Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Odličen “foie gras” in delavnice v Antsirabe (3. dan)

Po zajtrku smo se odpravili na naše 11-dnevno skupno potovanje z najetim avtomobilom in šoferjem. Ime mu je bilo Hasina in že takoj smo se res odlično ujeli. Govoril je tudi zelo lepo in tekoče angleško, tako da smo se lahko res veliko pogovarjali med dolgo vožnjo. Pot smo iz glavnega mesta začeli proti jugu do mesta Antsirabe, kjer smo tokrat prespali. Potovanje na Madagaskarju morate vedno vi prilagoditi prenočiščem, saj le-ta niso prav pogosta. Nekje na sredi poti smo se ustavili v lokalu ob cesti in si privoščili odlično francosko specialiteto “foie gras”. V mestu Antsirabe smo si ogledali ročne delavnice aluminijastih posod, tkalnico, žlic in drugih izdelkov. Obiskali smo tudi lokalno tržnico, kjer se seveda dogaja vse. Mesto slovi tudi po rikšarjih, ki se tukaj imenujejo “pousse pousse”. Spali smo v lepem hotelu, še prej pa smo si privoščili vrhunsko kosilo v Zandini. Med vožnjo sva lahko opazovala tipično življenje na Madagaskarju, kjer se vse vrti okrog pridelave hrane za vsakdanje preživetje.


DENAR IN RODOVITNA POKRAJINA

Na našo skupno 11-dnevno pot smo se odpravili po zajtrku. Tokrat nismo imeli veliko kilometrov, a vseeno smo za pot potrebovali cel dan. Seveda skupaj z ogledi in postanki. Ker je zima, je bil na Madagaskarju precej kratek dan in sicer od 7h do 17h. Izkoristiti je bilo potrebno vse svetle ure, saj se ponoči po Madagaskarju ne vozi (slabe ceste, luknje, veliko ljudi na in ob cesti brez lučk, splošna varnost…). Najprej smo se še pošteno pozabavali z lokalnim denarjem, saj od glavnega mesta naprej ni prav veliko več prave “civilizacije”. S seboj sva imela veliko gotovine, ki sva jo želela zamenjati za lokalni denar. Na nobeni banki nama ni uspelo, tako da naju je že pošteno skrbelo. Nato smo šli poizkusiti srečo na bankomat Generale Societe in nama je uspelo. Juhu, kakšno veselje. Sicer sploh ne vem, kaj bi storila. Naenkrat sva lahko dvignila največ 700.000 MGA, kar je 170 EUR. Naredila sva 3 dvige in postala milijonarja. Vse žepe sva napolnila z gotovino, saj je denarja res ogromno. Ampak imeti lokalno gotovino je zelo pomembo. Evri in Dolarji so sprejeti samo v hotelih in zelo “na okroglo”. Tudi Hasina si je oddahnil. Krenili smo po naši cesti proti jugu in opazovali življenje domačinov. Ta del Madagaskarja je zelo mrzel, saj se nahaja na visoki nadmorski višini. Bila je tudi zima in riževa polja so še mirovala. Vsaka vas ima tržnico, ki pa se odvijajo na različne dni v različnih vaseh. Takrat se iz vsega podeželja zgrnejo ljudje na tržnico. Nekaj prodati in nekaj kupiti. Enostavna ekonomija za preživetje. V tem delu so bile tu in tam postavljene tudi hiške iz opeke, ki so jo sami naredili iz gline. Kjer je reka, je veliko hrane. Kjer ni reke, je življenje izredno težko. Pokrajina pa zelo zelo lepa. Ob cesti so prodajali sadje in zelenjavo, najbolj naju je razveselil avokado, ki ga obožujeva. Na riževih poljih se je paslo govedo, ki ga kličejo zebu.


FRANCOSKA SPECIALITETA “FOIE GRAS”

V vasi Behanjy slovijo po odlični gosji ali račji pašteti “foie gras”. Seveda smo se ustavili v lokalu in si privoščili porcijo te francoske specialitete. Foie gras je kulinarična specialiteta, ki jo dobijo iz jeter pet do šest mesecev stare gosi ali race. Po francoskem zakonu je foie gras opredeljen kot jetra race ali gosi, ki se jih goji s siljenjem koruze s hranilno cevjo, postopek znan tudi kot gavage. Foie gras spada med zaščiteno kulturno in gastronomsko dediščino Francije. Foie gras je bil izvrstnega okusa in priporočam obisk.


ROČNE DELAVNICE V ANTSIRABE

Precej veliko mesto Antsirabe slovi po ročnih delavnicah, ki so tudi odprte za turističen ogled. Seveda delavnice čisto normalno delajo, tudi če turistov ni oziroma v nekaterih danes delajo turistične spominke. Najprej smo se ustavili v res zanimivi delavnici, kjer so delali aluminijaste posode iz reciklaže. Fantje so delali vse na roke, brez zaščite in izjemno hitro. Otroci so letali naokoli, kokoši so bile pri talilnemu loncu. Uau, če bi to videl Zahodni svet. Res izjemno delo. Na dan naredijo ogromno število posod, saj potrebujejo od začetka do konca postopka le 5 minut. Res izjemno delo pridnih rok.

Sledili so še ogledi treh bližjih delavnic. Najprej smo se ustavili pri družini, katera iz zebujevih rogov ustvarja raznovrstne izdelke, ki so na voljo tudi za nakup v njihovi trgovini. Nama so pokazali, kako naredijo žlico in z veseljem sva opazovala celoten postopek.

Ustavili smo se tudi pri gospodu, ki ročno izdeluje turistične spominke in igrače iz odpadlih materialov in tako vse reciklira. Pokazal nam je, kako naredi mini pousse pousse in kolesa. Izjemno. V sosenji sobi pa so iz sviloprejk delali različne prelepe kose oblačil in torb.


LOKALNA TRŽNICA IN POUSSE POUSSE

Madagaskar še ne pozna trgovin, ampak se vsa prodaja in nakupi dogajajo na ulici oziroma na lokalnih tržnicah. Tržnice so izjemno obiskane skozi cel dan. Na njih pa dobiš vse, kar potrebuješ. Antsirabe je poznan tudi kot mesto rikšarjev ali pousse pousse (beri pus pus) kot jih imenujejo domačini. Rikšarji so nekateri peš, drugi imajo že kolo, tretji pa celo že motor. Ti slednji so že pravi frajerji.


NA KOSILO IN V HOTEL

Na Madagaskarju ne boste lačni. To ste verjetno že ugotovili. Celo več – jedli boste kraljevsko. V vsakem večjem kraju boste našli vsaj eno restavracijo, ki je boljša. To pomeni, da tja hodijo premožni domačini in tudi seveda turisti. Turistov od korone več ni, ampak restavracije delajo normalno. Mi smo tokrat izbrali Zandinoin jedli vrhunsko. Ražnjiče (goveje, piščančje) z zelenjavo in rižem ter odlična sladica. S hrano na ulici se midva nisva soočila, ker bi zagotovo imela takoj prebavne težave. Skoraj vsak turističen hotel ima tudi zelo dobro restavracijo. Spala sva v zelo lepem hotelu, ki je imel tudi zelo dober vroč tuš in električni radiator. Noč je bila zelo mrzla.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 226 EUR

 • dnevni najem vozila 4×4 in šoferja = 50 EUR
 • bencin 80 l = 270.000 MGA (65,4 EUR)
 • foie gras 2x, jogurt = 40.000 MGA (9,7 EUR)
 • voda 12x 1,5 l = 30.000 MGA (7,3 EUR)
 • delavnica aluminijasta posoda (napitnina in spominek) = 30.000 MGA (7,3 EUR)
 • delavnica posoda in magnetki iz roževine = 75.000 MGA (18,2 EUR)
 • kosilo (ražnjiči, riž, pomes, desert, voda, kava) = 70.000 MGA (16,9 EUR)
 • kolesarska delavnica (napitnina) = 4.000 MGA (1 EUR)
 • Eco Lodge Les Chambres du Voyageur (NZ) = 50 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Prevoženi km = 180 km / cel dan s postanki

2 Comments »

 1. Andreja,

  Komaj čakam nadaljevanja…. 😍.

  Midva pa sva se pravkar vrnila iz Jordanije in še urejam predvsem čustva – Jordanija se me je precej dotaknila, in šele nato spomine ❤️.

  Lep večer, Petra

  Sent from my iPad

  >

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: