Preskoči na vsebino

ŠRILANKA: Načrt potovanja (25 dni)

Potovanje po Šrilanki je prineslo polno presenečenj na sami poti. Zaradi velike službene zasedenosti, pred odhodom ni bilo nič časa za pripravo, zato sva imela celotno potovanje bilo zelo spontano. Prav zaradi tega, sva se enkrat morala tudi vračati nazaj po isti poti, ker sva šele pozneje ugotovila, da sva izpustila ogled sinjih kitov. A nič zato. Šrilanka je ponudila precej več kot sva pričakovala. Prvič sva tako plula med mangrovami, iguani so nama vsakodnevno prečkali pot, obiskala sva želvjo farmo, dan preživela z največjimi kiti na svetu, obiskala pravi safari ter se naužila lepot gričevnatih pokrajin, posajenih s čajevcem. Ko k temu dodam še razvajanje na rajskih plažah ter odlično hrano, potem lahko Šrilanko opišem za rajsko popotniško destinacijo.

9d0a3-20130201_srilanka543

Kdaj, zakaj in kako na Šrilanko?

Po Šrilanki sva potovala februarja 2013 in sicer polnih 25 dni. Prevažala sva se izključno z lokalnimi avtobusi, saj je mreža zelo dobro razširjena in cene prevozov so smešno poceni. Vreme nama je zelo služilo skozi vso pot, saj ob obali nisva videla niti kaplje dežja. Čeprav bi moral na vzhodni obali februarja biti monsun, ga ni bilo in tako sva res uživala tudi v tem delu Šrilanke. Večina popotnikov, ki obišče Šrilanko, se odloči za kombinacijo z Maldivi, a midva sva se temu odpovedala in si raje privoščila razvajanje v hotelu s 5 zvezdicami na severu v Trincomalee.

Hrana na poti

Moram priznati, da sva na Šrilanki res jedla bolje kot doma. Nisva bila pripravljena, da na Šrilanki ni prav dosti ulične hrane, kot jo poznamo s Tajske. Na avtobusnih postajah in na manjših stojnicah lahko kupimo sadje, oreščke, redko ocvrte polpete, ampak ponudba je res slaba. Zato sva se večino časa prehranjevala v najinih hotelih, ki pa so resnično večinoma bili na visokem nivoju. S tem pa je tudi hrana bila resnično odlična in zato tudi ne prav poceni. Kot ljubiteljica pravih čajev, sem neizmerno uživala, saj so nama stregli s čajem na vsakem koraku. In še zastonj.

4d8f4-dsc_3346

Hoteli na poti

Šrilanka je bila za naju predvsem oddih od naporne službe, zato sva si privoščila res konkretno razvajanje. Ko sva se prve dni na na Šrilanki odločila, da se odpoveva Maldivom, nama je ostalo precej denarja. Zato sva si na poti privoščila res tudi odlične hotele s 5 zvezdicami in kar precej razvajanja. Kljub temu stroški niso poleteli v nebo, saj so cene na Šrilanki še vedno ugodne za kakovost storitve, ki jo dejansko dobiš.

09056-dsc_2221

Vsi stroški potovanja

Kljub temu, da sva si res privoščila nekaj dragih nočitev in odlično hotelsko kulinariko, si ogledala vse znamenitosti, šla na zaseben safari ter na ogled sinjih kitov z najdražjo agencijo, so bili celotni stroški potovanja zelo znosni. Največ sva privarčevala na račun prevozov, saj so cene lokalnih avtobusov resnično smešno poceni. Tako sva raje zapravljala zase, kot pa da bi denar dala najetemu šoferju, kar je precej v navadi na Šrilanki. Celotni stroški potovanja za 2 odrasli osebi za 25 dni so znašali povsem okroglih 4.500 EUR oziroma 2.250 EUR na osebo.

Šrilanka_celotno potovanje

Lokacija 1 – Induruwa

Let iz Benetk je šel povsem po načrtu, tako da sva prispela na Šrilanko naslednji dan ob 13. uri po lokalnem času. Ker je ostalo dovolj časa za premik do Induruwe, sva si takoj organizirala prevoz in se zvečer nastanila na rajski plaži. Naslednji dan je bil namenjen počitku in ujemanju novega ritma ter odlični ayurvedski masaži. Ležanik, toplo in čisto morje ter sprehodi po plaži. Že tretji dan sva si šla ogledati nekaj templjev v Bentoto, ter s čolnom na ogled magrovov in živali, ki živijo v rečni strugi. Nadaljevala sva še z zanimivim ogledom želvje farme. Ker sva bila še en dan na tej lokaciji, sva se z avtobusom odpeljala v večje mesto Galle, si ogledala obzidje in tempelj na hribu. Popolni sončni zahodi so nama lepšali vsak večer. Spala sva v simpatičnem hotelu povsem na plaži Royal Beach Resort.

Iz Ljubljane naravnost na plažo (1. dan)

Razvajanje na rajski plaži (2. dan)

Templji, mangrove in želve (3. dan)

Z avtobusom do obzidja v Galle (4. dan)

79cbb-20130201_srilanka154

Lokacija 2: Ranna

V Ranni sva si privoščila nekoliko oddaljen hotel od mesta. Izbrala sva ga zaradi odlične lokacije na samotni plaži ter petih zvezdic za izjemno ceno. V Ranni 212 Beach Resortu so naju razvajali s kulinariko, odlično plažo, lepimi sončnimi zahodi ter najboljšo masažo v življenju. Res je, da ni bila poceni, a je bila vredna vsakega evra. Tukaj sva ugotovila, da morava nazaj v Mirisso na ogled sinjih kitov, zato sva si organizirala lasten prevoz. Ogled kitov je bil nekaj najlepšega, kar sva doživela v življenju. Sinji kiti so največje živali na svetu in kraljujejo tukajšnjemu oceanu.

Samotna plaža v Ranni (5. dan)

Z levega na desni bok pod palmo (6. dan)

Sinji kiti na odprtem morju (7. dan)

a3d51-20130201_srilanka296

Lokacija 3: Tissamaharama

Po treh dneh v Ranni sva nadaljevala z lokalnimi avtobusi do Tisaamaharame, kjer sva imela že vnaprej dogovorjen popoldanski safari s šoferjem. Tako smo se okrog štirih popoldan z odprtim džipom odpeljali v nacionalni park Yalla. Po parku smo se vozili dobre 3 ure in si ogledovali živali v naravnem okolju. Videli smo slone, bivole, krokodile, antilope, več vrst ptičev, ter tudi leoparda daleč na drevesu. Tik pred sončnim zahodom smo park zapustili in se odpeljali do najinega preprostega hotela Nature Resort Hotel, kjer sva prenočila samo enkrat.

Pravi safari v parku Yala (8. dan)

a6f95-20130201_srilanka418

Lokacija 4: Nuwara Eliya

Ker sva zamudila jutranji avtobus za Nuwaro Eliyo, sva si morala organizirati zasebni prevoz, kar naju je precej drago stalo. Šofer naju je odpeljal po vijugasti cesti mimo Elle in lepega slapu do Nuware Eliye. Hribovita pokrajina je porasla s čajevci, kar se odraža v prekrasni pokrajini zelenih odtenkov. Ker smo se dvignili na skoraj 2.000 m, se je temu primerno ohladilo tudi ozračje. V tem delu Šrilanke tudi nenehno rosi, zato tudi tako dobro uspevajo čajevci. Spala sva v izjemni vili Acacia pogledom na jezero. Naslednji dan sva si organizirala poldnevni izlet med plantažami čaja, ogled tovarne čaja ter se ob koncu dneva sprehodila še po botaničnem vrtu. V tem delu Šrilanke je resnično mrzlo, saj nenehno dežuje in piha mrzel veter. Zelo so dobrodošla res topla oblačila, saj temperature ne presegajo 10 st. C.

Zavita cesta v Nuwaro Eliyo (9. dan)

Čajne plantaže v nešteto odtenkih zelene (10. dan)

10c2f-20130201_srilanka503

Lokacija 5: Kandy

V Kandyi sva se želela odpeljati s panoramskim vlakom, a je bila žal proga zaprta. Zato sva si zadnji trenutek organizirala prevoz, tako da smo se pripeljali v Kandy res pozno zvečer. Ujela sva še prireditev v mestu, ki jo za turiste pripravijo domačini. Prireditev zajema tradicionalne plese in hojo po žerjavici. Naslednji dan sva se sprehodila po mestu, si ogledala palačo ter tempelj, v katerem je shranjen “Budin zob“. Popoldan sva obiskala še botanični vrt, v katerem je tudi zasajeno drevo, ki ga je posadil Tito med obiskom Šrilanke. Tri noči sva spala v lepi hiši Paradise Kandy z štirimi sobami na vrhu hriba (10 min iz mesta).

S panoramskim vlakom v Kandy (11. dan)

Budin zob v Kandyu (12. dan)

Zavetišče za slone in vrt začimb (13. dan)

36fe6-20130201_srilanka649

Lokacija 6: Dambulla

V Dambullo sva prišla samo z enim namenom in sicer na ogled osamelca Lions Rock v Sigiriyi. Unescova svetovna dediščina si povsem zasluži za naziv, saj je nekaj najlepšega, kar sem videla v življenju. Čeprav se je potrebno povzpeti po 2.000 stopnicah do vrha in noge precej bolijo (predvsem naslednji dan), je vredno vsakega napora. Prekrasen pogled na pokrajino in izjemna zgodovina. Kralj si je namreč v tistem času na vrhu skale dal zgraditi poletno rezidenco. Prespala sva v hotelu Sundaras Resort v Dambulli.

Levja skala v Sigiriyi (14. dan)

e430c-20130201_srilanka826

Lokacija 7: Trincomalee

V Trincomalee sva odšla namesto na Maldive. Niti v enem trenutku nama ni bilo žal, saj sva imela izjemen bungalov s petimi zvezdicami v Jungle Beach Resortu, nekaj kilometrov dolgo zasebno plažo in 21 kuharjev, ki so naju razvajali. V resortu, ki sprejme več kot 100 ljudi, nas je bilo vsega skupaj 6. Praktično sva imela celoten resort zase in uživala vsako minuto dopusta. Kulinarično so naju tako razvajali, da se nama še danes toži po njihovih kuharskih spretnostih.

Po mir na severozahodno plažo (15. dan)

Razvajanje na polno (16. dan)

Poležavanje na plaži (17. dan)

Zajtrk, da te na rit (18. dan)

Zadnji dan v Trincomalee (19. dan)

781fe-20130201_srilanka925

Lokacija 8: Colombo

Po petih dneh razvajanja je bil čas za slovo in dolgo celodnevno pot z avtobusom do glavnega mesta Colombo. Ogledala sva si mesto, ki je precej lepo in ne tipično azijsko. Stolpnice, parki, tudi kavarne in trgovine. Urejeno mesto ob morju daje prijeten občutek. Sprehodila sva se po ulicah do glavne tržnice in si privoščila še eno odlično masažo. Prespala sva v simpatičnem hotelu Clock Inn Colombo Hotel Budget z dobro izhodiščno lokacijo.

Dolga pot do glavnega mesta (20. dan)

Sprehod po glavnem mestu (21. dan)

c0803-20130201_srilanka1039

Lokacija 9: Negombo

Zadnja dva dneva sva preživela v Negombu, ki pa je precej turistično obmorsko mesto. Zelo sva si bila hvaležna, da sva ga izbrala za konec, saj je zelo netipično mesto za Šrilanko. Tedenski evropski turisti se namreč nastanijo v dober hotel in se ne premaknejo naslednjih sedem dni z ležalnika. Takšni obliki turizma se prilagodijo tudi ponudniki s precej višjimi cenami kot jih najdemo drugje na otoku. Prodajalci raznovrstnega blaga ne dajo miru, tako da je vse skupaj precej bolj nadležno. Plaža ob najinem hotelu Goldi Sands Hotel je bila dovolj simpatična za zadnje namakanje pred odhodom domov.

Še nekaj dni na plaži v Negombu (22. dan)

Krasen zaključek v Negombu (23. dan)

Domov v zasneženo Ljubljano (24. dan)

c50ab-20130201_srilanka1101

Šrilanka je res odlična popotniška destinacija tako za izkušene popotnike kot tudi za začetnike. Potovati po Šrilanki je zelo enostavno tudi z lokalnimi prevoznimi sredstvi in predvsem varno. Ljudje so prijazni in ustrežljivi. Ko k temu dodamo še ogromno različnih zanimivosti na tako majhnem prostoru, rajske plaže in odlično hrano, je dopust na Šrilanki res zadetek v polno.

10 Comments »

 1. Živjo,

  Super članek! Si me še samo bolj navdušila za Šrilanko. Jaz planiram malo skrajšano verzijo potovanja ( od 10 do 12 dni ) Se mogoče spomniš koliko si plačala za Safari in ogled sinjih kitov?

  • Kristina živjo! Me veseli… 🙂 Če klikneš na naslov vsakega dne, potem imaš zelo podroben potopis vsakega dne posebej in spodaj so vsi stroški na poti. Tako boš našla tudi ta dva stroška in res priporočam Ajith SAfari in Raja and The Whales, ker sta res super ponudnika. 🙂 Srečno.

 2. Andreja pozdravljeni,

  z velikim užitkom beremo vaše bloge ter popotniške zgodbe. Ker imate z potovanji bistveno več izkušenj kot mi imam eno vprašanje. Junija se odpravljamo z družino na Šri Lanko in me predvsem zanima kako je z cepljenjem? Je nujno potrebno? Koliko prej je potrebno urediti vize? Zanimajo me take splošne informacije. Mislim pa da bo to enkratno doživetje za nas. Sploh pa za otroka:)

  Najlepša hvala za informacije

  • Tomaž pozdravljeni! Tudi jaz sem bila še pred šestimi leti povsem na začetku. Nikoli ni prepozno in absolutno boste uživali. Šrilanka se je v letih od mojega potovanja precej spremenila – predvsem razvila, kar pomeni še bolj varno potovanje za vas in vašo družino. 🙂 Za Šrilanko ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj. Jaz sem pa že ves čas cepljena za hepatitis A in B, ki ga res priporočam, ker je pač tam vse malo bolj umazano. To se morate hitro cepiti, ker potrebujete vsaj prvi dve dozi pred odhodom. Drugače pa še tetanus priporočajo – tudi za Slovenijo. To sem tudi jaz ponovila cepljenje, ker velja od otroštva 10 let, potem pa je potrebno ponoviti dozo. Hepatitis je plačljiv, tetanus pa je brezplačen pri osebnem zdravniku. Vizo sva pa takrat dobila kar ob vstopu v državo, če se prav spomnim. Preverite na njihovi uradni spletni strani zadnje informacije. Jaz vedno tako naredim. So pa že takrat imeli res enostaven postopek. Denar in si dobil vizo. Oni so zelo prijazni do turistov in s tem res ni nobenih težav. Upam, da sem kaj pomagala. Drugače pa še kar pišite – lahko tudi na mail. 🙂 Lepo potovanje vam želim in en lep pozdrav iz severa Argentine. 🙂

 3. Andreja, najlepša hvala za odgovore. Res je nikoli ni prepozno.
  Ali mi lahko zaupate vaš meil, da še kakšno rečemo oz napišemo.

  Hvala

  lp

 4. Pozdravljena Andreja.
  Res je užitek brati vse te vaše potopise. Polni informacij , koristnih podatkov, slik itd..Z družino se vsako leto odpravljamo na malo krajše ali daljše potovanje. Tajska, Kreta, Maroko, Italija itd. Razmišljali smo o Filipinih ali Namibiji sedaj smo pristali na Šri Lanki. Kakšna je možnost potovanja po Šri Lanki za 8 ljudi (2 družini ) Nismo ravno razvajeni. Prenočišče, tuš pa gas. Verjetno vsekakor javni prevoz ali kaj drugega ? No, otroci niso več majhni od 13 gor. Ali bi imela za nas kakšen nasvet? Glede prenočišč, hrane , vstopnin, prevozi.
  Mene osebno pa je zelo navdušila Namibija. Nekateri pravijo, da je precej draga. Ali to res drži? Nisem si še toliko prebral o tej deželi. Je varna ? Kot ste napisala se potuje z džipi. Verjetno najem le teh varira glede na velikost. Kako pa je z vso opremo,hrano ali si jo nakupiš na začetku ali kar sproti? Morda kak nasvet kaj res ne bi smeli zamuditi?
  Hvala za vse odgovore in se naprej srečno na potovanjih !!Lp Boštjan

  • Bostjan pozdravljeni! Najlepsa hvala za vase pohvale, komplimente in lepe zelje. 🙂 Srilanka je super destinacija za vse popotnike. Ce jo zelite doziveti malo bolj pristno, potem izberite lokalne prevoze, saj je res enostavno potovati. Ce ste bolj na komot, pa soferja ki vas bo vozil na potovanju. Midva sva potovala lokalno in bilo je res super. Od najinega potepa po Srilanki se je menda ze precej spremenila. Cene so sle konkretno gor in ponudbe je seveda veliko vec. Cene vstopnin dolocenih zadev so pa bile ze takrat res visoke, tako da na to je potrebno biti pripravljen. Je pa res krasna dezela. 🙂 Namibija pa je res en afriski raj. Z najetim dzipom in kampiranje. Namibija je prakticno res poceni, najvecji strosek je avto. Vstopnine so skoraj zastonj, hrana vrhunska za normalne cene, bencin pa tudi cenejsi. Namibijo je potrebno obiskati od julija do oktrobra, ko je susa in vidite ogromno zivali v Etoshi. In pa rezervacija vsega vec mesecev vnaprej. 1 leto… kapacitet je malo in so res zasedene. Hrana se dobi povsod, ceplejenje ni potrebno nobeno, le s seboj morate nujno imeti satelitski telefon. Predlagam, da preberete vse moje zapise s potovanja, kjer boste nasli res ogromno informacij. Lepo potujte po svetu se naprej in vse dobro, Andreja

 5. Pozdravljena! Čestitke na blogu o Sri Lanki! Resnično čudovito. Z družino smo lani uživali po Kubi od S do J in bilo je čudovito. Zdaj pa se organiziramo za Sri Lanko za 14-16 dni seveda v lastni režiji. Je kateri del otoka, ki ga posebej priporočate? Otroka sta že velika (13+17) tako da ovir praktično ni?!
  Hvala za info..

  • Zivjo Matej! Najlepsa hvala za lepe besede. 🙂 Okrog Colomba je najmanj zanimivo, tako da cimprej naprej. Lahko izpustite Rano, pa Trincomale, kjer sva se midva res poceni razvajala. Sicer pa ne izpustite kitov, Sigiriye, tudi Bentota nama je bila vsec. Dodajte se Adams peak in mogoce kulturni triangle Anarudhapura in ostale. Sicer pa srecno! Srilanka je sedaj ze zelo razvita, cene so veliko visje, ampak se vedno zelo drugacna in zagotovo vredna obiska. 🙂 lp

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: