Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Bleščeča dvojčka Petronas v Kuala Lumpurju (15. dan)

Zgodaj zjutraj sva se s taksijem odpeljala do povsem novega letališče v Medanu, od koder sva z Malaysia Airlines poletela proti eno uro oddaljenem Kuala Lumpurju. Ker je bila na letališču gneča, smo morali narediti nad morjem dodaten krog. Na imigraciji sva tokrat čakala le dobre pol ure, kar je za Kuala Lumpur super. Vnaprej sva si organizirala zasebni prevoz do najinega AirBnB stanovanja v stanovanjskem kompleksu Regalia. Na vrhu stolpnice je velik bazen, od koder je čudoviti pogled na mesto in Petronasova dvojčka. Neznosna vlaga in vročina sta naju prisilili v opoldanski obisk prijetno ohlajenega trgovinskega kompleksa. Ko sva se okrog štirih le odpravila proti dvojčkoma, se je utrgalo nebo. Na poti naju je ujela strašna tropska nevihta, voda je zalila vse ceste, midva pa sva obtičala v eni ulici. K sreči je po treh urah dež ponehal, zato sva kljub vsemu lahko zvečer pasla oči na bleščečih Petronasovih dvojčkih.


IZ MEDANA V KUALA LUMPUR

Ob šestih zjutraj sva si naročila taksi do letališča Kualanamu v Medanu. Letališče je precej oddaljeno in čez dan so precejšnje gneče, zato si je potrebno planirati dovolj časa. Ker sva se peljala zjutraj, je bilo na cesti k sreči vse v redu in sva prispela pravočasno. Letališče je povsem novo in ogromno, hkrati pa tudi po novem mednarodno, tako da Qatar že ponuja v Medan direktne lete od tega leta. Na letališču sva uredila vse potrebno in si privoščila zajtrk. Proti Kuala Lumpurju smo poleteli povsem točno, a ker je bila gneča na letališču v Kuala Lumpurju, smo morali nad morjem narediti dodaten krog. V misli se mi je prikradla novica o izgubljenem letalu Malaysia Airlines izpred leta dni, ko so zavili v obratno smer in jih nikoli več niso našli. Pristali smo točno in zopet naju je čakal dolgotrajen imigracijski postopek. Tokrat sva v vrsti za vstop v Malezijo čakala le dobre pol ure.


Z LETALIŠČA KLIA DO REGALIE

Do letališča in nazaj lahko pridete zelo enostavno z vlakom, a midva sva se odločila za prevoz z avtomobilom, ki sva si ga že prej uredila. Voznik Nic naju je že čakal pred vhodom in odpeljal do stanovanjskega kompleksa Regalia, ki je zelo poznana med turisti. Ogromen kompleks ima nekaj 100 stanovanj, na vrhu zgradbe pa je neskončni bazen s pogledom na mesto, v katerega imajo vsi stanovalci prost vstop. Stanovanje je bilo res veliko, lepo opremljeno in tudi bazen je čudovit. Pogled pa naravnost fantastičen – tako podnevi kot tudi ponoči.


BLEŠČEČA PETRONASOVA DVOJČKA

Za prvi dan v Kuala Lumpurju sva si želela videti le bleščeča dvojčka Petronas Towers v centru mesta. Kuala Lumpur ima pravo tropsko podnebje z 90% vlago in res visokimi temperaturami (okrog 40 st. Celzija). Na soncu je temperatura ozračja še višja, zato je res potrebna previdnost. Kosilo sva si privoščila kar v sosednjem ogromnem nakupovalnem centru Sunway Putra Mall, ki je pravo mesto v mestu. In seveda je klimatiziran, kar privablja tako domačine kot tudi turiste v najbolj vročih urah. Okrog štirih sva se sprehodila proti dvojčkoma, a naju je na poti presenetila strašna tropska nevihta, ki pa je na koncu trajala kar 3 ure. Obtičala sva v enem manjšem hodniku stanovanja in strmela v dež, ki je padal kot iz škafa. Ulice so bile poplavljene in promet se je dobesedno ustavil. Dež nama vseeno ni čisto prekrižal načrtov, saj je po sedmi zvečer ponehal. Ko sva stopila iz metroja pred dvojčka Petronas Towers, sva se zazrla v nebo in zagledala zagotovo najlepšo stavbo na svetu. Dvojčka Petronas Towers sta osupljivo bleščeča in prekrasna. Zame zagotovo najlepša na svetu.


Z METROJEM DO REGALIE

Pri Petronasih sva res uživala in si tudi gledala predstavo vodometa. Po deveti uri sva se do Regalie odpravila z metrojem. Kuala Lumpur je prijazno in čisto mesto z dobrimi ljudmi in na vsakem koraku sva se počutila zelo varno. Tudi zvečer sva se na metroju počutila zelo varno in brez kakršnegakoli slabega občutka. Mesto nama je zelo všeč. Celo veliko bolj kot “umetni” in že čisto preveč čist Singapur.


Skupaj celotni stroški dneva za 2 osebi = 193 EUR

  • taksi prevoz na letališče Kualanamu v Medanu = 200.000 IDR (16 EUR)
  • enosmerni letalski vozovnici Medan – Kuala Lumpur Malaysia Airlines = 84 EUR
  • magnetek, kava, čaj, rogljička na letališču = 126.500 IDR (10 EUR)
  • prevoz z avtom KLIA do stanovanje Regalia = 120 RM (28 EUR)
  • kava, čaj, sladoled, kosilo juhe, štručke, voda = 100 RM (23 EUR)
  • metro Kuala Lumpur = 16 RM (4 EUR)
  • spanje AirBnB Max Home Regalia (N) = 28 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM; 1 USD = 12.500 IDR

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: