Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Antananarivo in kraljevi hrib Ambohimanga (2. dan)

V hotel sva prispela ob enih ponoči in seveda zaspala kot ubita, ker je bilo ponoči zelo mirno in precej hladno. Zbudila sva se pred osmo uro in si privoščila v hotelu kraljevski zajtrk. Ob deveti uri sva bila dogovorjena z lastnikom agencije Ortour za plačilo avtomobila z voznikom. V načrtu potovanja sva si pustila prvi dan prost za vsak slučaj, če bi šlo na poti na kaj narobe. Ker je šlo vse po planu, sva se z agencijo dogovorila za dodaten enodnevni izlet po glavnem mestu in do kraljevega hriba Ambohimanga, ki je malce oddaljen iz glavnega mesta. Ogledali smo si nedanjo kraljevo residenco, ki je tudi pod Unescovo zaščito. V centru sva si privoščila odlično kosilo in frizerja ter se sprehodila ob jezeru. Glavno mesto se je pripravljalo na veliko praznovanje dneva državnosti, zato je bilo vzdušje veselo na vsakem koraku.


ZAJTRK IN OGLED ANTANANARIVA

Po odličnem spancu v najinem hotelu sva si privoščila res okusen zajtrk. Kljub vsemu so naju vseeno malce presenetile nizke temperature v Tani (tako kličejo na kratko domačini glavno mesto Antananarivo – torej Tana). Menda se temperature v glavnem mestu kar precej spuščajo in so letos ponoči celo dosegale pozimi tudi okrog nič stopinj Celzija, kar je precej nižje od tega, kar so navajeni (okrog 15 stopinj). Tudi mene je pošteno zeblo, hkrati pa še piha hudoben veter. Ko posije sonce, je pa seveda takoj vroče za kratke rokave. Hotel sva imela lep in na dobri lokaciji, se pa najdejo tudi boljši.

Ob devetih smo bili v hotelu dogovorjeni z lastnikom hotela, pri kateremu sva imela rezerviran avtomobil in šoferja. Pregledali smo skupaj načrt potovanja, ki je bil v redu zastavljen že od začetka. V načrtu sva si pustila prvi dan prost v Tani, če bi se kaj zakompliciralo na poti oz. ne bi prišla pravočasno prtljaga z nama. Pa tudi ob načrtovanju poti je bila še obvezna karantena v hotelu, dokler ne dobiš izvida PCR testa, ki ga narediš na letališču ob vstopu. Potem so to ukinili in je bil samo še hitri test. V glavnem, plačala sva avto in šoferja in dogovorili smo se dodatno za enodnevni ogled Tane ter ogled kraljevega hriba Ambohimanga, ki je precej izven mesta. Najprej naju je peljal skozi mesto in po glavni ulici do mestne hiše ter lepe glavne železniške postaje. Nato smo se peljali do razgledne točke nad mestom do Queen’s Palace, ki pa ni vredna ogleda, saj je vse pogorelo. Mesto je afriško-kaotično kot sva že navajena. Za naju seveda nič novega in posebnega. Živahno dogajanje na ulici, prodajanje na vsakem koraku, gneča na cesti.


KRALJEVI HRIB AMBOHIMANGA (UNESCO)

V Tani res ni nobenih posebnosti, zato sva se odločila za izlet do kraljevega hriba Ambohimanga, ki jetudi pod Unescovo zaščito. Iz Tane je oddaljen približno 25 km, a je seveda nepopisna gneča med vožnjo do tja. Na poti smo videli tudi posebne plavajoče vrtove, zelo podobne tistim iz Myanmarja na jezeru Inle.

Kraljevi hrib Ambohimanga je mesto, grobišče in še več svetih krajev v okolici. Mi smo si ogledali mesto in grobišče. Kraj je povezan z močnimi občutki nacionalne identitete in je že 500 let romarski kraj domačinov. Ostaja bogoslužni kraj, kamor prihajajo romarji z Madagaskarja in od drugod. Kraljevi hrib Ambohimanga predstavlja izjemno pričo civilizacije, ki se je razvila v “Hautes Terres Centrales” na Madagaskarju med 15. in 19. stoletjem, ter kulturnih in duhovnih tradicij, kulta kraljev in prednikov, ki so bili tam tesno povezani. Kraljevski hrib Ambohimanga je zibelka kraljestva in dinastije, zaradi katere je Madagaskar postal sodobna država, mednarodno priznana od leta 1817. Povezan je z močnimi občutki identitete in čustev, povezanih s sveto naravo mesta zaradi svojih čaščenih kraljevih grobnic, številni svetih krajev (fontane, sveti bazeni in gozdovi, žrtveni kamni) in njegova veličastna kraljevska drevesa. Kraljevi hrib je bil verska prestolnica in sveto mesto kraljevine Madagaskar v 19. stoletju ter pokopališče njenih vladarjev. Najdišče ohranja jasne arheološke dokaze o nekdanjem izvajanju oblasti in pravice. Še danes je središče verskih obredov mnogih Malgašev in predstavlja živ spomin na tradicionalno vero. S kraljevega hriba je tudi lep razgled na pokrajino, ki pa je žal v zadnjih desetletjih izgubila vse gozdove. Madagaskar je bil v preteklosti popolnoma gozdnat, a so ga domačini posekali.


ANTANANARIVO

Po ogledu smo se vrnili v glavno mesto in prosila sva najinega šoferja, da naju samo odpelje do restavracije za kosilo, nato pa bova peš odšla do hotela in se vidimo naslednje jutro, ko gremo skupaj na 11-dnevno pot. Skoraj ga je zadela kap. Ni mogel dihati, tako se je zbal za najini življenji. In sploh ni mogel dojeti, kako si bova midva sploh upala sama po ulicah. Še nekajkrat naju je vprašal, če resno misliva in kako to misliva. Očitno so turisti ob prihodu kar precej prestrašeni in jih morajo šoferji imeti ves čas na očeh. Res pa je, da moraš biti previden, saj turistov res ni. Si pa prava paša za oči na ulici, ogromno je prosjačenja in žeparjev ter paziti je treba kam greš. Ko naju pripelje pred restavracijo, skočiva ven iz avta in mu rečeva adijo. On je še kar hotel parkirati in naju počakati. Po mojem naju je kje opazoval z daljave. Pojedla sva več kot odlično kosilo, nato pa sva do najinega hotela poiskala še zame frizerja, da mi je oprala lase. Kako smo se smejali in ona se ni mogla načuditi mojim tankim in mehkim lasem. Smeha polno. Ker sva imela še veliko časa, sva se še sprehodila ob jezeru in opazovala življenje domačinov. Čez nekaj dni je bilo veliko praznovanje dneva državnosti, zato so se vsi pripravljali na veliko rajanje. Zvečer je bil ob jezeru tudi super koncert, ki sva ga midva poslušala iz hotelske sobe, saj sva jo imela tik ob jezeru.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 148 EUR

  • enodnevni izlet po Tani (avto, šofer, bencin) = 40 EUR
  • vstopnina kraljevi hrib Ambohimanga = 26.000 MGA (6,3 EUR)
  • wc = 400 MGA (0,1 EUR)
  • kosilo (zebu (goveji) steak 2x, pomes, fižol, voda, kava, sladica) = 64.500 MGA (15,6 EUR)
  • pranje las pri frizerju (po lastni volji sem ji plačala dvojno ceno) = 15.000 EUR (3,6 EUR)
  • voda, kava, 2x čaj v hotelu = 9 EUR
  • nočitev The Citizen (NZ) = 73 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Prevoženi km = 60 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: