Skip to content

ŠRILANKA: Sinji kiti na odprtem morju (7. dan)

Ko smo pa prišli do danes, sem pa ugotovila, da potujeva narobe. Za ogled sinjih kitov (angl. Blue Whales) sva se morala po isti cesti vrniti danes nazaj v Mirisso, ki je načeloma na poti, kjer sva se peljala 2 dni nazaj. To naju je izučilo spet za potovanje naprej. Vendar je potrebno vzeti v zakup dober hotel in samotno plažo v Ranni. V Mirissi namreč ni drugega kot ogled kitov.
ff611-20130201_srilanka293

Sinji kiti so največje živali na svetu.

Zbujanje ob štirih zjutraj, saj je ob sedmih že odhod z čolnom na ogled kitov. Ojojoj, kakšna ura. Prevoz sva si morala urediti s kombijem, ker ob petih zjutraj avtobusi še ne vozijo. Temu primerna je bila tudi cena prevoza. Ogled sva si rezervirala po internetu na temelju priporočil Trip Advisorja in sicer z ekipo Raja & The Whales. Kje je poanta? Res so daleč najdražji, vendar so zelo prijazni do kitov in se obnašajo ekološko. Čoln napolnijo le toliko, kolikor gre oseb na čoln, hrano na čolnu postrežejo na krožnikih in s pravim priborom (ne plastičnim) in ne zasledujejo kitov. S čolnom smo se odpeljali na odprto morje, ugasnili motor ter čakali. In res takoj v daljavi smo zagledali prvega sinjega kita, ki se je dvignil na površje. Zagledaš samo vodo, ki jo razprši visoko v zrak.
bb0b3-20130201_srilanka290

Oddaljeni smo bili le nekaj metrov od njih.

Sinji kiti ali angleško Blue Whales so največje živali na svetu – tehtajo 170 ton in v dolžino merijo kar 30 metrov. Vidiš ga le malenkost in že to je kot podmornica. Zelo dolgo sem si želela videti kita in uresničila se mi je želja na najlepši možen način. Kit se dvigne na površje za 7 minut, nato dvigne rep in se potopi za 12 minut. Nato se ponovno dvigne. V kakšnem trenutku jih je bilo zunaj tudi več kot pet. Neverjetno doživetje!

83995-20130201_srilanka296

Sinji kit priplava na površje za 7 minut po zrak.

Ekipa Raje je na tem mestu približno 15 minut in potem se gre nazaj proti obali. Če nisi zadovoljen, ti vrnejo polovico denarja. In ko smo že skoraj odšli nazaj, je prišel iz vode sinji kit oddaljen od čolna le nekaj metrov. To je bil resnično vrhunec, saj je plaval mimo čolna vseh 7 minut in videli smo ga oddaljenega le slabih 5 metrov od čolna. Ni besed, potrebno je to doživeti!

4015a-20130201_srilanka305

Nato dvigne rep in se potopi globoko v morje za 12 minut.

Seveda sem pričakovala, da bodo kiti skakali iz vode, kot je to v risankah. Haha… Kita vidiš le malo in sicer samo del, kjer ima odprtino za zrak in za 2 sekundi rep, ko ga dvigne. Je pa to le delček celotnega kita – vse ostalo je pod vodo in lahko si pogledate kako ogromna žival je to.

Na tem mestu bi rada še dodala, da je globalizacija in pritisk na nizke cene privedel do tega, da vsi ti kiti plavajo skupaj z ogromnimi tovornimi ladjami. Vsako minuto pelje mimo ladja s kontejnerji prav tukaj in to z veliko hitrostjo. Prosim kupujte kar se da veliko lokalno, ker boste s tem kitom podarili kakšno minuto več miru v življenju.

0f9eb-20130201_srilanka270

Kiti plavajo med nešteto ladjami, ki so polne kontejnerjev.

Skupaj stroški dneva = 31.000 R ali 184 eur

  • hotel Ranna 212 = 11.500 R (69 EUR)
  • prevoz do Mirisse = 4.500 R (27,1 EUR)
  • karti za ogled kitov (Whale Watching) = 12.000 R (72,3 EUR)
  • kosilo = 2.000 R (12 EUR)
  • pot nazaj z avtobusom = 1.000 R (6 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 166 R

Šrilanka_7. dan

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: