Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Znamenita aleja baobabov (4. dan)

Napočil je dan, ki sva ga oba nestrpno čakala že mnoga leta. Verjetno že od zgodnjega otroštva, ko sva prvič uzrla znamenito alejo baobabov na kakšni fotografiji. Pred nami je bil zelo dolg dan in neskončni kilometri vožnje po še dokaj dobri cesti. Več kot 560 km po Madagaskarju v enem dnevu ni mačji kašelj. Na pot smo krenili ob 5h zjutraj še v trdi temi in neprekinjeno vozili skozi zelo raznoliko pokrajino, ki je vsako uro menjala barve. Peljali smo mimo mnogih vasi, kjer se na tržnicah odvija lokalno življenje. Ustavili smo se samo v Miandrivazu na opoldnskem zajtrku, nato pa hitro nadaljevali proti sloviti aleji baobabov. Neverjetni prizori več kot 2.800 let starih dreves. Sledili so samo še zadnji kilometri po makadamski cesti do vasi Kirindy, kjer nas je pričakal prekrasen sončni zahod in odlična večerja. Naporen dan z lepo nagrado.


VOŽNJA IZ ANTSIRABE V MIANDRIVAZO PO RN34

Čakal nas je res dolg dan vožnje, zato smo si izračunali odhod nazaj od sončnega zahoda. Izračunali smo, da moramo na pot ob 5h zjutraj, ko je bila zunaj še trda tema. Prvi dve uri smo vozili zelo previdno in počasneje, saj je že takrat na cesti ogromno ljudi. Vsi hodijo po cesti do svojih dnevnih opravkov. Večina jih gre do bližnje vasi po nakupih oz. prodati svoje pridelke. Ker hodijo bosi in peš, potrebujejo tudi po več ur hoje do bližnje vasi. Nimajo še niti koles, kaj šele kaj motoriziranih vozil. Praktično smo se ure in ure vozili po cesti popolnoma sami. Srečali smo le tu in tam kakšen kombi, ki velja za njihov daljši transport, kdor si ga sploh lahko privošči. Za njih je takšen prevoz pravo bogastvo, čeprav stane le nekaj 10 centov. Pokrajina je bila prečudovita. Vseskozi se je spreminjala. Barve so bile vsako uro drugačne. Velik del pokrajine je zelo pust, saj je tukaj zelo malo vode in ni primerno za rast rastlin, zato tudi ni prebivalstva. Včasih je bil tukaj gozd, a dandanes ni niti enega samega drevesa več. Zemlja je v precejšnjem delu popolnoma nerodovitna. Prečkali smo mnoge vasi, kjer se je veliko dogajalo. Nakupi in prodaja vsega, kar potrebujejo za preprosto življenje. Predvsem pa raznovrstna hrana, ki je tudi v teh mrzlih zimskih mesecih ni manjkalo. Ta del Madagaskarja leži precej visoko in sicer med 1.500 in 2.000 metri nadmorske višine, tako da je zunaj precej mrzlo predvsem ponoči. V Miandrivazo smo prispeli okrog 12h in se samo na hitro ustavili v edini “restavraciji” in si privoščili zajtrk. Za kaj več nismo imeli časa, saj nas je čakala še dolga pot do cilja.


VOŽNJA IZ MIANDRIVAZO DO MAROFOTOTRA

Če smo se prvi del dneva vozili po precej slabi in zelo luknjasti cesti in počasneje mimo poseljenih vasi, je bil drugi del dneva malce lepši. Precej neposeljen del in tudi manj luknjasta cesta, tako da smo vozili nekoliko hitreje. Mislim, da smo v celem popoldnevu na tej cesti videli 4 vozila, ki so pripeljala v nasprotni smeri. Tudi kombiji na tej cesti raje vozijo ponoči, da so že zjutraj potniki na cilju. Prečkali smo veliko reko, ob kateri je mrgolelo življenja. Reka na Madagaskarju pomeni življenje. Brez reke ni življenja. Druge vode ne poznajo in je ne uporabljajo. Na cesti je najin voznik opazil tudi krasnega zelo majhnega kameleona. Peljali smo sigurno 70 km/h na popolnoma prazni cesti in on ga je videl. Kako? Še danes ne veva. Zelo lep. Po celem dnevu vožnje smo se začeli spuščati proti obali, zato se je ozračje segrelo. Pokrajina se je spet spremenila in zemlja je postala zelo rodovitna. Na vse strani so se bohotila riževa polja, ki obrodijo kar trikrat letno. Delo je seveda popolnoma ročno, zato vam sploh ne povem, koliko ur truda je potrebnega za vsako zrno riža. Na prvi in edini bencinski črpalki smo do vrha in še v rezervne kante natočili gorivo in se odpeljali proti znameniti aveniji baobabov.


PREČUDOVITA ALEJA BAOBABOV

Iz avtomobila sva že lahko videla precej kruhovcev (baobabov) po celi pokrajini. A nestrpno sva pričakovala znamenito alejo baobabov, ki sva si jo oba res želela doživeti. To je v resnici čisto glavna cesta, po kateri teče promet proti severu, kamor sva tudi midva namenjena. Ja, kaj pomeni promet. Dva kamiona na dan z oreščki in največ dva džipa s turisti in mogoče en popolnoma pokvarjen avto ali kombi z domačini. Pa kakšen zebu v vpregi. Ampak to je že prava redkost. In domačini, ki hodijo do svojih vasi. Na aveniji sva bila čisto sama. Prav nobenega turista ni bilo. Nagledala sva se velikanov. Baobabi so tukaj namreč stari tudi 2.800 let in v višino merijo 30 metrov. So res stara naravna zapuščina in jih zelo lepo varujejo. Tukaj rastejo tri različne vrste. Kruhovci ali baobabi se v deževni dobi napijejo vode in jo skrbno hranijo v deblu ter potem počasi porabljajo v dolgem sušnem obdobju. Baobabi spomladi tudi ozelenijo, a najlepši so pozimi, ko so brez listja na koncu zelo tankih vejic. Pokrajina je res prečudovita in vredna celodnevne naporne vožnje z avtomobilom. Čeprav sva baobabe že videla v Botsvani, pa je ta kraj res nekaj zelo posebnega. Uživala sva prav vsak trenutek, se sprehodila po aveniji in si privoščila nekaj trenutkov zase. Bili smo pozno popoldne, a smo z vožnjo vseeno morali nadaljevati do vasi Kirindy še podnevi, zato tokrat nismo počakali sončnega zahoda.


VOŽNJA DO KIRINDY VILLAGE

Za zaključek dneva nas je še čakala ena ura vožnje po dokaj lepi makadamski cesti do vasi Kirindy, kjer smo tudi prenočili v edinem hotelu. Ob poti sva lahko opazovala težko življenje redkih domačinov, saj gre za zelo suho in nerodovitno pokrajino. V simpatični majhni vasi je bila naša prelepa nastanitev. V celem hotelu nas je bilo 6 turistov. Prispeli smo ravno ob prečudovitem sončnem zahodu in si potem samo še privoščili večerjo ter padli v globok spanec že prede deveto uro zvečer. Bil je zelo dolg in zelo naporen dan. Tudi za najinega voznika.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 205 EUR

  • dnevni najem vozila 4×4 in šoferja = 50 EUR
  • bencin = 195.000 MGA (47,2 EUR)
  • čaj, 2 omleti s sirom Miandrivazo = 20.000 MGA (4,8 EUR)
  • parkrišče Avenija Baobabov in wc = 2.200 MGA (0,5 EUR)
  • večerja (zebu steak, skampi, juhi, sladici) in 2 zajtrka za zjutraj = 150.000 MGA (36,3 EUR)
  • Relais Du Kirindy (N) = 66,50 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Prevoženi km = 560 km / cel zelo dolg dan z dvema postankoma

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: