Skip to content

ŠRILANKA: Z avtobusom do obzidja v Galle (4. dan)

Včeraj naju je pošteno izučilo glede tuk tukov, zato se danes odpraviva opoldan v mesto Galle z lokalnim avtobusom. Kako priti na avtobus? Postaviš se na glavno cesto (samo ena) in vsakih 200 metrov je bus postaja. Če ti je predaleč bus postaja, lahko tudi kjerkoli ob cesti dvigneš roko in avtobus ustavi.
80040-dsc_2376

Šrilanko je najlepše doživeti z lokalnimi avtobusi.

Na Šrilanki je seveda velika revščina in domačini se vozijo (če se sploh) pretežno z avtobusi, ki pa so različni. Vrstni red po kvaliteti in ceni: rdeči, beli, beli express in klima express. Potrebovala sva kakšen dan, da sva jih pokupčkala, zato bom vam olajšala to delo. Rdeči avtobusi so najslabši avtobusi, zelo poceni (primerjavo cen bom prikazala na relaciji Bentota – Galle za vse 4 vrste avtobusa, ki traja cca. 1 uro z belim busom express in je cca. 80km). Ta avtobus se zaustavi vsakih 5 metrov in stane le 30 R (1 eur je 170 R). To je za nas strašno poceni, domačini pa si še tega ne morejo privoščiti. Ti avtobusi so strašno polni, prašni in zelo zelo zelo stari. Nato so beli avtobusi z trimestno številko – ta stane cca. 50 R in je že malo boljši, še vedno strašno polni in počasni. Nato so beli ekspres busi z dvomestno številko – ti so pa carji. Stane 70 R in si ga že redki privoščijo, zato redkeje ustavljajo, peljejo do 100 km na uro, so najmočnejši na cesti in so pravi disko na cesti. Glasna glasba, odprta vsa okna, peljejo kot norci tudi v nepregledne ovinke, po sredini ceste. V glavnem vsa vozila se jim umikajo, ker drvijo brez milosti. Potem so še manjši shuttle avtobusi s klimo in je cena 100 R. Ti so za poslovneže, turiste in pridejo dokaj hitro na cilj. No, zdaj si primerjajte včerajšnjo ceno tuk tuka za slabih 30 km 4500 R. Da te na rit! O avtobusih v nadaljevanju ne bom več pisala, prekrižarila sva celo Šrilanko z njimi, tako da jih toplo priporočam. Malo je potrebno naštudirati številke, vozni red in gre vse kot po maslu. So pa sprevodniki na avtobusih zelo prijazni in turiste zelo lepo obravnavajo (tudi če imaš velik nahrbtnik). Nisva imela niti ene slabe izkušnje v slabem mesecu dni potovanja. Aja, kako ustaviš bus? Ob cesti z roko mahaš navzdol in se ustavi ter skočiš gor, ker hitro spelje dalje.

a21da-dsc_1940

Beli avtobusi so na cesti najhitrejši in peljejo 100 km na uro kar po sredini ceste.

Galle je večje mesto z znanim nizozemskim obzidjem, starim delom mesta (Dutch Fort) s svetilnikom, cerkvami, nizozemsko arhitekturo. Za kosilo greva v Crepe-ology na znane palačinke, ki jih priporoča Trip Advisor. Seveda naju ne razočarajo. S tuk tukom greva še do opevane plaže Jungle Beach – ah, zelo turistično in do nje je pot skozi džunglo, tam pa restavracija in nič posebnega. Na takšne ne bova več nasedla. Ogledava si še tempelj na hribu, ki pa je res lep in nudi razkošen pogled iz druge strani na mesto Galle.
34afe-20130201_srilanka195

Obzidje “nizozemskega” mesta Galle

9fa0c-20130201_srilanka202

Palačinke v Crepe-ology so resnično izvrstne.

f7058-20130201_srilanka205

Staro mesto Galle z nizozemsko arhitekturo.

fa44f-20130201_srilanka213

Plaže Jungle Beach ni nič posebnega.

20130201_Sri Lanka (218)

Budistični tempelj na hribu.

Stroški dneva skupaj = 12.300 R ali 74 eur

  • hotel ROYAL beach Resort (NZ) = 7000 R (42,2 EUR)
  • čaj, voda = 600 R (3,6 EUR)
  • avtobus do Galle in nazaj = 600 R (3,6 EUR)
  • tuk tuk do Jungle Beach = 1100 R (6,6 EUR)
  • kosilo palačinke = 3000 R (18 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 166 R

Šrilanka_3. dan

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: