Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Najlepše znamenitosti Sydneya (3. dan)

V Sydneyu sva se zadržala praktično le en cel dan in nekaj večernih ur. Ker sva bila omejena s časom in ker sva že malce lena, sva se odločila za turističen avtobus Hop on Hop off. Vstopila sva praktično pred vhodom hotela in imela v nekaj korakih dostop do vseh znamenitosti. Z avtobusom sva naredila najprej cel krog in doživela center Sydneya od blizu. Povzpela sva se na Sydney Tower Eye za prekrasno ptičjo perspektivo mesta. Zeleni Hyde Park in čudovita cerkev Sv. Marije sta vredna ogleda. Nadaljevala sva z vožnjo na slovito plažo Bondi, ki je znana po beli peščeni plaži in valovitim morjem, primernim predvsem za deskanje. Sprehodila sva se skozi čudoviti kraljevi botanični vrt in se z ladjo odpeljala še do plaže Manly.


AVTOBUS HOP ON HOP OFF

Ker sva imela na voljo le en dan, sva se odločila za (pre)drag turističen avtobus Hop On Hop Off, ki vozi po središču mesta do vseh znamenitosti. Zadnje čase obožujeva ta avtobus, ker ne izgubljaš časa z prevozom, hkrati pa lahko kar z avtobusa ogleduješ mesto, znamenitosti in dogajanje. Najprej sva si privoščila zajtrk v sosednji kavarni – mmm, sendvič z avokadom in sirom. Cene? Ni prehudo za center Sydneya. Na ulicah naju je presenetilo veliko število beračev, odvisnikov od mamil in brezdomcev.  Vstopila sva na avtobus in se odpeljala celoten krog po mestu med največjimi znamenitostimi. Znamenita operna hiša in veličasten pristaniški most sta navdihujoča.


RAZGLEDNI STOLP – SYDNEY TOWER EYE

Prvič sva izstopila pri Hyde Parku, kjer sva se povzpela na razgledni stolp Sydney Tower Eye, da bi videla Sydney še s ptičje perspektive. Razgledni stolp je najvišja zgradba v Sydneyu in druga najvišja zgradba v Avstraliji. Meri 309 metrov in ima zaprto razgledno ploščad, odprt pa je bil za javnosti že leta 1981. Razgled na mesto je simpatičen. Malce neposrečena je le lega stolpa, saj zakriva opero in skoraj povsem tudi most.


HYDE PARK IN KATEDRALA ST. MARY

V neposredni bližini razglednega stolpa je neprevelik, a zelo lep park Hyde, na sredini katerega je tudi krasna fontana. V parku je bilo zelo veliko ljudi, tako domačinov kot seveda tudi turistov. Čez cesto je postavljena krasna katedrala St. Mary, ki je hkrati tudi največja v Avstraliji.


SLOVITA SURFERSKA PLAŽA BONDI

Nisva imela v načrtu, a ker je avtobus peljal tudi do plaže, sva se odločila za ogled. Bela peščena plaža je res lepa, valovi pa so ravno pravšnji za učenje deskanja na vodi. Surfarska turistična točka je oblegana s strani mladih popotnikov, ki jih mrgoli po glavni ulici. Veliko hitre in “poceni” prehrane ter raznoraznih trgovinic. Midva sva se po plaži sprehodila, nato pa zavila v restavracijo na odličen burger za kosilo. Prevroče je bilo za kakršnekoli druge aktivnosti, kopalk pa tudi nisva imela na sebi.


KRALJEVI BOTANIČNI VRTOVI – ROYAL BOTANIC GARDENS

Nazaj grede sva izstopila pri Hyde Park Barrack muzeju in kipu princa Alberta. Med sprehodom v parku sva si ogledala še muzej The Mint in pobožala znameniti rilec divje svinje. Narejen je bil leta 1968 in ga je mestu podaril italijanski kipar. Gre za repliko spomenika v Firencah, kjer prinaša srečo tistim, ki ga pobožajo po gobcu. V Sydneyu je precej muzejev, ki si jih je vredno ogledati v primeru večdnevnega obiska. Nama je tokrat uspelo le fotografirati le zunanjosti zgradb. Peš sva se odpravila do kraljevih botaničnih vrtov, ki se razprostirajo na površini 30 hektarov v strogem centru mesta vse do obale in operne hiše. Vstopila sva skozi južna vrata in se potem sprehodila vse do operne hiše. Vmes sva si ogledala tudi razstavo cvetja v prekrasnem paviljonu in uživala ob petju mnogih ptičev. Botanični vrtovi so res najlepša znamenitost Sydneya. Do potankosti urejeni in pravi odmik od mesta.


Z LADJO DO PLAŽE MANLY

V razvejanem zalivu Sydneya se enostavno moraš popeljati tudi z eno od ladij, ki vozijo do drugih zalivov, plaž ali znamenitosti. Iz Circular Quaya sva se midva odpeljala z hitro ladjo do plaže Manly. Nebo je bilo precej črno, a je vreme zdržalo. Manly nama je bil precej bolj všeč kot Bondi. Sprehajalna avenija z mnogimi trgovinami in restavracijami vas popelje na veliko peščeno plažo, ki je ponovno v prvi vrsti primerna za deskanje in ne za plavanje. Valovi so bili precej visoki tudi ob najinem obisku. Popila sva kavico in čaj ter se odpravila nazaj z ladjo do mesta, od tam pa lepo peš do hotela, kamor sva prispela tik pred nočjo.

IMG_5284

IMG_8542

IMG_8545


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 240 EUR

  • zajtrk (kava, čaj, 2 super dobra sendviča) = 20,1 AUD (13,3 EUR)
  • kartica in 4 znamke = 10 AUD (6,6 EUR)
  • avtobus Hop On Hop Off 24 ur 2 osebi = 100 AUD (64,5 EUR)
  • vstopnina Sydney Tower Eye = 50,4 AUD (32,5 EUR)
  • burgerja v restavraciji na Bondi Beach = 47 AUD (31,1 EUR)
  • ladja do Manly Beach in nazaj = 36,4 AUD (24,1 EUR)
  • kava in čaj Manly Beach = 11,5 AUD (7,6 EUR)
  • sladoled 2 kepici = 7,8 AUD (5,2 EUR)
  • spanje Hotel Springfield Lodge (N) = 85,5 AUD (55,2 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: