Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Razvajanje na rajskem tropskem otoku Perhentian Besar (3. dan)

V Kota Bharu sva prispela ponoči v sobo, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od letališča. Potrebovala sva samo prenočišče za nekaj ur, saj sva že ob 9. uri zjutraj imela naročen prevoz na otok Perhentian. Prevoz sva si uredila kar v hotelu Tuna Bay Resort, kjer sva bila na Perhentianih tudi nastanjena. Po naju je prišel voznik, ki naju je odpeljal do pristanišča v Kuala Besut, od koder nas je hitri čoln odpeljal do najinega izbranega resorta za naslednje 3 noči. Tuna Bay Resort se nahaja na bolj umirjenem otoku Besar, ki je sicer večji, a to je še čista divjina. Na otoku je džungla in samo v treh zalivih je nekaj manjših hotelčkov. Divje, divje, divje. Na Besar sva prispela že pred 11. uro dopoldan, tako da sva imela cel dan za poležavanje na rajski plaži pred hotelčkom, kjer je tudi zaščiten rezervat koralnega grebena. Samo šnorkl na glavo, hop v toplo morje in že si v akvariju, polnem pisanih tropskih ribic in živobarvnih koral.


PREVOZ IZ KOTA BHARU DO PRISTANIŠČA KUALA BESUT ZA OTOKE PERHENTIAN

Prevoz na otok Perhentian Besar sem uredila že doma in sicer kar skupaj z rezervacijo hotela na otoku. Po naju je ob 9.00 prišel šofer, ki naju je peljal pol ure do pristanišča, od koder vozijo vse ladje za otoka Perhentian Besar in Kecil. Perhentiane sestavljata dva poseljena otoka, manjši je Kecil, večji je Besar, in več manjših neposeljenih otokov. Kecil je manjši, na njemu živijo domačini in velja za cenejšega od Besarja. Tudi menda bolj divjega in posledično umazanega, zaradi številnih zabav popotnikov. Besar je večji, velja pa za bolj umirjenega, družinskega in brez zabavljaštva. Ni potrebno dvakrat ugibati, za katerega sva se odločila. V pristanišču smo bili po pol ure vožnje z avtomobilom, plačala sva takso na obisk naravnega rezervata ter počasi sva se skupaj z ostalimi potniki vkrcala na ladjo. Ker sva plačala celoten prevoz v hotelu, sva bila kar na njihovem čolnu, kar je pomenilo direkten prevoz brez postanka. Pol ure vožnje s hitrim čolnom in prispeli smo v raj. Že ko se bližaš otoku, ti je povsem jasno, zakaj je ta destinacija tako opevana že desetletje pri vseh popotnikih. Ja, čisto pravi rajski tropski otok se prikaže pred vami.


TUNA BAY ISLAND RESORT

Za naslednje štiri dni oziroma tri nočitve sem izbrala Tuna Bay Resort, ki je naravnost odličen. Ko se bližaš s čolnom, ti je jasno, da boš pristal v raju. Turkizna barva povsem čistega morja, bela mivka, hiške ob plaži ter visoke palme. Vrhunsko. Resort ima kar nekaj hišk različnih kakovosti in s tem se oblikuje tudi cena. Priporočam vam, da ga rezervirate kar direktno na njihovi spletni strani in ne preko Bookinga, saj imajo tako boljše cene in tudi večjo razpoložljivost. Jaz sem izbrala bungalov, ki je v drugi vrsti, a to je res pomenilo samo eno vrsto zadaj. Bil je velik, lep, čist, topla voda, vsak dan sveže brisače za plažo in doma, vsak dan 0,5 litra pitne vode na osebo in veliko nasmejanih obrazov osebja. Res je bilo top. Restavracija odlična, servis odličen, pomagali so nama pri izletih in pred resortom je tudi vodni taksi, ki vas odpelje kamor želite. Za resortom je tudi mini trgovina in zraven v zalivu je še nekaj mini hotelčkov levo in desno, tako da lahko tudi drugje jeste obroke. Vključen sva imela zajtrk, ki je bil samopostrežen in res super izbor. Tudi ostala hrana je bila odlična in nič kaj draga. Po mojem mnenju bi lahko imeli celo višje cene za kakovost, ki jo nudijo. Alkohol je tukaj dovoljen in ga tudi strežejo po visokih cenah. Pivo ima normalno ceno, žganje pa je res zasoljenih cen. Malezija je sicer muslimanska država in je pitje alkohola strogo prepovedano.


SNORKLANJE NA PLAŽI PRED HOTELOM

Prvi dan sva se po kosilu udobno namestila kar na plaži pred hotelom. Malce naju je pa vseeno dohitela tudi utrujenost od celotne poti. Tako sva se udobno namestila pod palmo in preživela večji del dneva v morju. Voda je nesramno topla (30+ stopinj) in povsem čista. Prvi dan je bilo tudi malce oblačno, zato sva lahko uživala v snorklanju več ur. Pred hotelom je koralni greben in naravni rezervat, kamor prihajajo tudi vsi ostali na snorklanje, saj je ena boljših lokacij na otoku. Koralni greben je povsem ob robu, ko si v vodi še praktično le do kolen. Samo masko na glavo in pod vodo. Tropskih ribic je ogromno in ne bežijo stran od vas, ampak se prav zaletavajo v masko in kamero. Prav vedoželjne so. Ogromno jih je, nekaj pa je tudi krasnih lepih barvnih koral. Ribice so celo malce žleht, saj so nas vse po vrsti kar grizle. Jaz sem dobila za nagrado dva mini ugriza. Kot bi te nekdo fajn uščipnil. Uživancija!


VEČERJA IN SONČNI ZAHOD

Zaliv ni prav velik, tako da nekaj korakov levo in desno in je že vsega konec. Otok je popolna džungla, praktično skoraj neprehodna. Na otoku ni avtomobilov in med drugimi zalivi moraš hoditi po ozkih brezpotjih in se tudi lahko izgubiš. Midva se nisva niti trudila, saj nama je bilo tukaj za prvi dan prav božansko. Privoščila sva si odlično večerjo in uživala ob razgledu iz restavracije. Sončnega zahoda pa tukaj žal ni, saj se sonce skriva za otokom Kecil in lahko vidite le rožnato obarvano nebo.


Celotni stroški za 2 osebi = 185 EUR

  • prevoz in ladja iz Kota Bharu na otok Perhentian Besar = 150 RM (35 EUR)
  • vstopnina za rezervat Perhentiani (enkratno plačilo za več dni) = 60 RM (13 EUR)
  • kosilo (kava, čaj, ocvrta riba, paradižnikova juha) = 54 RM (12,6 EUR)
  • mango smoothie 2x = 34 RM (7,9 EUR
  • večerja (tiger prawns, chichen satay, voda 1,5l) = 78,65 RM (18,3 EUR)
  • 4x koktajl caipirinha = 118,72 RM (27,7 EUR)
  • spanje Tuna Bay Resort (NZ) = 300 RM (70 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

V Tuna Bay Resortu lahko čisto vse na koncu plačate s kreditno kartico in privarčujete zelo veliko denarja.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: