Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Nepozaben razgled ob Laguni Las Torres (7. dan)

Če bi natančno vedela, kaj naju čaka, je veliko vprašanje, če si be se vzpon sploh odločila. Nedolžen zapis v Lonely Planetu je v resnici pomenilo kar 24 kilometrov in približno 1.000 višinskih metrov hoje do čudovite razgledne točke ob Laguni las Torres. Ker pa nisva spala v nacionalnem parku Torres del Paine v pregrešno dragih hotelih ali poceni kampu, sva se morala z avtobusom najprej še pripeljati ponovno v park iz Puerto Natalesa. Ampak je vredno, saj je cela pot čudovita. Na dolino in vršace se vrstijo čudoviti razgledi, prečkati je potrebno potoke in opazuješ lahko ledenike. Kaj je najhuje? Do zadnjega koraka ne veš, ali ti bo narava naklonila čudoviti razled na špičake Torres del Paine ob turkiznem ledeniškem jezeru. Nama je uspelo, čeprav do zadnjega trenutka ni kazalo najbolje.


IZ PUERTO NATALES DO IZHODIŠČA

Ob 7h zjutraj sva se z redno linijo avtobusa Bus Sur odpeljala iz avtobusne postaje v Puerto Natalesu v nacionalni park Torres del Paine. Zadnje čase je zelo dobro imeti vnaprej kupljeno karto, saj so avtobusi res polni. Kupiš si povratno vozovnico, kar pomeni, da do 19. ure moraš priti nazaj na izhodišču. Avtobusni prevozi v Čilu so res odlični. Urejeni, točni in predvsem udobni. Čakalo nas je uro in pol vožnje do iste točke kot včeraj – vhod Laguna Amarga. Tam sva si morala urediti včerajšnjo vstopnico, saj veljajo karte za 3 zaporedne dni. Tako nisva potrebovala kupiti nove in sva bila v prednosti pred ostalimi, ki so v vrsti za nakup stali tudi po 2 uri. To je zelo pomembno, ker nenazadnje nimaš veliko časa za dolg vzpon. Ker sva že imela karte, sva se z prvim transfer prevozom odpeljala do izhodišča za vzpon – turistično informacijske točke Las Torres. Od tam pa peš v hrib. Vreme je izgledalo precej obetavno, saj je bila sončna napoved.


HRIBOLAZENJE DO LAGUNE LAS TORRES

Hoditi sva začela pri kampu, ki se nahaja pod špičaki Torres del Paine in nadaljevala mimo prekrasnega hotela Las Torres Patagonia. Se mi je kar zahotelo, da bi tukaj spala kakšno noč v prihodnosti. Vreme je res bilo krasnosončno in toplo, tako da sva ob prvem vzponu kar hitro odvrgla skoraj vsa oblačila. Prva tretjina poti se začne kar hitro precej vzpenjati, zato se vam začnejo nuditi krasni razgledi na jug parka, jezera in reke. Poteka tudi po odprtem, tako da vas sonce zelo lepo greje. Ta prva tretjina poti vas pripelje tudi na vrh do melišča, kjer ste zelo jezni, saj se morate krepko spustiti do prve koče na poti. Refugio Chilleno je postavljena na dno doline, ob reko in v hladen gozd. Tukaj se lahko okrepčate in tudi kampirate na prostem. Do tukaj si lahko privoščite tudi konja, ki vas bo pripeljal iz doline do koče (ni poceni).

Drugi del poti od koče do zadnjega kampa pod laguno je precej lep. Malo bolj položen, po gozdu in čez mostove rek. Kolena si lahko malce odpočijejo, pogledi se nekoliko zakrijejo, a vseeno visoko v gorah lahko občudujete mnoge ledenike. Končno prispete do zadnjega kampa, kjer lahko prenočite in si privoščite potem zadnji del poti zgodaj zjutraj in ob laguni ujamete tisti prekrasen sončni vzhod, ki vršace obarva oranžne barve. Midva sva se temu odpovedala in čez dan nadaljevala proti vrhu. Srečala sva tudi precej lisic, ki so se hitro skrile v svoj brlog. Vreme se je zelo skisalo, vmes je tudi padlo nekaj kapelj dežja, tako da sem bila precej slabe volje. Namreč oblaki so zakrivali celotno nebo, kar je pomenilo veliko truda in nič nagrade.

Pri zadnjem kampu je pa vreme pokazalo zobe. Ker sva prišla ponovno iz gozda na odprto, je pihalo tako močno, da me je kar premikalo. Vsa oblačila sva zopet navesila nase in nadaljevala pot. Od tukaj je namreč še dobro uro peklenskega vzpona. Ne popusti niti za korak, ves čas si na odprtem, saj poteka pot po skalah in melišču. Največji hudič pa je v tem, da prav do zadnjega koraka ne vidiš ničesar, saj je laguna skrita za meliščem in skrivajo se tudi vrhovi. Ma res, prav znoriš, ko grizeš vsak korak proti koncu, ker ne veš – ali bodo špičaki vidni ali ne.


NA VRHU PRI LAGUNI LAS TORRES

Moram priznati, da sem v sebi kar kričala od veselja in nasmeh se mi je risal na obraz, ko je zadnje minute vzpona tako močno pihalo, da je odpihnilo prav vse goste oblake. Če ne bi pihalo, ne bi videla res ničesar in jutranji obiskovalci so se lahko obrisali pod nosom. Ko si povsem na vrhu, prideš za ovinek in za ogromnimi skalami zagledaš turkizno ledeniško laguno in špičake Torres del Paine, je ves trud povrnjen. Pihalo je za znoreti, takoj sva morala obleči puhovko, kapo in rokavice. Prečudovit prizor narave in zaslužen sendvič s pogledom na gore. Neprecenljivi trenutki in hkrati neizmerno hvaležna naravi, da nama je privoščila razgled in nagrado.

 


NAZAJ DO IZHODIŠČA

Resnično utrujena sva se podala nazaj proti izhodišču. Nazaj ni pomenilo samo novih 12 kilometrov hoje, ampak hoje navzdol in tudi precej hoje ponovno navzgor. Ozračje se je grelo, zato sva zopet odvrgla oblačila, a zadnji del od koče do izhodišča je bil res peklenski. Tam si lahko ponovno privoščite konja, a vas bo to stalo dobrih 60 EUR. Nazaj do transferja sva prispela okrog 16. ure in sva se res utrujena vkrcala na avtobus proti domu. V Puerto Natales smo prispeli ob 21. uri in bila sva samo še za tuš in posteljo.


Celotni stroški dneva za dve osebi = 120 EUR

  • povratna vozovnica za avtobus Bus Sur Puerto Natales – Laguna Amarga – Puerto Natales = 32.000 CLP (46,2 EUR)
  • prevoz Laguna Amarga – Hotel Las Torres – Laguna Amarga = 12.000 CLP (17,33 EUR)
  • kava, čaj in Coca Cola v parku = 6.000 CLP (8,66 EUR)
  • spanje Hostel Arkya (NZ) = 51 USD (47,7 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: