines) = 161,7 EUR
  • zasebni prevoz Yangoon – Kinpun in v Yangoon (2 dni) = 154,5 EUR
  • kosilo na poti = 7.850 MMK (5,3 EUR)
  • prevoz s tovornjakom Kinpun – Golden Rock = 4.000 MMK (2,7 EUR)
  • vstopnina Golden Rock = 20.000 MMK (13,5 EUR)
  • večerja = 28.350 MMK (19,2 EUR)
  • Mountain Top Hotel (NZ) = 115,60 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: