Preskoči na vsebino

MADEIRA: Glavno mesto Funchal (1. dan)

Letošnje poletne počitnice sva želela preživeti malce drugače. Odločila sva se za raj sredi AtlantikaMadeiro. Ker je Madeira majhen otok, a zato nič manj zanimiv in raznolik, sva počitnice podaljšala še v Lizboni in njeni okolici. O Madeiri sva prebrala veliko lepega, a nikogar nisva poznala, ki bi bil zares že kdaj tam. In sva šla preveriti. Lahko jo opišem s samimi presežniki in z nekaj besedami – botanični vrt sredi oceana z osupljivimi pogledi s klifov na obalo.
121c2-dsc_5420

Ponta de Sao Lourenco, Madeira, Portugalska

Počitnikovala sva vsega skupaj 11 dni, od tega 6 nepozabnih dni na Madeiri. Letela sva iz Zagreba v Lizbono in naprej do Madeire. Let traja približno 3 ure do Lizbone ter nato še uro in pol do Madeire. Letališče je 20 km oddaljeno od Funchala, kjer sva imela rezerviran hotel. Priletela sva okrog dveh ponoči, najela taxi in začela se je pravljica. Ponoči niti nisva videla veliko, ker je taksist peljal čez 100 km/h, čez zavite tunele, z odprtim oknom. Dobila sva krasno sobo v hotelu The Lince.
a842a-dsc_4574

Funchal je presenetljivo zelo urejeno glavno mesto.

Takoj zjutraj začneva z raziskovanjem. Za malce več občutka vzameva (kot prava turista!) 2-dnevno karto za avtobus Hop on – Hop off. Meni se je kar meglilo, ampak se je na koncu izkazalo za odlično potezo. Najprej sva imela v planu izposojo avtomobila za vseh 5 dni. Vendar sva najprej dva dni raziskovala samo Funchal in je skoraj nemogoče parkirati ter se premikati po mestu s svojim avtomobilom. Zato je bil avtobus odlična izbira. Najprej sva naredila celoten krog, da sva dobila občutek, nato pa v center in na glavno tržnico.
39d7a-dsc_4371

Glavna tržnica v mestu je polna sadja in zelenjave ter svežih rož.

522a5-dsc_4367

Značilen azulejo na vhodu v tržnico.

Mesto je lepo, čisto in zelo urejeno, vse ulice tlakovane z vzorci, ljudje zelo prijazni. Funchal je urejen kot Monako – mesto krasijo krasne rože, ki jih mi poznamo iz naših dnevnih sob, do potankosti urejene zelenice in vrtovi, drevoredi, fontane. Vse je kot “iz škatlice”. Najbolj sva bila navdušena nad klimo – prijetnih 22 stopinj in rahel veter. Ves dan si lahko v kratkih rokavih ter kratkih hlačah, pa vendar ti ni nikoli prevroče. Tako se lahko cel dan sprehajaš in raziskuješ brez vročinskih neprijetnosti. Madeira ima celo leto enako podnebje – čez dan dobrih 20 stopinj, ponoči 15. Pozimi kakšno stopinjo manj, poleti kakšno več. Klima je torej celo leto idealna za vse vrste športnih aktivnosti, še posebej pa pohodništvo. Takšne temperature zelo odgovarjajo starejšim, zato jih je tukaj zelo veliko na daljših aktivnih počitnicah.
78e0f-dsc_4564

V mestu je precej zelo lepo urejenih parkov z vodometi.

V mestu je ogromno turistov, saj Madeira živi od turizma. Vsako leto jo obišče 1,2 milijona turistov in večina je nastanjena v Funchalu. Funchal ima po podatkih 280.000 prebivalcev. Prav zato je na vsakem koraku vse prilagojeno turistom in njihovim denarnicam. Funchal je razdeljen na stari del mesta, na hotelski del mesta ter na del, kjer živijo domačini. Hoteli so ogromni in večinoma z 4 ali 5 zvezdicami. Ko sem iskala hotel, sem bila zelo presenečena nad velikostjo hotelov. Predstavljala sem si majhne, butične hotele z nekaj sobami, ne pa takšnih ogromnih z 200, 300 sobami. V živo ni tako grozno in otok celo prenese takšno število turistov naenkrat.
Iz mesta sva se povzpela z gondolo na vrh hriba, ki leži nad mestom. Krasen pogled na celo mesto ter prva posebnost – Madeira je preluknjana kot ementaler. S tuneli namreč. Tunelov je nešteto – prav zanimivo bi bilo najti podatek, koliko tunelskih km je na Madeiri. Veliko tunelov je na otoku samo izklesanih, brez ometov, brez elektrike, brez izhodov, voda teče vse povprek. Cesta skozi tunel teče navzgor, navzdol, v ovinek, dvosmerno, pa vendar je v tunelu omejitev hitrosti 100 km/h in celo dovoljeno je prehitevanje. Na trenutke naju je kar treslo…
1250d-dsc_4403

Vožnja z gondolo na Monte.

Na hribu je krasen botanični vrt in še ena posebnost – za nekaj 10 eur te dva gospoda popeljeta dva kilometra po običajni asfaltirani cesti nazaj v dolino na lesenih saneh in zavirata s podplati posebnih škornjev. Tako so se v preteklosti prevažali do centra mesta. Dan sva zaključila z vrhunskim kosilom (lokalna ribica) ter vožnjo z busom do malega obmorskega mesta Ribeira Brava. Zahodno od Funchala so med hišami ogromni nasadi banan – kdo bi si mislil. 🙂
44548-dsc_4443

Vožnja z lesenimi sanmi po asfaltirani cesti nazaj v dolino.

f6a3f-dsc_4521

Rižota z lokalno ribo, Restaurante Mozart, Funchal.

64592-dsc_4607

Simpatično obmorsko mestece Ribeira Brava.

6fb44-dsc_4597

Ogromni nasadi banan povsod naokoli.

Letalska karta Zagreb – Lizbona – Madeira – Lizbona (postanek) – Zagreb z TAP Portugal = 405 eur/osebo

Stroški dneva skupaj = 212 eur

  • hotel z zajtrkom = 50 eur
  • taxi od letališča do hotela ponoči = 42 eur
  • voda = 3,20 eur
  • bus Hop on-Hop off 1 dan za 2 = 24 eur
  • kava, čaj = 5 eur
  • gondola za 2 na Monte = 38 eur
  • kosilo = 40 eur
  • sladoled = 8,5 eur
  • večerja = 4,60 eur

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: