Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Z Altiplana v Atacamo in naprej v Santiago (21. dan)

Ponovno sva se morala zbuditi še v trdi temi, saj naju je šofer že ob 4h zjutraj naložil v džip in opeljali smo se proti bolivijski meji. V trdi temi je voznik vozil po planoti, kjer je bilo ogromno blata, gromozanske luže in v zgodnjih jutranjih urah sva lahko opazovala vse vulkanske vrhove pokrite s snegom skoraj do nižin. Glej ga zlomka – očitno je v teh dveh dneh padlo kar nekaj snega. Na bolivijski meji sva bila srečna, da se je 4-dnevno popotovanje srečno končalo. Čakal naju je enak postopek – izhod iz Bolivije in dolgotrajen vstop v Čile. V San Pedru de Atacama težko pričakovana pica in mangov sok, nato pa hitro na letališče v Calamo ter enourni polet v Santiago. Tam sva bila že domača, a sva si vseeno privoščila minivan do najinega hotela. Čiste rjuhe in tople vode sva bila vesela do ušes.


IZ ALOTE V SAN PEDRO DE ATACAMA

V trdi temi ob štirih ponoči smo že odrini na pot proti bolivijski meji. Vozilo je precej džipov po raznoraznih cestah. Na trenutke smo bili celo kar v koloni vozil, saj se je vsem šoferjem mudilo po nove turiste, ki jih čaka enaka dogodivščina kot smo jo mi doživeli v preteklih dneh. Ko se je začelo daniti, sva lahko še enkrat opazovala to divjo in čudovito pokrajino Altiplana. Pozabljeno od človeštva in civilizacije. Divje, divje. Vozili smo po ogromnih lužah in blatu, tako da je tudi najin lep in čist džip bil takoj do strehe blaten. Vrhovi neštetih vulkanov so bili povsem beli, zato je bila pokrajina še toliko lepša. In predvsem drugačna kot pred tremi dnevi, ko smo se tukaj vozili. Na bolivijski meji sva morala urediti izhod iz države in plačati nekaj malega denarja. Sledila je ura vožnje do San Pedra de Atacame in dolgo čakanje v vrsti za vstop v Čile. Končno spet nazaj na toplem in predvsem končno na normalni nadmorski višini, da je tudi glava lahko začela delati s polno močjo kisika.


IZ SAN PEDRA DE ATACAMA V CALAMO NA LETALIŠČE

Na mejo v Atacamo smo prispeli okrog 12h, a smo na meji potrebovali dobro uro, da smo uredili najin vstop nazaj v Čile. Počasnost uslužbencev in birokracija. Nimaš kaj. Hitro v mestece še na pico in mangov sok, nato pa do letališča v Calamo, ki je oddaljena dobro uro hitre vožnje iz Atacame. Glej ga zlomka – na poti nas ujame strašna nevihta, po cesti divjajo hudourniki in na cesti so ogromne skale. Skoraj neprevozno vse skupaj. Ampak nam uspe in midva se vesela vkrcava na najin zadnji notranji let na poti. Večerni let je umirjen in letimo nad Andi, ki ponujajo lepe razglede.


HOTEL IBIS V SANTIAGU

Na letališču sva bila že domača, zato sva si hitro uredila deljeni prevoz s kombijem do najinega hotela. K sreči je bil na glavni vpadnici ob glavni avtobusni postaji, saj je bila gneča na cesti nepopisna. Ko sva vstopila v sobo, sva samo še vpila od čistosti in veselja ob toplem tušu. Oh, kako lepo je bilo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 362 EUR

  • 1 dan potovanja po Altiplanu s šoferjem (PP) = 65.000 CLP (95 EUR)
  • izstopna taksa iz Bolivije = 30 BP (4 EUR)
  • kosilo (pica, Coca Cola) = 11.400 CLP (16,72 EUR)
  • kava in mango juice = 6.600 CLP (9,7 EUR)
  • prevoz San Pedro de Atacama – Calama letališče = 20.000 CLP (30 EUR)
  • čaj in kava na letališču = 6.600 CLP (9,7 EUR)
  • enosmerni letalski karti Calama – Santiago (Skyairlines) = 122 USD (115 EUR)
  • minivan prevoz letališče Santiago – hotel Ibis Central = 15.000 CLP (20,7 EUR)
  • spanje Ibis Central Santiago (NZ) = 61,5 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP; 1 EUR = 16,52 ARS; 1 USD = 5,9 BP

6 Comments »

 1. Hvala za lepe potopise! In še lepše fotografije! Vedno se razveselim Andrejinega sveta, ki mi polepša dan.
  Lep pozdrav s Koroške,
  Brina

  • O, hvala Brina. 🙂 Lep pozdrav nazaj iz Kamnika in se potrudim napisati še več in več. Na zalogi je ogromno materiala. 🙂 Res sem vesela, če z veseljem preberete in vam s tem malo polepšam dan. 🙂

 2. Hojla Andreja… pa kje se vidva potepata 🙂 lepo, lepo!!! Super, da sta tako na speedirana 🙂
  Torej se bosta letos oglasila na obisku pri meni… vsaj na drink, ker itak vem, da imata svoje plane… dej mi javi termin… da te dam v koledar.
  Lepo se imejta se naprej.
  Lp A

  • Oooo, Andrej. 🙂 Absolutno prideva naokoli v Dubaju. 😀 Med krompirjevimi počitnicami, natančno pa 4. in 5.11.2017. Nujno se moramo ujeti, razen če tudi vi ne planirate kakšnih počitnic, ker komaj čakam, da se vidimo. Lep pozdrav v “beautiful city”, Andreja

   • No to bo super Andreja…res se moramo videti 🙂
    Moj vikend je petek/sobota… ampak ni panike, se bomo organizirali. Sem vaju dal v koledar in se javita, ce potrebujeta karkoli.
    V veliko veselje mi bo preziveti trenutke s svetovnima popotnikoma kot sta vidva :-))) cool!!
    LpA

   • Super! Se bomo pa dobili kar v soboto, tako da bo tudi tebi lažje. 🙂 Se oglasim nekaj dni pred prihodom in tudi mi2 se neizmerno veseliva srečanja. 🙂 Lp v vroče velemesto, Andreja

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: