Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Let v Kuala Lumpur in še naprej v Kota Bharu (2. dan)

V Istanbulu sva imela le slabi dve uri časa za prestop na povezani let v Kuala Lumpur s Turkish Airlines. Vkrcali smo se točno in poleteli proti najini končni destinaciji. Let je trajal točno 10 ur in ko k temu dodamo še časovno razliko +6 ur je to pomenilo, da sva pristala na mednarodnem letališču KLIA ob 17. uri po lokalnem času. Ob prihodu v Malezijo sva morala vstopiti v državo. Na kontroli naju je pričakala strašna gneča. Čakala sva več kot eno uro za vstop v državo. Ker nisva hotela na potovanju izgubljati dragocenega časa, sva imela še isti večer z Air Asia notranji let v Kota Bharu, ki je na severu Malezije. Sobo sem rezervirala tik ob letališču, ker sva želela le prespati eno noč.


10-URNI LET IZ ISTANBULA V KUALA LUMPUR

V Istanbulu sva imela res kratek postanek in sicer manj kot dve uri. Ravno toliko, da sva se v miru sprehodila po letališču do najinega izhoda ter še malce pogledala levo in desno. Krcali smo se točno in točno tudi poleteli proti glavnemu mestu Malezije. Kuala Lumpur je bil oddaljen 10 ur. Let je minil res super. Turkish Airlines vedno zelo dobro poskrbi za potnike. Letalo je bilo povsem novo, hrana je bila okusna in imela sva celo prost sredinski sedež, tako da sva lahko več kot 5 ur tudi spala. Midva enostavno obožujeva dolge lete, saj si le pri res dolgih letih lahko privoščiva nekaj ur spanca, ko kabinsko osebje ugasne luči in nas pusti spati. V Kuala Lumpur sva priletela ob 17. uri po lokalnem času. Ob izstopu iz letala sva pobrala prtljago ter uredila na imigraciji vstop v državo. V gneči sva čakala več kot eno uro za vstop. Vize pa slovenski državljani ne potrebujemo. Dobrodošla v svoji 42. obiskani državi na Svetu.


MENJAVA TERMINALA IN LET V KOTA BHARU

Letališče v Kuala Lumpurju je precej zrastlo v zadnjih letih, kar žal za seboj prinese tudi prevoz med terminali. Midva sva pristala na KLIA in od tam morala z KLIA Express vlakom do terminala KLIA 2, od koder letijo nizkocenovni prevozniki. Midva sva še isti večer poletela z Air Asia naprej iz Kuala Lumpurja v manjše mesto Kota Bharu na sever Malezije. Do leta sva imela tri ure časa, zato sva si lahko v miru privoščila tudi prvo malezijsko kosilo oziroma že kar večerjo. Jaz sem jedla tradicionalno malezijsko jed Nasi Lemak, ki vsebuje kos piščanca z arašidovo pikantno omako, polovico trdo kuhanega jajca, sveže kumare, riž, popečeni arašidi in bambusovi vršički. Na letališču sva si zamenjala tudi nekaj denarja, saj je bil menjalni tečaj zelo slab. Na otokih Perhentian ni banke ali bankomata, zato morate imeti s seboj gotovino oziroma boljše nastanitve lahko plačate tudi s kreditnimi karticami brez težav. Prej se obvezno pozanimajte, kako je s plačilom vaše nastanitve. Ob 21.45 smo poleteli proti Kota Bharu in pristali ob 23. uri.

IMG_3111


LETALIŠČE IN SOBA V KOTA BHARU

Na letališču v Kota Bharu naju je pričakal lastnik sobe, ki sva si jo rezervirala povsem blizu letališča. Potrebovala sva samo osnovno prenočišče za eno noč, saj sva imela že ob 9. uri zjutraj rezerviran prevoz do otokov Perhentian. Mesto Kota Bharu je odlično izhodišče za obisk rajskih otokov, ki so zelo priljubljeni med popotniki. Soba je bila velika, čista, zelo lepo opremljena in tudi z vročo vodo pod tušem. Zjutraj so nama pripravili tudi zajtrk, tako da sva bila zelo zadovoljna. Organizirajo vam tudi prevoz na otoke Perhentian, če si slučajno vi sami prej ne rezervirate prevoza. Cena pa je praktično enaka pri vseh ponudnikih, saj so vsi med seboj povezani.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 95 EUR

  • KLIA Express transit na letališču = 4 RM (0,93 EUR)
  • večerja na letališču = 31,30 RM (7,3 EUR)
  • enosmerni letalski vozivnici Air Asia Kuala Lumpur v Kota Bharu = 56 EUR
  • spanje The Sofea Inn (NZ) = 130 RM (30,3 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: