Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Z letalom v Adelaide in prevzem campervana (4. dan)

Zgodaj zjutraj naju je pobral voznik kombija in naju pravočasno pripeljal na letališče v Sydneyu. Od tam sva poletela v Adelaide, kjer sva prevzela najino vozilo, dom in restavracijo za naslednjih 21 dni. Campervan naju je čakal v Apollo pisarni, kjer sva ga res hitro prevzela in se odpeljala na sever. Čeprav sva že veliko vozila po levi strani, je vsakič znova težko, ko se vsedeš v avtomobil. Vse je kontra in tega se je treba navaditi. Ne samo na cesti, ampak tudi v avtomobilu in prometu. Iz Adelaida do Pertha nisva imela narejenega potovalnega plana. Do cilja v Perthu sva poljubno izbirala kampe in postojanke, odvisno od volje. Za celotno pot sva imela na voljo celih 21 dni. Prvi dan sva vozila proti severu in se odločila, da prespiva v Port Augusti. Od utrujenosti nisva našla volje za kakšne posebne oglede.


Z LETALOM IZ SYDNEYA V ADELAIDE

Ko sem planirala potovanje, je bila edina izbira najem vozila v Adelaidu in vračilo v Perthu, če sva hotela obiskati posebno mesto Coober Pedy. Tako sva našla ugodno letalsko povezavo iz Sydneya v Adelaide, od tu pa z najetim campervanom do Pertha. S kombijem sva se odpeljala do letališča v zgodnjih jutranjih urah, na letalo in dve uri dolg polet v Adelaide. Pristali smo ob 10:25 po lokalnem času. Znotaj Avstralije je več časovnih pasov, zato sva bila vedno zbegana koliko je prava ura. Kar naprej sva si jo morala spreminjati in spraševati naokoli.


Z LETALIŠČA V PISARNO APOLLO

Z letališča ni bilo druge možnosti, kot da vzameva taksi do pisarne Apollo, kjer naju je čakal najin campervan. Ker so bila dela na glavni cesti in res čuden voznik taksija, sva plačala kot dva norca za nekaj kilometrov. Prav mešalo se nama je ob pogledu na števec v taksiju, a žal ni druge izbire. Če je le možno, v Avstraliji ne sedite v taksi, ker so pregrešno drage vožnje. V pisarni Apollo so naju čakali, avtomobilov in avtodomov pa toliko na parkirišču, da sem kar po tleh padla. Hitro smo vse uredili, avto naju je čakal, ves lep in čist. Dobila sva pol leta staro Toyoto Hilux z 3.0 diesel motorjem. Res je bila prava raketa, proti tisti iz Namibije. Pokažejo nama vse potrebno, plačava preostanek najema in se odpeljeva proti severu.


VOŽNJA DO PORT AUGUSTE V KAMP

Na pot sva se odpravila okrog enih popoldan, a sva morala še prej v trgovino (naš Hofer), da sva se založila z vodo in hrano ter vsemi ostalimi predmeti za dolgo pot. Od tu naprej praktično do zahoda ni bilo več konkretne prodajalne. Kar je pomenilo zaloge vsaj za 15 dni potovanja. Hrano sva seveda kupovala še vmes, a tako založene prodajalne nikjer več nisva srečala. To nama je vzelo nekaj časa, zato sva se odločila, da peljeva direktno v Port Augusto. Imela sva v planu ogled nekaterih vinskih kleti, a bi morala voziti po stranskih cestah. Hkrati je bila sobota in mnoge kleti zaprejo že ob 17. uri. Nisva imela praktično niti časa, da bi se ustavljala. Ponoči pa je v Avstraliji zelo nevarno voziti, saj je na cestah ogromno živali. Ovce, krave in kenguruji, ki skačejo po cesti brez malo previdnosti direktno pred avtomobil. Zgrožena sva že prvi dan med potjo opazovala povožene živali, ki so bile na vsakih 100 metrov ob cesti. Povožene kenguruje nihče ne počisti, ampak so hrana ptičev. Grozljivo. Nastanila sva se v lepem kampu v Port Augusti, kjer sva se udomačila z avtomobilom in imela sva celo svojo kopalnico. Zvečer sva opazovala lep sončni zahod.


Skupaj celotni stroški dneva za 2 osebi = 2.902 EUR

  • prevoz s kombijem od hotela do letališča Sydney = 40 AUD (26,5 EUR)
  • kava, čaj in sendviča na letališču Sydney = 23 AUD (15,2 EUR)
  • enosmerni letalski karti Tigerair = 171,4 EUR
  • taksi od letališča do Apollo Adelaide = 40,1 AUD (26,6 EUR)
  • najem campervana 4×4 za 21 dni, stoli in miza, polno zavarovanje, končno čiščenje, poln tank, 2 gas bombice za kuhanje = 3.922 AUD (2.505 EUR)
  • trgovina = 144,6 AUD (93,3 EUR)
  • bencin = 56,4 AUD (37,4 EUR)
  • spanje Discovery Parks Port Augusta BIG4 (prostor in lastna kopalnica) = 40,5 AUD (26,8 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi kilometri = 315 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: