Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Uluru – zagotovo najlepša skala na svetu (6. dan)

Po zelo vroči noči v Coober Pedyu sva zgodaj zjutraj nadaljevala pot na sever. Prvotni plan sva imela potovanje do nacionalnega parka Kings Canyon, ki je menda zelo lep in vreden ogleda. A naju je vremenska napoved za naslednje dni odvrnila, saj je bil za naslednje dni za Uluru napovedan dež. Vse, kar sem si želela res želela na potovanju po Avstraliji, je bilo doživeti in videti prekrasno skalo obsijano s soncem. Tako sva dokaj hitro nadaljevala proti severu. Le vsaka naslednja bencinska črpalka na poti je bila najina postojanka za točenje goriva. Daljši postanek za kavico in čaj sva naredila v Erlundi, kjer sva celo videla še kar nekaj popotnikov in srečala Slovenko, ki živi že od malih nog v Avstraliji in dela na tej bencinski črpalki. Nadaljevala sva proti zahodu in do Yulare, si rezervirala kamp prostor in se odpeljala v nacionalni park Uluru – Kata Tjuta. Ko sva s ceste prvič zagledala ta čudoviti rdeči osamelec sredi popolne ravnine na svetlo zeleni travnati površini, nama je zastal dih. Upravičeno je Uluru najlepša skala na svetu in sodi med TOP 3 najlepše kraje na svetu.


NA POTI V YULARO OGRAJA PROTI DIVJIM PSOM

Jutro v Coober Pedyu sva izkoristila še za obisk velike trgovine, nato pa hitro na pot. Čakala naju je več kot 800 km dolga pot v Yularo. V začetnih kilometrih sva lahko še vedno opazovala manjše in večje rudnike opala in same bele krtine ter veliko mehanizacije. Na poti sva prečkala tudi znano zaščitno ograjoDOG FENCE“. Ograja je namenjena zadrževanju znanih avstralskih divjih psov, ki jih domačini kličejo “dingo“. Ograjo so postavili v letih 1880-1885 in je dolga kar 5.614 km. Ograja pred divjimi psi ščiti mnoga goveda in ovce, ki se prosto pasejo v rodovitni pokrajini juga celine. Je najdaljša ograja na svetu.


TAKŠNE IN DRUGAČNE BENCINSKE ČRPALKE NA POTI

Na dolgi poti sva imela tri postojanke, predvsem namenjene točenju goriva, ki je v Avstraliji relativno poceni. A bolj ko si v odročnih krajih, dražji je tudi bencin. Tukaj sva že občutila razliko, a še vedno minimalno. Bencinske postojanke so skromne, imajo mini trgovine in skromne bare, kakšen prigrizek (obvezno ocvrt!) in izjemno čiste toaletne prostore. Infrastruktura pa je zelo zelo stara. Na trenutke sva se kar spogledovala, če je to res Avstralija. Na cesti sva pogosto srečevala res dolge cestne vlake, ki te kar premaknejo po cesti. In pa veliko število izrednih predimenzioniranih prevozov – pnevmatike za maksi kopače, hiše, cevi, bazene… Ni da ni.


YULARA IN ULURU – KATA TJUTA NACIONALNI PARK

Na križišču v Erlundi sva zavila na levo in se odpeljala na zahod. Zamenjala sva tudi časovni pas in si za eno uro podaljšala dan. Še dve uri vožnje in sva prispela v Yularo. Namestila sva se v kampu, ki je seveda edini v bližini nacionalnega parka Uluru – Kata Tjuta. Kamp je od nacionalnega parka oddaljen 22 kilometrov, zato sva se odpeljala do slavne rdeče skale. Lepo vreme, sonce in vročina sta nama risala nasmeh na obraz. Plačava vstopnino za 3 dni in se odpeljeva proti razglednim točkam. Ko sva s ceste prvič zagledala rdečega osamelca Uluru, sva oba izbuljila oči. Daleč najlepša skala na svetu in zagotovo eden najlepših mest na planetu. Neverjetno! Rdeča skala sredi povsem ravnega polja, ki ga pokriva zelena visoka trava. Čudovito! Park je v celoti zaprt in se ne moreš kar prosto gibati. Lahko se ustaviš na dveh točkah z avtomobilom in opazuješ čudo sveta. Ustavila sva se na prvi razgledni točki, nato še na drugi in se vrnila na prvo, ki je tudi najprimernejša za opazovanje sončnega zahoda. Fotografije govorijo zase.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 207 EUR

  • bencin = 102 AUD (67,5 EUR)
  • trgovina Coober Pedy = 97 AUD (64,2 EUR)
  • kartica in Magnum sladoled = 10 AUD (6,6 EUR)
  • kava in čaj Erlunda = 9,5 AUD (6,3 EUR)
  • vstopnina Uluru – Kata Tjuta National Park 3 dni = 50 AUD (33,1 EUR)
  • spanje Ayers Royk Campground (N) = 45 AUD (29,8 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 822 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: