Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Popoln odsev na gracioznem slanem jezeru Uyuni (20. dan)

Tretji dan naše pustolovščine po Altiplanu se je začel res zgodaj. Prebudili so nas praktično sredi noči in sicer ob pol štirih zjutraj. Ob štirih bi morali že na pot, saj je bil v planu ogled sončnega vzhoda na slovitem slanem jezeru Salar de Uyuni. Ko smo se želeli vkrcati v naš džip, le ta žal ni pokazal življenja, zato so ga vsi šoferji poizkušali v naslednji uri popraviti. Žal neupešno in sončni vzhod smo pričakali kar v hotelu. K sreči se je nato avto le prižgal in tudi mi smo se odpeljali na slano jezero. Pričakalo nas je najlepše presenečenje. Slano jezero je bilo pokrito z dvema centimetroma vode in se spremenilo v največje ogledalo na svetu. Popolnost brez meja. Sledil je kratek postanek še na otoku Incahuasi ter vožja po suhem delu slanega jezera do mesta Uyuni. V mestu sva zamenjala vozilo in voznika ter se odpravila nazaj proti izhodišču do vasi Alota, kjer smo tudi prenočili.


SONČNI VZHOD OB SLANEM JEZERU UYUNI

Slab začetek, dober konec. Zgodaj zjutraj bi morali tudi mi z džipom zapeljati na slano jezero in tam pričakati sončni vzhod. Žal se je avto pokvaril, zato smo ob zajtrku na toplem počakali res prečudovite barve nad Uyunijem. Kar naenkrat je tudi naš avto začel delati, zato smo se hitro spakirali in pohiteli na slano jezero.


NAJVEČJE OGLEDALO NA SVETU

Ko smo zapeljali na ogromno slano površino, se nam ni še niti sanjalo, da nas je pričakal čudež narave. Še dan poprej namreč nismo imeli zadnje informacije, ali je slano jezero sploh prevozno, ker bi naj zadnje dni veliko deževalo. Brez pričakovanj in vednosti smo torej doživeli najlepši prizor na slanem jezeru. Le dva centimetra vode na površini jezera sta dovolj oziroma ravno prav, da se slano jezero spremeni v ogromno zrcalo, s katerim se lahko poigravaš. Šele tam smo se zavedli, kakšno veliko srečo smo imeli, saj je ta pojav zelo redek in zelo iskan tudi med najboljšimi fotografi na svetu. Mi smo uživali kar nekaj časa ob tem čudovitem prizoru narave.


OTOK KAKTUSOV – ISLA INCUAHUASI

Naša naslednja postojanka je bil otok Incuahuasi sredi slanega jezera, na katerem raste res ogromno število velikih kaktusov. Tam smo dohiteli tudi vsa druga vozila in na koncu ugotovili, da zjutraj nismo veliko zamudili. Mogoče samo nekaj ur zmrzovanja, saj so temperature res nizke. Niti puhovka na trenutke ni bila dovolj. Na otoku smo imeli kratek postanek. Seveda je sledilo tudi fotografiranje. Midva sva se bolj zabavala ob ogledovanju ostalih popotnikov, kaj vse so pripravljeni narediti za dobro fotografijo na Instagramu ali Facebooku.


SLANO JEZERO SALAR DE UYUNI

Sledilo je dobri dve uri vožnje po suhem delu slanega jezera do mesta Uyuni. Na poti nas je spremljala takšna belina, da so oči prav bolele tudi skozi sončna očala. Prekrasno vreme, sonce in modro nebo. V vsej tej belini dobi modro nebo še toliko lepšo barvo. Slano jezero Uyuni je največje slano jezero na svetu in se razprostira na površini 10,6 km2. V daljavi smo lahko ob lepem vremenu opazovali tudi grebene Andov.  Leži na nadmorski višini 3.656 metrov nad morsko gladino.

Slano jezero je nastalo kot posledica transformacij več prazgodovinskih jezer. Slano jezero pokriva nekaj metrov globoka slana skorja, ki jo odlikuje izredna ravnost, saj so povrečne razlike višin znotraj enega metra na celotnem območju jezera. Skorja služi kot vir soli in obsega bazen s slanico, ki je izjemno bogata z litijem. Slano jezero vsebuje 50 do 70% znanih svetovnih zalog litija.

Na poti smo se ustavili tudi pri zastavah vsega sveta, ki so jih izobesili popotniki. Naše žal med vsemi nisva našla. Hkrati smo imeli kratek postanek ob spomeniku znamenitega relija Dakar, ki že vrsto let tudi prečka Uyuni na tej točki. Letos so Dakar zaznamovale velike poplave tudi v tem delu proge.


VAS COLCHANI OB SLANEM JEZERU

Ko smo se končno približali “kopnemu”, smo imeli v prvi vasi Colchani postanek za kosilo. Zame je bilo hrenovk in krompirja po treh dneh kar dovolj, zato sem kosilo preskočila in se zadovoljila s kosom kruha ter kozarcem Coca Cole. Ja, tukaj in povsod drugje po svetu je Coca Cola luksuz. Če si domačin lahko privošči Coca Colo, je to zanj velik privilegij. Nekaj stojnic za vse turiste, ki pridejo iz različnih poti. Tudi sama sem zapravila nekaj bolivianov bolj za dobro voljo kot za potrebo po nakupovanju. Visoka voda in luže so še vedno prevladovale na cestiščih, saj je letos Bolivijo zajelo strašno deževje v teh tednih. Januarja celo niso vozili turistov po tej poti, ker je bilo enostavno preveč dežja in velike poplave.


POKOPALIŠČE VLAKOV – CEMENTARIO DE TRENES

Ker smo imeli toliko težav z avtomobilom na celo poti, smo že komaj čakali, da se pot konča. Nikoli nismo vedeli, ali bomo nadaljevali ali bomo morali čakati, da avto popravijo. Vsakič, ko je šofer ugasnil vozilo, smo vsi trepetali. Zelo na hitro smo obiskali še pokopališče vlakov iz 19. stoletja. V Uyuniju so namreč imeli v daljni preteklosti tovarno vlakov, ki so očitno tukaj našli tudi svoj zadnji počitek.


UYUNI IN POČASI NAZAJ DO VASI ALOTA

Po ogledu pokopališča vlakov se je naša skupna pot in 3 dnevno potovanje čez Altiplano končalo. Stežka smo se razšli, saj smo bili res super skupina. Vsi popotniki od tukaj nadaljujejo pot na sever Bolivije in naprej v Peru, midva pa sva si privoščila kosilo, opazovala ljubke ženice s še bolj ljubkimi pokrivali in oblačili ter počakala na drugega voznika in džipa, ki naju je za doplačilo odpeljal nazaj do San Pedra de Atacame. Tokrat sva se vozila kot direktorja. V povsem čistem džipu, sama, s šoferjem pa sva po toliko dneh že govorila po špansko. Prespali smo v manjši vasici Alota. Oba sva se noro razveselila WC-ja, vročega tuša in čiste posteljnine. Prav noro fajn je bilo.


Celotni stroški za 2 osebi = 124 EUR

  • 1 dan potovanja po Altiplanu s šoferjem (PP) = 65.000 CLP (95 EUR)
  • WC 3x = 10 BP (1,35 EUR)
  • magnetki za domov 5x = 25 BP (3,4 EUR)
  • trgovina = 24 BP (3,25 EUR)
  • kava, čaj, nacho = 50 BP (6,77 EUR)
  • napitnina za šoferja = 100 BP (13,6 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP; 1 EUR = 16,52 ARS; 1 USD = 5,9 BP

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: