Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Idilično drsanje na naravnem ledu Belega jezera (Weissensee)

Zadnje dni sem z veseljem spremljala nekaj pogumnih, ki so drsali na jezerih po Sloveniji. Priznam, da tega poguma še nikoli v življenju nisem zbrala. Kljub temu, da drsanje naravnost obožujem, sem nazadnje drsala v dvorani še v študentskih letih. Pred tednom dni povsem slučajno najdem informacijo o čudovitem naravnem jezeru Weissensee v Avstriji, ki zgodaj pozimi globoko zamrzne in na njem naredijo zelo široke proge za drsanje. In teh ni malo – 25 različnih krogov po nekaj 10 kilometrov. Niti za trenutek nisva oklevala, da bi poizkusila drsati na naravnem ledu v idiličnem okolju avstrijskih gora. Včeraj sva nadrsala dobrih 20 kilometrov, kar zadošča za zadnjih 15 let.

DCIM100GOPROG0051475.


DO JEZERA WEISSENSEE V AVSTRIJI

Do jezera Weissensee v Avstriji je iz osrednje Slovenije vožnje približno dve uri. Lahko se odločite za karavanški tunel in plačilo avstrijske vinjete, lahko pa izberete tudi stranske poti, kjer se izognete vsem tem stroškom. Midva sva se tokrat odločila za prvo možnost in ob Belo jezero prispela okrog 11. ure. Plačala sva parkirnino na označenem parkirišču in se peš podala proti globoko zaledeneli površini ogromnega jezera. Ob jezeru je tudi zastonj parkirišče na povsem zahodni strani jezera, kamor se tudi najprej pripeljete z avtomobilom.

DCIM100GOPROGOPR1502.

img_0600

img_0605


DRSANJE NA BELEM JEZERU

Parkirišče je bilo povsem prazno in tudi na jezeru je drsala le peščiča domačinov. Sončno nebo brez oblaka in zunaj prijetnih minus 7 stopinj celzija brez sapice vetra. Hitro sva se odpravila proti jezeru in si nadela drsalke. Tokrat je bil pomrznjen samo zahodni del jezera, a že ta je ogromen. Dva kilometra v dolžino in kakšnih 500 metrov v širino globoko pomrznjene površine. Vsak dan izmerijo tudi debelilno ledu in s tem zagotavljajo varno drsanje. Na površini zarišejo proge, ki so različno dolge. Zunanji krog je tokrat meril 4 km, notranji pa 12 km. Si predstavljate? Ne.

img_0560

img_0563

img_0567


NARAVEN LED

Ker sem prvič drsala na naravnem ledu, je bilo zame precej drugače. Naravni led ima res veliko razpok, v njem so mehurčki in ledene strukture. Hkrati tudi glasno poka in grmi, ker se led razteza. Fantastika. Paziti sem morala na vse luknje in hkrati opazovala ledeno dno, ki je prava umetnija. Kupiti je potrebno tudi vstopnice za drsanje. Enodnevna karta za drsanje stane 5 EUR. Naokoli je urejena tudi infrastruktura – lokali, wc-ji, klopi za počitek ipd. Potem pa je sledil čisti užitek. Naredila sva dobrih 20 kilometrov v dveh urah drsanja in bila sva utrujena kot že dolgo ne. Fantastika na ledu si zasluži obisk večkrat letno, saj je postalo Belo jezero najina druga najbolj priljubljena destinacija v sosednji Avstriji.

DCIM100GOPROGOPR1336.

DCIM100GOPROGOPR1358.

img_0561

img_0562

img_0565

img_0569

img_0571

img_0572

img_0589

img_0592

img_0578

img_0593

img_0580

img_0595

img_0586

img_0596

Za tiste, ki ne drsate, je ob jezeru tudi smučišče, sankališče, sprehajalna pot in urejene tekaške steze. Na zaledenem jezeru pa je tudi proga za hitrostno drsanje, več curling igrišč, hokejsko igrišče in velike površine za igranje. Na ledu sva tako srečala avtomobil, mamice z vozički, očete z otroki v sankah, kar priča tudi na res zaledenelo površino, ki je varna za vse obiskovalce.


Osnovne informacije:

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: