Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): 144 ur uživancije na rajski plaži Ngapali (13. – 18. dan)

Myanmar ima na zahodu sicer precej obale, a prav zares lepa je le ena plaža. Sanjala sem o obisku Myeik arhipelaga na jugu, a ob brskanju naletela na grozljivo visoke cene. Seveda najlepši so tudi najbolj odročni. Poleg tega moraš obvezno na nekajdnevno križarjenje, saj je še območje zaprto za samostojne obiskovalce. Hitro sem obupala. Ostala je plaža Ngapali. Osemkrat sem si premislila – greva, ne greva, greva, ne greva. Namreč ena izmed opcij je bila tudi teden dni morja na Tajskem, kjer je preverjeno lepo. Za Ngapali sem dobila različne informacije – rajska plaža, brezveze, top destinacija, kr neki… Potem je padla kocka. Verjetno po Myanmaru ne bova tako kmalu več potovala in je to edina priložnost. Greva pogledati, pa kar bo pa bo. Priznam! Vseh 144 ur na plaži Ngapali sem se sama sebi zahvaljevala za to odločitev, ker je bila res več kot prava. Že dolgo nisva tako zelo uživala vse dni in sva se cele dneve smejala do ušes za pravo odločitev. Priporočam.


NAJPREJ POLET V THANDWE

Zjutraj sva zapustila prijeten Nyaungshwe. Taksist naju je odpeljal nazaj na letališče v Heho, od koder sva poletela s krasnega letališča. Do Ngapalija verjetno lahko prideš tudi po cesti (ali pa tudi ne), je pa zelo daleč, zato vsi gostje priletijo z letalom iz različnih krajev. Običajno si večina turistov privošči dan ali dva poležavanja na koncu svojega potovanja po Myanmaru. Na letališču naju je čakal prevoz do najinega hotela, tako da smo se vsi gosti samo lepo vkrcali v majhen avtobus.


THANDE BEACH HOTEL

Ob prihodu sva bila že nasmejana, saj je bil naš hotel že na videz zelo lep. Plaža Ngapali je dolga 5 km in je takšen zelo lep miren zaliv. Zraven je še en manjši zaliv, kjer so tudi nastanitve. Najbolj razvita je seveda ta dolga plaža, kjer so postavljeni hoteli drug ob drugem. Že nekaj časa je to plaža petičnih obiskovalcev, saj ne manjka niti petzvezdičnih hotelov. Dandanes dobite vse vrste nastanitev, a pomembna je predvsem lokacija. Najin hotel ima zagotovo najboljšo lokacijo na celotni plaži in ta je zelo pomembna. Hotel je krasen in ima 4 vrste sob. Izjemno veliko sence, ležalnikov, soba je ogromna, kopalnica še večja, prijetna veranda, odlično restavracijo, prijazno osebje, svoj spa, zunanji bazen in veliko sence. Hotel res ni pod palmami, a je pod ogromnimi drevesi z širokimi krošnjami, kar daje lepo senco za poležavanje. Midva sva izbrala cenejšo sobo zadaj in je bilo super. Ker v prvi vrsti vas potem vsi gledajo v sobo, kadar so na ležalnikih. Imela sva tudi zastonj plažne brisače, sobo so nama pospravljali po trikrat na dan, v glavnem res top izbira. Hvala Simona za namig, saj sem tudi hotel zamenjala petkrat.


PLAŽA PRED HOTELOM

Nisva vedela, kaj lahko pričakujeva od plaže. A bilo je res krasno presenečenje. Dolga peščena plaža, široka ob plimi, ob oseki pa prava avtocesta in popolnoma brez smeti. Plažo res vsak dan pometejo pred vsako nastanitvijo in tudi zaliv je očitno tako obrnjen, da iz morja nič ne prinese na plažo. Zaliv je obrnjen na zahod, tako da je zjutraj krasna senca pod ležalniki. Je pa plaža dolga, a ima na nekaj mestih zelo velike skale, ki so v plimi nevarne med kopanjem, ob oseki pa prav lepo pogledajo ven. Ob najinem hotelu je po celi dolžini zagotovo tukaj najlepši del zaliva. Mivka je nežna, drobno mleta in res zelo prijetna. Brez velikih kosov školjk, ki bi te rezale po podplatih. Neizmerno sva uživala vsak trenutek na plaži – od jutra do poznega večera.


KOPANJE IN SONČENJE

Oh, morje. Morje pa je bilo res za čisto desetko. Ker je plaža Ngapali že precej visoko in stran od Ekvatorja, je bilo sonce zelo nežno in naju nikoli ni opeklo (tudi brez kreme). Seveda sva se sredi dneva tudi umaknila, a tudi sredi dneva ni bilo peklensko vroče. Vseh šest dni sva imela nebo brez oblaka in samo en dan je malce pihal veter. Morje je imelo blizu 30 stopinj, mirno in je bilo popolnoma čisto. Brez ene smeti in brez ene alge. Vrhunsko. Pogosto se je zgodilo, da mi je bilo v morju bolj toplo kot zunaj. Tudi po tleh samo lepa nežna mivka, kar je zame božansko. Morje se je lepo spuščalo, tako da je rajsko tudi za slabše plavalce. V najinem času obiska je bila oseka popoldne in je grozljivo visoka. Po mojem kakšna dva metra, kar je pomenilo, da je morje res bilo daleč stran. A še vedno lepo in prijetno za kopanje, le malce dlje si moral hoditi od ležalnika do kopanja. Ni pa koral in ribic za snorklanje. Še boljše pa je bilo število obiskovalcev – blizu nič. Ob prihodu med vikendom nas je bilo še nekaj (beri okrog 20), potem med tednom pa nas je bilo manj kot 10 in je bilo prav čudno. Nikjer nobenega. Večkrat sem plavala celo uro čisto sama – pogled levo, desno, nikjer nikogar. Sem že prav prosila, da naj kdo pride prosim v morje. Haha. Mir in tišina. Res rajsko!


PONUDBA NA PLAŽI

Haha! Ni je. Plaža ima res nekaj hotelov, a so tako lepo skriti v prvo vrsto, da ostaja vse skupaj izjemno intimno. Očitno je dogovor, kje lahko domačini turistom prodajajo svoje izdelke, saj so na nekaterih mestih sicer postavljene stojnice, a so na enem mestu in med hoteli. Hoteli tudi ne dovolijo, da se domačini približujejo nastanitvam in hotelskim plažam. Največ je prodajalk sadja, a imajo plažo lepo razdeljeno, tako da nič ne težijo. Ko prideš, dobiš svojo prodajalko, s katero se zelo ujameš že prvi dan in te potem lepo streže. A zelo nevsiljivo in zelo prijazno. Midva sva imela svojo in naju je lepo pedenala vse dni. Ko sem prišla dopoldne s plavanja en mango, popoldan pa svež kokos za oba. Vedno mi je dala za povrh še kakšne banane. Jaz pa seveda njej napitnino. Res prijazne gospe, ki trdo delajo od jutra do mraka na soncu. Tu in tam je še masaža. Kar na plaži. Cene so zelo ugodne. In pa bolj proti jugu plaže je na nekaj mestih nekaj prodajalcev spominkov, ki ne hodijo naokoli. So tam in prodajajo, ampak ne vsiljujeo in posiljujejo. Seveda je tudi nekaj hotelskih restavracij in lokalov. Vse pa zelo umirjeno, kar je nama izredno všeč.


SPREHOD PO PLAŽI

Če kaj obožujem na morskih počitnicah, pa je sprehod po plaži dopoldan in popoldan. Seveda daljša kot je plaža in lepša kot je plaža bolj uživam. In tukaj je plaža popolna v vseh pogledih. Dolga, široka, čista, krasna mivka in pet kilometrov dolga. Noro fajn, noro super. Uživanje brez primere dvakrat na dan. Umikati sva se morala le številnim rakcem, ki pridno gradijo svoje “mreže iz bunkic” vsak dan znova. Sicer se umikajo, ampak da jima nisva pohodila njihove prekrasne umetnine sva skakljala sem in tja.


GOSTINSKA PONUDBA

Plaža Ngapali je popolnoma umirjena. Nobene glasbe, rokenrola, zabav in ponočevanja. Ob devetih smo vsi že lepo spali in vse je bilo zaprto. Vsak hotel ima restavracije, tudi ponudba na notranji strani hotela (torej ob cesti) je velika. Midva sva se držala sosednje restavracije, ki velja za zelo dobro. Škampi, ribe, hobotnice. Ni da ni. Poceni in zelo dobro. Moram pa priznati, da je bila hrana v najini restavraciji nekoliko dražja, a je bila tudi konkretno boljša od sosednje restavracije. Kaj več pa niti nisva eksperimentirala, ker sva bila res zadovoljna s ponudbo pri nas. Zajtrk sva imela seveda v ceni hotelske sobe in je bil božanski. Ni da ni.


KOKTAJL OB SONČNEM ZAHODU

Vse, kar se na plaži dogaja, pa so “Happy hours” za koktajle ob čudovitem sončnem zahodu vsak večer. Torej 1+1 gratis in vsi gostje smo seveda ob sončnem zahodu srkali koktajle. Enega, največ dva in to je bilo to. Tukaj je res prava penzionistična scena in to nama izjemno odgovarja. Vse dni sva se samo smejala in bila hvaležna, da sva izbrala to plažo namesto tajskega džumbusa in gneče ter popivanja. 144 ur v raju, kamor se bova zagotovo še vrnila. Neokrnjena plaža in takšna kot je bila Tajska verjetno pred 40-imi leti. Hvaležna, da sva se tako odločila. Res toplo priporočam obisk.


Celotni stroški 13. dneva za 2 osebi = 335 EUR

 • taksi prevoz na letališče Heho = 15.000 MMK (10,1 EUR)
 • enosmerna letalska vozovnica Heho – Thandwe (Yadanarpon Airlines) = 208 EUR
 • kava, čaj, voda = 5,2 EUR
 • mango in banane = 4.000 MMK (2,7 EUR)
 • kosilo (chicken curry, chips, voda, avokado solata) = 8.500 MMK (9,4 EUR)
 • kokos 2x = 3.000 MMK (2 EUR)
 • večerja (voda, avokado solata, club sendvič) = 12 USD (10,9 EUR)
 • Thande Beach Hotel (NZ) = 86,7 EUR

Celotni stroški 14. dneva za 2 osebi = 114,2 EUR

 • mango = 4.000 MMK (2,7 EUR)
 • morsko kosilo (škampi…) = 20.500 MMK (13,9 EUR)
 • kokos = 1.500 MMK (1 EUR)
 • avokado solata, club sendvič = 11 USD (10 EUR)
 • Thande Beach Hotel (NZ) = 86,7 EUR

Celotni stroški 15. dneva za 2 osebi = 109,8 EUR

 • mango = 4.000 MMK (2,7 EUR)
 • kosilo nasi goreng, voda = 11 USD (10 EUR)
 • kokos = 2.000 MMK (1,4 EUR)
 • pomfri, shrimps, avokado solata, voda = 13.500 MMK (9,1 EUR)
 • Thande Beach Hotel (NZ) = 86,7 EUR

Celotni stroški 16. dneva za 2 osebi = 115,6 EUR

 • mango = 4.000 MMK (2,7 EUR)
 • morsko kosilo (tuna, hobotnica, avokado solata, voda…) = 17.000 MMK (11,5 EUR)
 • kokos 2x = 3.000 MMK (2 EUR)
 • koktajla, avokado solata, club sendvič = 14 USD (12,7 EUR)
 • Thande Beach Hotel (NZ) = 86,7 EUR

Celotni stroški 17. dneva za 2 osebi = 127,8 EUR

 • mango = 4.000 MMK (2,7 EUR)
 • morsko kosilo (škampi, avokado, pomes, voda…) = 22.500 MMK (15,2 EUR)
 • kokos = 1.500 MMK (1 EUR)
 • masaža nog 60 min = 10.000 MMK (6,8 EUR)
 • koktajla, nabodala, kruhki, avokado solata = 17 USD (15,5 EUR)
 • Thande Beach Hotel (NZ) = 86,7 EUR

Celotni stroški 18. dneva za 2 osebi = 125,3 EUR

 • mango = 4.000 MMK (2,7 EUR)
 • morsko kosilo (riž s škampi, avokado, kalamari) = 14 USD (12,7 EUR)
 • kokos 2x = 2.000 MMK (1,4 EUR)
 • koktajla, club sendvič = 10 USD (9,1 EUR)
 • pranje nekaj kosov oblačil = 14 USD (12,7 EUR)
 • Thande Beach Hotel (NZ) = 86,7 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: