Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: V kobilarno Lipica na predstavo šole klasičnega jahanja

Kobilarno Lipica sem obiskala nazadnje pred več kot desetimi leti in takratna podoba celotnega kompleksa je bila res žalostna in obiskovalcev le za prste ene roke. Pred dvema letoma sva pozno jeseni sicer igrala golf na njihovem prekrasnem igrišču, a kobilarno sem tokrat želela obiskati predvsem z namenom ogleda predstave Lipiške šole klasičnega jahanja. Le ta je (žal) na sporedu le nekajkrat na leto na praznične dni. Letošnji prvi maj je bil kot nalašč za ogled in uresničile so se mi dolgoletne želje. Na moje veliko (pozitivno) presenečenje je kobilarna dobila povsem novo in zelo moderno podobo, predstava je bila navdušujoča in za povrh se je trlo obiskovalcev. Res sem bila vesela, da se je kobilarna postavila na noge in nam je vsem lahko v velik ponos.

Foto: Kobilarna Lipica


KOBILARNA LIPICA

Že na samem vhodu sem opazila spremembo, saj so leta 2015 zelo lepo uredili parkirišča in tudi vhod. Velik park z igriščem za najmlajše, urejene klopi in manjše kavarne vabijo obiskovalce s celega sveta. V ta del kobilarne lahko pridete tudi brez nakupa vstopnice in ob cesti že lahko občudujete naše prelepe lipicance. Zibelka lipicanca je ravno Kobilarna in lipicanska pasma konj velja za eno najstarejših kulturnih pasem konj na svetu. S svojo 436-letno tradicijo je tudi ena najstarejših kobilarn na svetu. Trenutno nudi dom več kot 350 lipicancem. Izvorna dejavnost kobilarne je seveda vzreja lipicancev.

Karolina-Wengerek-for-Lipica-Stud-Farm-4 - Kopija - Kopija

Foto: Kobilarna Lipica


MUZEJ KOBILARNE LIPICA

Njena dolga zgodovinska zgodba se je začela leta 1580, ko je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, kupil lipiško posestvo. Z nakupom je želel zagotoviti dovolj konj za vojaške in civilne potrebe dvora. Na območju, kjer se nahaja Kobilarna Lipica, so konje vzrejali že dolgo pred tem. Ti kraški konji so sloveli po svoji moči, hitrosti,  vzdržljivosti in dolgoživosti. Po ustanovitvi kobilarne so jih plemenitili s križanjem s španskimi, italijanskimi in arabskimi konji. Skozi stoletja se je ohranilo šest klasičnih linij žrebcev, ki temeljijo na šestih originalnih žrebcih. To so Conversano, Neapolitano, Favory, Maestoso, Pluto in Siglavy. Obenem se je ohranilo 17 rodov kobil.


PREDSTAVA LIPIŠKE KLASIČNE ŠOLE JAHANJA

Nastanek lipicanske pasme je tesno povezan tudi z dresurnim jahanjem. Razvoj dresurnega jahanja, kot ga v Evropi poznamo danes, se je že v 16. stoletju začel v Španski jahalni šoli na Dunaju. »Španska« se imenuje zato, ker so v njej najprej uporabljali le španske konje, ki so jih kmalu zamenjali lipicanci iz Lipice. Tako je Kobilarna Lipica vzrejala lipicanske žrebce za Špansko jahalno šolo na Dunaju in dunajski dvor vse do začetka prve svetovne vojne leta 1914. Po koncu prve svetovne vojne je zahodni del današnje Republike Slovenije, kjer se nahaja Lipica, pripadel Italiji, zato se je zgodovinsko pomembna povezava Kobilarne Lipica in Španske jahalne šole končala.

Po prvi svetovni vojni je Avstrija začela vzrejati lipicance za Špansko jahalno šolo v kobilarni Piber, Kobilarna Lipica pa je do druge svetovne vojne nadaljevala z vzrejo lipicancev pod italijansko upravo. Leta 1943 so nemške enote evakuirale lipicance iz Lipice v Hostoun na Češkem, kjer so ostali do konca vojne.

Leta 1947 je Lipica postala del tedanje Republike Jugoslavije. Konji so se vrnili v Lipico in kobilarna je znova zaživela. V 60-ih in 70-ih letih preteklega stoletja je ustanovila lastno šolo klasičnega jahanja, z osupljivimi elementi “na tleh” in “nad zemljo”, s katero se uspešno predstavljala po vsem svetu. Predstava je čudovita, saj se Lipicanci predstavijo v najlepši možni luči. Med drugim boste videli tudi lipicanca, ki lahko skoči z mesta visoko v zrak. Toplo priporočam.

Foto: Kobilarna Lipica

Foto: Kobilarna Lipica

Foto: Kobilarna Lipica

Foto: Kobilarna Lipica


JAHALNICE IN HLEVI

Po novem si lahko ogledate kobilarno bodisi samostojno bodisi z vodenimi ogledi ob polni uri. Midva sva si ogledala hleve in ostale prostore ter muzej kar sama, saj nisva bila prvič v kobilarni. Lipicancem se lahko povsem približate in jih tudi na hitro pobožate. Res so čudovite plemenite živali. Veliko lipicancev se tudi pase na prostem.

Foto: Kobilarna Lipica

Foto: Kobilarna Lipica


Osnovne informacije:

  • Kobilarna Lipica, Lipica 5, 6210 Sežana
  • uradna spletna stran www.lipica.org

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: